GoPro verlaat de dronemarkt en gaat op zoek naar een koper

Het technologiebedrijf GoPro, ontwikkelaar van actiecamera’s, schrapt honderden banen. Ook de productie van camera-drones wordt stopgezet. Dat heeft Nicholas Woodman, chief executive van GoPro, gezegd.

De onderneming is mogelijk ook op zoek naar een mogelijke overnemer. GoPro zou op dit ogenblik nog een waarde van ongeveer 950 miljoen dollar hebben. GoPro maakte vooral opgang als fabrikant van actiecamera’s. Toen die sector met een toenemende concurrentie werd geconfronteerd, besliste de onderneming zijn activiteiten naar de drone-markt uit te breiden. Ongeveer anderhalf jaar geleden werd de drone Karma op de markt gebracht. Het toestel kostte 799 dollar, maar bleek met een aantal kinderziektes te moeten afrekenen. Een massale terugroepactie bleek noodzakelijk. Dat jaar zou GoPro uiteindelijk met een verlies van 373 miljoen euro afsluiten. Het bedrijf heeft nu bekendgemaakt de productie van drones definitief stop te zetten. Gewezen wordt op de zware marktconcurrentie, maar ook wordt gewag gemaakt van strenge regelgeving in Europa en de Verenigde Staten.

Partner

De moeilijke omstandigheden dwingen GoPro tot een nieuwe banenreductie over te gaan. De voorbije twee jaar heeft de onderneming al vier ontslagrondes moeten doorvoeren. Op dit ogenblik telt het bedrijf nog 1.254 werknemers. Na de nieuwe afslanking zullen echter minder dan duizend medewerkers zijn overgebleven. De herstructurering zal het bedrijf tientallen miljoenen dollar kosten. Het jaarsalaris van topman Woodman zal tot 1 dollar worden teruggebracht. De chief executive stelde echter dat een nieuwe strategisch plan het concern moet toelaten om dit jaar een herstel te realiseren. Gekoppeld aan een kostenbeperking, zouden die inspanningen tijdens de tweede jaarhelft opnieuw tot winstgevendheid moeten leiden. Sommige bronnen melden echter dat GoPro enkele maanden geleden al zakenbank JP Morgan Chase heeft aangesproken om een mogelijke verkoop te bestuderen. Nick Woodman bevestigde dat een mogelijk partnership of een eventuele verkoop niet is uitgesloten. Wel wordt benadrukt dat op dit ogenblik geen actieve overnamegesprekken worden gevoerd. Ook GoPro zelf zou volgens de bronnen liefst zijn zelfstandigheid behouden. Het is evenmin duidelijk of een geïnteresseerde kandidaat-overnemer kon worden geïdentificeerd. De onderneming is op dit ogenblik nog altijd voor een meerderheid in handen van oprichter Woodman. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20