Goedkoop (of zelfs gratis) je Vliegtuigtickets boeken!

 

Mensen vinden het van nature heerlijk om te reizen en nieuwe plaatsen te ontdekken. Maar reizen brengt ook de nodige kosten met zich mee en dat aspect schrikt veel mensen vaak juist weer af. Het vooruitzicht van een gratis reis is voor de meeste mensen dan ook zo verleidelijk dat er zich een ware industrie omheen heeft weten te ontwikkelen. Er zijn vandaag de dag dan ook steeds meer bedrijven die zich toe hebben gelegd op het verzamelen van spaarpunten die recht geven op een gratis reis, een hotelovernachting en zelfs het huren van een auto op de plaats van bestemming. Hierbij kun je denken aan bedrijven zoals:

 • hotels,
 • autoverhuurbedrijven

Loyaliteitsprogramma’s

travel bags and airplane in skyDit soort bedrijven biedt klanten zogenaamde loyaliteitsprogramma’s aan waarmee ze, door zaken met het bedrijf te doen, punten kunnen verdien. Zodra een bepaald aantal punten is gespaard, dan kan dit in worden gewisseld voor een korting, of kan er zelfs direct een gewenste boeking uit worden gevoerd. Met een gratis reis of reisonderdeel worden zo klanten verleid om zich aan een bedrijf, of aantal bedrijven, te binden. Ze vergeten echter dat het sparen van punten op deze manier soms complex kan zijn en dat de spaarpunten hun waarde na verloop van tijd kunnen verliezen. Om niet gedesillusioneerd te raken, kun je echter ook gratis reizen verdienen zonder gebruik te maken van spaarpunten.

Gratis vliegreizen zonder punten te sparen

Er zijn verschillende effectieve manieren om gratis reizen te verdienen zonder je toevlucht te hoeven zoeken tot allerlei ingewikkelde spaarprogramma’s. Hieronder hebben we een aantal van deze manieren voor je op een rijtje gezet.

Bied vrijwillig aan om een overvolle vlucht te verlaten

Luchtvaartmaatschappijen gaan tegenwoordig veel vaker vliegen met volledig bezette toestellen, dit in tegenstelling tot in het leden toen er nog wel eens plekken over waren. De enige manier waarop ze echter een dergelijk hoog rendement kunnen bereiken, is door hun vlucht aan zoveel mogelijk mensen aan te bieden en te hopen dat niet iedereen op komt dagen die een plaatsje heeft gereserveerd. Op het moment dat er uiteindelijk toch meer passagiers op komen dagen, dan er vrije zitplaatsen zijn, dan zijn luchtvaartmaatschappijen genoodzaakt om vrijwilligers te zoeken die bereid zijn om van hun reservering af te zien in ruil voor een vergoeding.

Luchtvaartmaatschappijen gebruiken vouchers voor gratis vluchten om passagiers die af zien van een overvolle vlucht te compenseren. Deze vouchers kunnen je al snel een voordeel van enkele honderden euro’s opleveren die je kunt gebruiken voor een volgende vliegreis. Hoe je deze vouchers kunt bemachtigen is vrij eenvoudig:

 • voor een reis kies je bewust voor een vlucht die vaak is overboekt. Vaak zijn dit vluchten van en naar belangrijke zakelijke bestemmingen die vliegen aan het begin en het einde van de werkweek. Maar ook vluchten rond de feestdagen komen vaak in aanmerking als het gaat voor overboekingen. Op de dag van vertrek neem je wat lichte handbagage mee zodat je niet uitgebreid gecontroleerd hoeft te worden.
 • Zodra de luchtvaartmaatschappij op zoek gaat naar passagiers die probleemloos hun plannen in een oogwenk kunnen veranderen, kun je je direct melden.
 • Door minimaal een uur te vroeg aan de gate te verschijnen, kun je al met het grondpersoneel spreken zodra deze arriveren. Tussen neus en lippen door kun je (uiteraard met je liefste glimlach) vragen of er nog vrijwilligers gezocht moeten worden. Het luchtvaartpersoneel kan je indien nodig direct op de lijst zetten voor het geval er sprake is van een overboeking.
 • Indien er geen personeel beschikbaar is, of als je erachter bent gekomen dat er geen vrijwilligers worden gezocht, dan dien je ervoor te zorgen dat je een plekje bij de balie te pakken krijgt, zodat je direct zult merken wanneer er veranderingen en aankondigingen aan zitten te komen.
 • Op het moment dat je op de lijst van eventuele vrijwilligers geregistreerd staat, zul je de instructie krijgen om niet aan boord te gaan totdat zeker is of er voor alle passagiers een zitplaats beschikbaar is. Bij overboeking ben je dan ook de eerste die de vouchers voor een alternatieve vlucht in ontvangst kan nemen.

