Google countert Microsoft met AI voor zijn zoekmachine, maar beurskoers dondert 7 procent lager na pijnlijke fout

Google voelt dat zijn dominantie in online zoeken bedreigd wordt en kondigde vandaag de integratie van zogeheten generatieve artificiële intelligentie (AI) aan in zijn zoekmachine. Maar die AI-show werd overschaduwd door een misser van zijn (nog niet zo) slimme chatbot Bard, waardoor de beurskoers van moedergroep Alphabet meer dan 7 procent moest prijsgeven.

In het nieuws: Alphabet- en Google-CEO Sundar Pichai en zijn team presenteerden de komende AI-toepassingen in de zoekmachine van Google, en dat slechts 24 uur nadat Microsoft de integratie van ChatGPT in zijn zoekmachine Bing had aangekondigd.

  • Door zo snel te reageren wil Alphabet laten zien dat het klaar is om de confrontatie aan te gaan met Microsoft, dat de dominantie van Google in de online zoeksector (100 miljard dollar omzet in 2022) gaat aanvallen.
  • Het tempo van de AI-race is verschroeiend. Eerder deze week had Google al zijn tanden laten zien door zijn chatbot Bard te onthullen. Elke dag zijn er nieuwe aankondigingen.

In detail: Door de integratie van generatieve AI – artificiële intelligentie die nieuwe inhoud genereert – in de zoekresultaten zal de Google-zoekmachine tekstuele of visuele antwoorden geven op vragen van gebruikers.

  • De gebruikers zullen ook op “gloednieuwe manieren” met de informatie kunnen interageren, zegt Google.
  • “Terwijl we generatieve AI-technologieën blijven inbouwen in onze producten, zal de enige grens aan het zoeken je verbeelding zijn”, belooft Prabhakar Raghavan, de topdirecteur voor Google Search.

Nog meer:

  • Met de functie “zoekscherm” wordt het mogelijk om Google te doorzoeken op basis van wat er op je scherm staat. Dit kan een foto van een stoel zijn die je via een berichtje ontvangen hebt, of een jurk die in een video wordt gezien. Met de Google-tool kan je precies selecteren wat je zoekt uit die afbeelding of video.
  • De functie zal ook worden geïntegreerd in de virtuele assistent Google Assistant.
  • De Multisearch-functie, waarmee een zoekopdracht kan worden gegeven op basis van een afbeelding en een stukje tekst – bijvoorbeeld een groene stoel en het woord “blauw”, om de stoel in het blauw te zien – zal wereldwijd worden ingevoerd.

Parallel: Het bedrijf uit Mountain View greep het evenement ook aan om verbeteringen aan te kondigen voor Maps en Google Translate.

  • Immersive View: Met behulp van AI voegt deze functie miljarden Street View-beelden en luchtfoto’s samen tot een groot digitaal model van de wereld. De weergave bundelt nuttige informatie, zoals het weer, het verkeer en hoe druk een locatie is”, legt Google uit.
    • “Om deze levensechte scènes te creëren, gebruiken we neurale stralingsvelden (NeRF), een geavanceerde AI-techniek die gewone beelden omzet in 3D-weergaven. Met NeRF kunnen we de volledige context van een plaats nauwkeurig nabootsen, inclusief de verlichting, de materiaaltextuur en de achtergrond”, aldus de verklaring.
    • De functie wordt uitgerold, maar alleen in bepaalde grote steden, waaronder Londen, San Francisco en Tokio.
  • De vertaaltool van Google zal de context waarin een zin of tekst voorkomt kunnen herkennen om de betekenis ervan beter te begrijpen.

Pijnlijke fout

De beursreactie: Die was opvallend negatief.

  • Het aandeel van Alphabet kreeg een klap van 8 procent in een eerste reactie op de AI-aankondigingen en kwam die klap nooit meer te boven. Op het einde van de beursdag stond een koersverlies van 7,68 procent op de tabellen.
  • Het gaat om een van de slechtste beursdagen voor Alphabet/Google ooit buiten de reacties op kwartaalrapporten.
  • Het negatieve sentiment had onder meer te maken met een gênante factuele fout over de James Webb-ruimtetelescoop in de eerste demo van Bard. Die fout begon te circuleren op sociale media en doet uiteraard vragen rijzen over de betrouwbaarheid en accuraatheid van de AI waar Google zo gretig mee wou uitpakken.
https://twitter.com/jjvincent/status/1623343523826216962
  • Het lijkt erop dat beleggers vooralsnog meer vertrouwen hebben in Microsoft. Het bedrijf met CEO Satya Nadella aan het roer werd gisteren 4 procent meer waard, op het bericht dat de technologie van de chatbot ChatGPT in zijn zoekmachine Bing geïntegreerd wordt.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.