Google’s A.I. wordt ‘uiterst agressief’ als ze haar zin niet krijgt

Wanneer artificiële intelligentie haar zin niet krijgt, kan een bijzonder agressief karakter naar boven komen. Dat is de conclusie van een onderzoek van DeepMind, de divisie kunstmatige intelligentie van het bedrijf Google.

De studie keek naar het gedrag van twee slimme robots die in een computergame tegen elkaar werden uitgespeeld om zoveel mogelijk appels te verzamelen. De onderzoekers stelden vast dat de robots zich fair gedragen, tot de voorraad beschikbare appels begint te verminderen. Op dat ogenblik zouden signalen van agressief gedrag worden opgemerkt, waarbij de robots onder meer naar lasers grepen om hun opponenten tijdelijk uit te schakelen.

Hebzucht

“Een hele reeks experts – waaronder Bill Gates, Elon Musk en Stephen Hawking – hebben al gewaarschuwd voor de bedreiging die van artificiële intelligentie zou kunnen uitgaan,” aldus de nieuwssite Huffington Post. “Het kunstmatige brein zou volgens hen immers zo intelligent kunnen worden dat het niet meer onder controle zou kunnen worden gehouden en zijn eigen interesses boven de belangen van de mensheid zou verkiezen,” wordt er opgemerkt. “Dat lijkt ook te worden bevestigd door het rapport van DeepMind, waaruit blijkt dat kunstmatige intelligentie in een competitieve omgeving een bijzonder agressief gedrag kan vertonen.”

“Naarmate de kunstmatige intelligentie gesofisticeerder werd, bleek ook de agressie toe te namen,” getuigen de onderzoekers. “Het model toont dan ook aan dat omgevingsfactoren en het leerproces de robots kunnen inspireren om een aantal menselijke karakteristieken te adopteren.”

“Wanneer de robots met een situatie van overvloed worden geconfronteerd, wordt niet naar agressieve tactieken gegrepen. Dat verandert echter wanneer een schaarste optreedt en hebzucht de bovenhand krijgt, waardoor de robot in de verleiding komt de concurrentie uit te schakelen, zodat hij alle appels voor zichzelf zou kunnen houden.” (mah)  

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20