Profiteer van promoties, reclames en aanbiedingen

Wanneer je van een luchtvaartmaatschappij weet dat zij zich bezighoudt met sponsoring van bijvoorbeeld sportwedstrijd, dan kun je vaak gemakkelijk in het bezit komen van kortingbonnen. In een groot aantal gevallen zal de sponsor namelijk ook aanwezig zijn en ter plekke cadeaubonnen uitdelen ter waarde van enkele euro’s voor een vlucht. Met een beetje geluk kun je een aantal van deze bonnen bemachtigen en je vlucht extreem goedkoop, of zelfs gratis, boeken. Ook kun je deze cadeaubonnen gebruiken op het moment dat de luchtvaartmaatschappij een promotie vrijgeeft waarbij je tegen erg lage tarieven een vlucht kunt bieden. Door dan een ontvangen cadeaubon te gebruiken, is het mogelijk om kosteloos een vliegreis te boeken. Wanneer je erg alert bent op aanbiedingen en kortingen en tevens goed kunt timen, dan kun je vaak de beste aanbiedingen gebruiken.

Behalve dat luchtvaartmaatschappijen gratis cadeaubonnen verspreiden, hebben ze in de regel ook allerlei wedstrijden en promoties om extra publiciteit te krijgen. Om te weten te komen welke acties de verschillende luchtvaartmaatschappijen in petto hebben, kun je je aanmelden voor hun nieuwsbrieven en uiteraard de andere reclame-uitingen van de luchtvaartmaatschappij in de gaten houden bij sportevenementen en festivals. Op het moment dat je hooguit één cadeaubon of voucher per reservering mag gebruiken, maar je wel met meerdere personen wilt reizen, dan kun je elk ticket afzonderlijk boeken en zo toch de korting binnenhalen. Ook kun je twee afzonderlijke enkele vluchten boeken, in plaats van een retourticket te kopen. Op die manier zul je namelijk in staat zijn om zowel kortingen te krijgen op je heenreis als je terugvlucht.

Gebruik kortingvouchers voor een reisgenoot

Er zijn een heleboel luchtvaartmaatschappijen die hun klanten vouchers aanbieden die recht geven op korting of op een gratis vlucht voor een reisgenoot. Je kunt een dergelijke voucher gebruiken op vrijwel alle reguliere en online boekingen en dus eenvoudig van extra voordeel genieten.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is goed op te letten welke kredietkaart je kies als je deze af gaan sluiten. Je dient dan namelijk te gaan voor een kaart met allerlei voordelen bij  luchtvaartmaatschappijen. Dit betekent echter niet dat je geen aandacht meer hoeft te besteden aan de voorwaarden en de kleine lettertjes met betrekking tot het gebruik van de kredietkaart. Zo is het in sommige gevallen bijvoorbeeld noodzakelijk om de aangeboden vouchers, voor een gratis vlucht voor een reisgenoot, in te wisselen bij een wat obscure reisbureau.

