Is het nog een goed idee om extra pensioenspaarpotje aan te leggen via langetermijnsparen?

Is het nog een goed idee om extra pensioenspaarpotje aan te leggen via langetermijnsparen?
Pensioen – Getty Images

Vincent Van Peteghem (CD&V), minister van Financiën, heeft eerder dit jaar zijn fiscaal hervormingsplan voorgesteld. Daarin lezen we onder meer dat hij volgend jaar het belastingvoordeel voor langetermijnsparen wil schrappen. Is het nog een goede idee om via die weg te sparen voor later?

Waarom is dit belangrijk?

Langetermijnsparen behoort net als pensioensparen tot de zogenaamde derde pensioenpijler. Wie via die pijler spaart voor zijn oude dag komt in aanmerking voor een fiscaal voordeel.

De essentie: Van Peteghem wil sleutelen aan belastingvoordeel van zowel pensioen- als langetermijnsparen.

  • De minister wil het hogere plafondbedrag voor pensioensparen schrappen. Indien die hervorming er komt, zal je vanaf volgend jaar maximaal 990 euro per jaar opzij kunnen zetten. Vandaag is het ook mogelijk om tot 1.270 euro sparen. In dat geval daalt het fiscaal voordeel wel van 30 naar 25 procent.
  • Daarnaast wil Van Peteghem vanaf 2024 komaf maken met het fiscaal voordeel voor langetermijnsparen. Dit voordeel wordt op een andere manier berekend dan dat voor pensioensparen.
    • Concreet levert langetermijnsparen een fiscaal voordeel op van 30 procent op de gestorte premies gedurende een jaar. Hoeveel je maximaal kan aftrekken is afhankelijk van je beroepsinkomen. De jaarlijkse premie mag wel niet hoger zijn dan 2.350 euro (voor 2023). Het effectieve voordeel bedraagt dus maximaal 705 euro.

Nu rijst de vraag: is het nog interessant om via die derde pensioenpijler geld opzij te zetten nu het fiscaal voordeel dreigt te verdwijnen? 

  • Volgens de plannen van Van Peteghem zal het fiscaal voordeel enkel verdwijnen voor contracten die vanaf volgend jaar worden afgesloten. Bestaande verbintenissen blijven buiten schot, wat dus betekent dat wie vandaag nog start met langetermijnsparen van het belastingvoordeel blijft genieten. 

Wat als je nog aan langetermijnsparen wilt doen?

  • De woonbonus voor woonleningen die in Vlaanderen voor 2016 werden afgesloten voor de eigen woonst en het fiscaal voordeel voor de woonkredieten voor een tweede woonst bevinden zich in dezelfde korf als het belastingvoordeel voor langetermijnsparen. Daardoor bestaat de kans dat die korf al gevuld is en je via die weg dus niet op een fiscaal voordelige manier kunt sparen voor later.
  • Voorts moet je een eindbelasting van 10 procent betalen wanneer je 60 jaar wordt of op de tiende verjaardag van het contract. Je kan namelijk tot en met je 64  jaar starten met langetermijnsparen. De einddatum van het contract bepaal je samen met de verzekeraar. Tot en met dan geniet je dus van een belastingvoordeel.
    • Zodra de eindbelasting betaald is, kan je bij veel verzekeraars het gespaarde kapitaal kosteloos opvragen. Bekijk hoe dan ook de voorwaarden, want sommige financiële instellingen rekenen wel nog uitstapkosten aan. 
    • Indien je je geld vervroegd opvraagt, moet je een fiscale boete van 33 procent betalen. Daarnaast ben je de verzekeraar een uitstapvergoeding verschuldigd. 
  • Er zijn nog enkele andere kosten waar je rekening moet mee houden.
    • Allereerst ben je de fiscus een premietaks van 2 procent verschuldigd per storting. 
    • De financiële instellingen rekenen ook instapkosten aan. Die kunnen oplopen tot 6 procent. Verzekeraars vergelijken is dan ook de boodschap. Bij veel financiële instellingen kan je overigens onderhandelen over de instapkosten. 
  • Je krijgt de keuze uit verschillende producten. De twee meest courante formules zijn de tak21- en tak23-verzekering.
    • Een tak21-verzekering bestaat uit een gewaarborgde rentevoet en een eventuele winstdeelname.
      • De gewaarborgde rentevoet wordt vastgeklikt voor een bepaalde periode en geldt op alle toekomstige stortingen (tot de volgende aanpassing). 
      • De eventuele winstdeelname varieert ieder jaar en is afhankelijk van de prestaties van de verzekeraar. 
      • Je premies worden overigens tot 100.000 euro (per persoon en per financiële instelling) beschermd door het depositogarantiestelsel. 
    • Een tak23-verzekering is het verzekeringsalternatief voor een beleggingsfonds. Je kapitaal wordt belegd in allerhande activa, zoals obligaties en aandelen. Zo’n investering gaat dus gepaard met meer risico’s, maar op lange termijn brengt een tak23-verzekering doorgaans meer geld in het laatje dan een tak21-verzekering. Opgelet: je premies worden in dit geval niet beschermd door het depositogarantiestelsel. 
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.