Goud gaat gebukt onder sterke dollar en stijgende rente

Goud is de jongste weken een deel van zijn glans verloren. Door de sterke dollar en stijgende rente zoeken beleggers andere oorden op.

Nu meer en meer analisten en economen waarschuwen voor een recessie zou je denken dat goud de wind in de zeilen heeft. Goud doet het doorgaans goed als er paniek op de markten is. Zo zat de prijs van het edelmetaal in de lift sinds de start van de oorlog in Oekraïne. In maart was de goudprijs zelfs even gestegen tot 2.069 dollar per ounce. Daarmee werd net niet het record uit augustus 2020 gebroken. Toen bedroeg de prijs even 2.074 dollar.

Sinds het hoogtepunt eerder dit jaar is de koers gezakt met zo’n 13 procent. Op dit moment betaal je voor een ounce goud 1.807 dollar. Het edelmetaal heeft de afgelopen weken wat terrein moeten prijsgeven door de sterke dollar en de opgelopen rente.

Sterke dollar nefast voor goud

De goudprijs wordt uitgedrukt in dollar. Dat betekent dus dat buitenlandse beleggers meer geld op tafel moeten leggen als de koers van de dollar in de lift. Begin dit jaar moest je voor 1.000 dollar ongeveer 880 euro betalen. Als je vandaag euro’s wilt inruilen voor dollars betaal je voor 1.000 dollar zo’n 960 euro. Dat is dus een verschil van 80 euro.

Ook een stijgende rente is slecht nieuws voor beleggers die goud bezitten. Wie fysiek goud bezit, krijgt immers geen coupon of dividend op zijn investering. Het rendement is in dit geval dus volledig afhankelijk van de koers. Wanneer de rente stijgt, is het voor beleggers dus interessanter om te investeren in vastrentende activa, zoals staatsobligaties. Zo bedraagt de Amerikaanse tienjaarsrente momenteel 2,9 procent. Begin dit jaar was dat 1,6 procent.

En zilver?

“Nu de goudprijs flirt met de grens van 1.800 dollar en de Federal Reserve heeft beslist om het geldbeleid te verstrakken, is het moeilijk te voorspellen waar op korte termijn het steunniveau voor goud zich gaat bevinden”, merkt Rupert Rowling, analist bij het handelsplatform Kinesis Money, op in een nota die het persagentschap Reuters kon inkijken.

Ook zilver is terrein aan het verliezen. De zilverprijs bedraagt momenteel 21,3 dollar per ounce. Begin maart, kort na de start van de oorlog in Oekraïne, was dat nog ruim 26 dollar. “Zilver is in de bredere uitverkoop van aandelen en goud terechtgekomen en wordt afgestraft omdat het een industrieel metaal is in een tijd waarin de groeivooruitzichten naar beneden worden bijgesteld”, aldus Rowling.

(lb)

Meer