In dit soort gevallen moet je uiteraard extra op je hoede zijn. Voor je het weet, wordt je immers op deze manier gedwongen om minimaal het dubbele te betalen van de normale prijs voordat je je gratis vlucht kunt boeken. Andere nadelen van het boeken bij dergelijke reisbureaus is dat de vouchers kunnen leiden tot de verduistering van data en dat de capaciteit erg beperk kan zijn. Bij voorkeur gebruik je dan ook vouchers voor een gratis vlucht voor je reisgenoot die je rechtstreeks bij een luchtvaartmaatschappij kunt boeken en die weinig, of geen, addertjes onder het gras hebben verborgen in de kleine lettertjes van de algemene gebruiksvoorwaarden.

Een klacht indienen

De service van een luchtvaartmaatschappij is helaas niet altijd perfect te noemen. Dit kan in sommige gevallen zelfs erg zacht zijn uitgedrukt. Deze maatschappijen kunnen uiteraard meniet veranderen aan weersomstandigheden die je reis in de war sturen of de beslissingen die door luchtverkeersleiding worden genomen, maar ze blijven wel altijd verantwoordelijk voor hun eigen klantenservice. Het is dan ook een koud kunstje om te profiteren van de wijze waarop ze bereid zijn om bepaalde problemen op te lossen. Sommige luchtvaartmaatschappijen doen dit namelijk door ontevreden klanten kortingen, of zelfs volledig gratis, vluchten aan te bieden nadat er een klacht is ingediend.

Wanneer je te maken krijgt met een gebrekkige, of zelfs ronduit een slechte, service van het luchtvaartpersoneel, of als je teleurgesteld bent door het optreden van het personeel in de gate of tijdens een vlucht, dan is het altijd verstandig de problemen bij de betreffende luchtvaartmaatschappij te melden. Als je je klacht op een professionele, specifieke, en redelijk manier weet te brengen, dan zal de luchtvaartmaatschappij waarschijnlijk bereid zijn om je tegemoet te komen door het verstrekken van een voucher die je in kunt wisselen bij een volgende vlucht bij hun bedrijf.

Door een korte, beleefde e-mail te schrijven aan de afdeling klantenservice van de luchtvaartmaatschappij heb je de eerste zet al gedaan. Hierbij mag je echter niet vergeten dat de medewerker van de klantenservice, die je klacht als eerste leest, waarschijnlijk honderden vergelijkbare berichten te zien krijgt op een dag. Het is om die reden zaak dat je je verhaal kort en krachtig weet te verwoorden en uiteraard voorziet van je persoonlijke gegevens. Je moet je hierbij niet tot doel stellen om sympathie te wekken door een triest verhaal op te hangen, maar je te richten op de acties van de luchtvaartmaatschappij. Dreigen om nooit te meer met deze luchtvaartmaatschappij te gaan vliegen is dan ook uit den boze. Beter geef je juist aan dat je loyaal wilt blijven aan het bedrijf en de een aantal zaken te benoemen die je met deze luchtvaartmaatschappij wilt doen in de toekomst.

Hoe gebruik je loyaliteits- of spaarprogramma’s om gratis te reizen?

Nadat je alle manieren hebt gebruikt om, soms langs een behoorlijk complexe weg, aan gratis vliegtickets te komen, kun je overgaan tot het ontdekken van een manier waarmee je veel eenvoudig geld kunt verdienen en die je kunt gebruiken om de wereld rond te reizen. Je kunt je immers aanmelden voor één of meerdere loyaliteitsprogramma’s voor consumenten. Zelfs als een vlucht is niet helemaal gratis is, kun je met behulp van een dergelijk spaarprogramma vaak tegen een gereduceerd tarief reizen in business- of eerste klasse. In de regel betaal je zo dan zelfs nog minder voor een dergelijk vliegticket, dan je op dezelfde vlucht voor een regulier economy ticket zou betalen.

