Goldman Sachs voorspelt terugkeer naar economie van voor 2008, maar is dat wel goede zaak voor Europa?

Goldman Sachs voorspelt terugkeer naar economie van voor 2008, maar is dat wel goede zaak voor Europa?
David Solomon – Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images

Na zowat vijftien jaar loopt het tijdperk van na de bankencrisis (rond 2008) eindelijk ten einde, denken de strategen van Goldman Sachs. Deze periode werd gekenmerkt door lage inflatie, trage groei, nulrente en negatieve reële rendementen.

Waarom is dit belangrijk?

De periode van 'gratis geld' heeft geleid tot de situatie van de voorbije jaren, waarin de inflatie sterk is gestegen. Centrale banken proberen dat nu onder controle te houden met hogere rentes. De vraag is hoe overheden met die nieuwe realiteit zullen omgaan.

In het nieuws: Goldman Sachs, met David Solomon als CEO, heeft haar voorspellingen voor het komende jaar opgesteld en ze zijn behoorlijk optimistisch voor de Verenigde Staten.

  • De inflatie zou naar verwachting blijven dalen, het risico op een recessie zou niet erg hoog zijn en de omstandigheden op de financiële markten zullen verbeteren.
  • De bank schat de kans op een recessie in de Verenigde Staten volgend jaar op slechts 15 procent.
  • Wat betreft de inflatie erkent Goldman Sachs dat “het laatste stuk van de desinflatie bijzonder moeilijk zal zijn”, maar dat de geschiedenis de goede kant op gaat, met een terugkeer naar het streefcijfer van 2 procent in 2024.
  • Goldman Sachs ziet ruimte voor een goede prestatie op de markten. Zo zou de S&P 500 volgend jaar met 8 procent kunnen groeien en sluiten op 4.700 punten. Opmerkelijk is dat de bank van mening is dat kunstmatige intelligentie (AI) geen zeepbel is en dat technologiebedrijven gerelateerd aan AI blijven presteren.
  • De economische groei kan echter worden beïnvloed door het handhaven van hoge rentetarieven langer dan verwacht. Het zal aan centrale banken zijn om het evenwicht te vinden tussen recessie en inflatie.
  • Hoewel 2024 geen risicovrij jaar zal zijn, markeert het wel het terugkeren naar een meer normale situatie.

Financiële crisis eindelijk verteerd

Uitgezoomd: Met die “normale situatie” bedoelt Goldman een terugkeer naar de economische omstandigheden van vóór 2008.

  • Lage inflatie, trage groei en nulrentes – deze periode na 2008 lijkt volgens Goldman Sachs te zijn afgesloten.
  • 2023 betekende het einde van het monetaire beleid met ‘helikoptergeld’, de terugkeer van hogere rentetarieven, het aanscherpen van financiële voorwaarden en uiteindelijk het einde van “zombiebedrijven”, bedrijven die afhankelijk waren van overheidssteun als gevolg van gezondheids- en energiecrises.

Een nieuwe schuldencrisis in de eurozone?

De grote vraag is of een terugkeer naar de situatie vóór de financiële crisis evenwichtig is”, vragen de financiële strategen zich af. “Het antwoord is waarschijnlijk eerder ja in de Verenigde Staten. Elders is het een ander verhaal, vooral dan in Europa waar soevereine spanningen opnieuw zichtbaar kunnen worden.”

  • Een omgeving met hoge rentetarieven zou de financiën van sommige sterk verschuldigde Europese staten kunnen schaden en het vertrouwen in hun vermogen om rente terug te betalen verminderen. Er bestaat het risico van een te groot verschil (spread) tussen Italiaanse staatsleningen en Duitse Bunds.
  • Nog maar gisteren waarschuwde de Europese Centrale Bank (ECB) voor een nieuwe schuldencrisis in de eurozone. “Hogere financieringskosten en minder voorzichtig begrotingsbeleid zouden bezorgdheid kunnen doen oplaaien over de houdbaarheid van de staatsschuld, met name in landen waar de schuldniveaus al hoog zijn,” waarschuwde Luis de Guindos, vicevoorzitter van de ECB, in een toespraak in Frankfurt.
  • De aandacht is vooral gericht op Italië, waar de regering onder leiding van premier Meloni niet al te streng is over het begrotingstekort.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.