Google wil patent op door A.I. gestuurde babysitter

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google werkt aan een platform met artificiële intelligentie dat de ouders als kinderoppas kan bijspringen. Dat blijkt uit een aanvraag van een Europees patent dat door het bedrijf is ingediend.

Het patent beschrijft dat de technologie de mogelijkheid heeft om de veiligheid van onbewaakte jongeren in de woning te garanderen. De technologie bouwt verder op een eerder patent dat Google begin dit jaar werd ingediend. Die toepassing liet toe te ontdekken of een kind alleen in een auto werd achtergelaten. Niet iedereen echter is onverdeeld enthousiast over het nieuwe initiatief. “Onder meer is de nieuwe technologie in staat om stopcontacten te blokkeren,” benadrukt Google. “Ook zal het systeem de ouders met een tekstbericht alarmeren wanneer een kind mogelijk in gevaar zou kunnen komen.” “Daarnaast worden visuele en auditieve waarschuwingssignalen gegeven wanneer kinderen zich in de buurt van een elektrisch toestel begeven. Ook wanneer bewaking gedurende langere tijd afwezig blijft, wordt een alarm verzonden. De boodschappen worden door een applicatie naar de smartphone van de ouders gestuurd.”

Aanvulling

Google noemt het systeem een aanvulling of een alternatief voor de traditionele manieren om kinderen te bewaken. Woordvoerders van de Britse National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) benadrukken echter dat kinderen mogelijk in gevaar kunnen komen wanneer alleen op elektronische bewaking wordt gerekend. “Een digitaal bewakingssysteem kan ouders meer zekerheid bieden, maar zou tegelijkertijd een vals gevoel van veiligheid kunnen creëren,” wordt er opgemerkt. “Ouders moeten dan ook heel goed nadenken vooraleer ze beslissen dat een kind klaar is om zonder bewaking gelaten te kunnen worden, zelfs voor kortere periodes.” “Baby’s en peuters mogen nooit alleen worden gelaten,” zeggen de woordvoerder nog. “Ook bij oudere kinderen moet zorgvuldig worden overwogen of de bewaking kan worden versoepeld.” De oprichters van Mush, een Britse applicatie voor moeders, zeggen de innovatie te verwelkomen, maar benadrukken dat de technologie nog moet bewijzen over de noodzakelijke ouderschapsvaardigheden te beschikken. Onder meer wordt erop gewezen dat begeleiders ook ruzies moeten kunnen oplossen en kinderen allerhande vaardigheden moeten kunnen aanleren. De nieuwe technologie werkt met gezichtsherkenning, waarvan gebruik gemaakt wordt om familieleden te herkennen. Met stemtechnologie zullen de ouders aan de virtuele oppas ook een aantal opdrachten, zoals het uitschakelen van elektrische apparaten, kunnen geven. De technologie is ook in staat om gevaarlijke locaties zoals vuren en balkondeuren te identificeren, terwijl tevens de aanwezigheid van koolstofmonoxide kan worden gedetecteerd. Google zou ook experimenten met technologieën waarmee het systeem kinderen zelf een aantal veiligheidstechnieken zou kunnen leren. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20