Verdien spaarpunten met kredietkaartuitgaven

Het gebruik van een kredietkaart om beloningen in de acht te slepen, is in een heleboel gevallen een verstandige keuze als je een gratis vlucht bijeen wilt sparen. Zodra je een geschikte kredietkaart met gekoppelde reisbeloningen hebt afgesloten, dan kun je deze als je belangrijkste betalingsmethode gebruiken bij het doen van je dagelijkse aankopen. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de aangeboden beloningen is het wel zaak om altijd de rekening van deze kredietkaart volledig en op tijd te betalen. Doe je dit namelijk niet dan zullend e verdiende spaarpunten verloren gaan omdat je in plaats daarvan rente over de openstaande schuld moet gaan betalen. Handige spaarders gebruiken echter hun kredietkaart voor de betaling van allerlei terugkerende rekeningen en betalingen, zoals:

 • rekeningen voor gas, water en elektriciteit,
 • parkeerkosten,
 • boodschappen,
 • abonnementen,
 • kleding
 • en nog een heleboel andere aankopen.

Sleep een goede aanmeldbonus in de wacht

Mensen die veel geld kunnen uitgeven, kunnen eveneens een groot deel van hun spaarpunten verdienen door hun kredietkaart te gebruiken, voor elke euro die hiermee wordt uitgegeven, ontvang je namelijk ook minimaal één spaarpunt. De overige leden van loyaliteitsprogramma’s zullen echter al snel ervaren dat ze genoegen moeten nemen met de punten die ze in de loop van een jaar bij elkaar kunnen sparen door uitgaven te doen met hun kredietkaart. Met een beetje geluk hebben ze zo na verloop van tijd een gratis vlucht binnen weten te slepen.

Gelukkig bestaat er ook een snellere manier om spaarpunten te vergaren: kies een kredietkaart die een aantrekkelijke aanmeldbonus in het vooruitzicht stelt. Met een gunstige aanmeldbonus kan het sparen met behulp van een kredietkaart je soms meteen al één of meerdere gratis vluchten opleveren. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is goedkeuring van je kredietkaartaanvraag. Net als bij de beloningen die je verdient met je kredietkaartuitgaven, geldt ook nu dat je de rekening altijd op tijd dient te betalen, je nooit een schuld op moet bouwen en geen uitgaven moet doen alleen om spaarpunten te krijgen.

Spaarpunten kopen

Vanaf het moment dat spaar- en loyaliteitsprogramma’s steeds populairder werden, hebben luchtvaartmaatschappijen spaarpunten beschikbaar gesteld voor de meest uiteenlopende uitgaven. De luchtvaartmaatschappijen verkopen spaarpunten aan zakelijke partners, en deze geven de punten op hun beurt een bepaalde waarde. In bepaalde gevallen hebben luchtvaartmaatschappijen echter de tussenliggende bedrijven overgeslagen en verkopen ze hun spaarpunten rechtstreeks aan hun klanten.

Normaal gesproken zal de aankoop van deze spaarpunten niet echt als een goede deal beschouwd kunnen worden, maar wanneer je deze tijdens een promotie aan kunt schaffen, kan dit wel uitermate interessant zijn, bijvoorbeeld als je punten kunt kopen voor de helft van de normale prijs. Afhankelijk van je reisbestemming en de tijd van het jaar waarin je reist, kan een dergelijke promotie je een vlucht opleveren in de business class, maar dan voor een prijs die lager ligt dan de prijs voor een standaard zitplaats.

Vergroot de waarde van de beloningen

Het is onder bepaalde omstandigheden mogelijk om twee keer zoveel spaarpunten te verdienen. Je kunt immers ook punten sparen door in te gaan op speciale deals. Het probleem is namelijk vaak dat de luchtvaartmaatschappijen je niet duidelijk laten weten wanneer je meer uit je spaarpunten kunt halen, en ook zullen ze het de spaarder doorgaans niet gemakkelijk maken tijdens diens zoektocht naar manieren om de waarde van de spaarpunten te vergroten.

In de meeste gevallen kun je, om de waarde van je spaarpunten zo goed mogelijk te vergroten, gebruikmaken van de beloningen van partners van de luchtvaartmaatschappijen die vliegen naar internationale bestemmingen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat het behoorlijk lastig kan zijn om de juiste deals voor je spaarpunten te vinden. Vaak dien je dan ook je creativiteit flink aan het werk te zetten om te vinden waar je naar op zoek was.

Verdien spaarpunten voor elke afgelegde kilometer

Terwijl het reizen op zich een prima manier kan zijn om je aan een gratis vlucht te helpen, dien je dit de laatste tijd wel als één van de meest lastige methodes te beschouwen. Toch kan het geen kwaad om het aantal gespaarde punten te vergroten door er beloningen aan toe te voegen die je hebt vergaard door op reis te gaan, vooral als je je werkgever zover krijgt dat deze de betaling van de reizen voor zijn rekening neemt.

Dit betekent echter wel dat je nooit meer een vlucht kunt boeken zonder gebruik te maken van je persoonlijke account bij een bepaald loyaliteits- of spaarprogramma. Op het moment dat je je reis hebt voltooid, dan zal je reisafstand worden omgezet in spaarpunten en deze zullen vervolgens aan je saldo toe worden gevoegd. Indien je vergeten bent om je persoonlijke accountgegevens te vermelden bij een boeking van een reis, dan dien je zo snel mogelijk contact op te nemen met de aanbieder van het spaarprogramma om de bijbehorende spaarpunten alsnog aan je sado toegevoegd te krijgen.

Vergroot het aantal spaarpunten door de langste route te kiezen

Sommige mensen die proberen zoveel mogelijk spaarpunten voor op reis te verzamelen, zullen soms zelfs zo ver gaan dat ze een ​​vlucht naar een verre bestemming boeken om meer punten te verdienen. Op het momnet dat je voldoende tijd hebt om te sparen, en je het bovendien niet erg vindt om langer onderweg te zijn, dan kun je je reis boeken door middel van één of meerdere vluchten met luchtvaartmaatschappijen uit verre oorden, in plaats van simpelweg voor de meest korte route te kiezen.

Verdien gratis spaarpunten met behulp van partnerbedrijven

Elke luchtvaartmaatschappij heeft een lijst van partners die zullen proberen om producten te promoten door een aantal spaarpunten weg te geven. Je kunt bijvoorbeeld extra spaarpunt krijgen door een enquête te beantwoorden of een promotie video te bekijken. Zo worden spaarders beloond en krijgen de betreffende partnerbedrijven op een voordelige manier feedback over bepaalde producten of diensten.

Op een ander moment is het nodig om een kleine aankoop te doen, een rekening te openen, of een offerte voor verzekering aan te vragen om extra spaarpunten te kunnen vergaren. In de regel zul je voor dit soort actie geen bergen spaarpunten hoeven te verwachten, maar daar staat wel tegenover dat je deze zonder al te veel moeite binnen kunt halen en bovendien zullen alle beetjes helpen. Door slechts een paar minuten rond te snuffelen op de website van een luchtvaartmaatschappij kun je zonder veel moeite een ​​heleboel manieren vinden om spaarpunten te verzamelen. Ook is het altijd aan te raden om websites en e-mails te raadplegen die vaak deze verkopers en hun deals vernoemen.

Verdien spaarpunten in webshops

Luchtvaartmaatschappijen hebben niet alleen een aantal partners dat spaarpunten aan kunnen bieden, maar ook werken ze samen met verkoper die actief zijn op het internet. Bijna elke luchtvaartmaatschappij heeft wel een link een webwinkel waar klanten extra spaarpunten kunnen krijgen als ze aankopen doen bij deze online verkoper. Je hoeft je in dit geval alleen maar aan te melden bij je bekende loyaliteits- of spaarprogramma en vervolgens door te klikken naar de website van de online winkel. De website zal dan een cookie op je computer plaatsen en daarna zullen je aankopen automatisch worden gekoppeld aan je persoonlijke account bij het loyaliteits- of spaarprogramma. Vanaf dat moment kun je ook langs deze weg beginnen met het sparen van punten voor je volgende gratis reis.

Wissel je gespaarde punten in bij een luchtvaartprogramma

Er zijn een heleboel inwisselmogelijkheden als je spaarpunten hebt verzameld. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van bepaalde aanbiedingen van hotelketens als zij zich aan hebben gesloten bij de kredietkaart die je gebruikt. In de regel kun je dan ook uit meerdere inwisselmogelijkheden kiezen als je voldoende spaarpunten bij elkaar hebt weten te krijgen.

Bij sommige ketens is het zelfs mogelijk om spaarpunten van een hotelketen in te ruilen voor punten bij een luchtvaartmaatschappij. De wisselkoersen kunnen echter van bedrijf tot bedrijf sterk uiteenlopen en zelfs van tijd tot tijd gewijzigd worden.

Spaar slechts punten met een paar programma’s

Terwijl je meestal beter af bent als je gaat vliegen met de luchtvaartmaatschappij die de meest gunstige prijs en het beste reisschema biedt, zullen toch veel reizigers ervoor kiezen om alleen te vliegen met één of twee maatschappijen. Op deze manier zullen ze zich richten op één spaarprogramma en zo eerder een gratis vlucht bij elkaar te sparen, in plaats van te gaan voor meer spaarpunten door meerdere luchtvaartmaatschappijen in te zetten tijdens een reis. Gelukkig kunt je je spaarpunten vaak ook verdienen door trouw te zijn aan meerdere luchtvaartmaatschappijen en meerdere accounts kunnen openen bij enkele maatschappijen. Op die manier verdien je dus punten met meerdere spaarprogramma’s, maar soms ook zijn alle spaarpunten direct op één account bij te schrijven omdat alle gekozen luchtvaartmaatschappijen deel uitmaken van een gezamenlijk spaar- of loyaliteitsprogramma. Door al je punten te sparen bij slechts één programma, zul je je beloning eerder hebben verdiend en kun je zelfs een vip-status bereiken waardoor je nog meer spaarpunten kunt binnenslepen.

Verdien spaarpunten met promoties van luchtvaartmaatschappijen

Op het moment dat een luchtvaartmaatschappij een nieuwe route introduceert of als er weer een poging wordt gedaan om het bedrijfsleven te manifesteren en zo een concurrent een slag toe te brengen, dan zullen extra spaarpunten voor hun klanten in het vooruitzicht worden gesteld als zij in een bepaalde periode een bepaalde route vliegen. Het meest belangrijke is dat je je vooraf altijd voor een dergelijke promotie dient aan te melden. Een dergelijke aanmelding is echter gratis waardoor het zeker aan te bevelen is om je voor elke promotie direct in te schrijven om meer kans te maken op de korting van de luchtvaartmaatschappijen. In de regel betekent dit wel dat je ruim van te voren een eventuele reis in dient te plannen.

Iets krijgen zonder ervoor te hoeven betalen, is niet altijd eenvoudig, maar in het geval van vliegreizen, is het niet per definitie onmogelijk. Door het kiezen van een paar van deze strategieën, kun je door middel van spaarpunten een ​​gratis vlucht verdienen, zonder een euro extra uit te hoeven geven. Als je een zuinige reiziger bent dan zal dit een prima doel zijn om naartoe te werken en dus te profiteren van spaar- en loyaliteitsprogramma’s, maar ook gebruik te maken van allerlei andere handige methoden.

Het is zelfs niet eens noodzakelijk om vaak op reis te gaan om een gratis ticket in handen te krijgen. Door de diverse manieren te bestuderen, zul je al snel leren hoe je gratis reizen kunt verdienen, met en zonder spaarpunten, en je kunt de methodes gaan gebruiken die het beste bij je bestedingspatroon passen. Uiteindelijk zul je merken dat het veel eenvoudiger, maar zeker ook veel leuker, is om op deze manier geld te besparen. Na verloop van tijd zul je je namelijk een heuse expert mogen noemen op het gebied van het vergaren van gratis reizen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20