Ghislaine Maxwell, rechterhand van Jeffrey Epstein, schuldig bevonden in misbruikproces

Ghislaine Maxwell (60) is in de Verenigde Staten schuldig bevonden aan het ronselen van minderjarige slachtoffers voor de beruchte miljonair Jeffrey Epstein. Maxwell diende als fixer voor Epstein, ze bracht minderjarige meisjes naar de miljonair, die vervolgens seksueel misbruikt werden. Maxwell riskeert een celstraf van 65 jaar.

Na een uitzonderlijk lang beraadslagingsproces van vijf dagen, heeft de jury verklaard dat Ghislaine Maxwell schuldig is aan vijf van de zes aanklachten die tegen haar lopen. Maxwell werd in 2020 gearresteerd omwille van haar rol in het misbruikverhaal rond de sinistere miljonair Jeffrey Epstein.

Grooming

Tussen 1994 en 2004 leverde Maxwell minderjarige meisjes aan Epstein. Ghislaine Maxwell, de dochter van de Britse mediamagnaat Robert Maxwell, maakte zich schuldig aan ‘grooming’. Ze won het vertrouwen van jonge meisjes door ze luxueuze cadeaus te geven en te beloven dat Epstein, via zijn zakennetwerk en ruime vermogen, hun dromen kon waarmaken. Maxwell bouwde een vriendschappelijke band op met de meisjes en wierp zich als een soort mentor. Daarna bracht Maxwell hen tot Epstein, die de meisjes seksueel misbruikte. In sommige gevallen deed Maxwell mee met het misbruik of keek ze toe.

Vier vrouwen speelden een cruciale rol in het proces. Terwijl zij getuigden over de praktijken van Maxwell en Epstein, beschuldigde de verdediging hen ervan op het geld van Maxwell uit te zijn. “Geen geld in de wereld kan goedmaken wat die vrouw me heeft aangedaan”, reageerde een van hen voor de rechtbank.

De openbaar aanklager Damian Williams prees de vrouwen voor hun dappere getuigenis: “Door hun moed en wil om hun misbruiker te confronteren hadden we een zaak en is dit vonnis er gekomen.” 

De verdediging van Maxwell – die zich het hele proces ijzig kil hield – zegt teleurgesteld te zijn met de uitspraak en wil in beroep gaan: “We zijn heel ontgoocheld. We zijn al begonnen aan het beroep en we hebben er alle vertrouwen in dat ze in het gelijk zal worden gesteld.” 

Voer voor samenzweringstheorieën

Het hele proces rond Jeffrey Epstein en Ghislain Maxwell is voer voor samenzweringstheorieën. Het koppel liet zich graag omringen door allerlei beroemdheden en rijke politici. Zo zijn ze vaak gefotografeerd in het samenzijn met Bill Clinton, Donald Trump en de Britse prins Andrew.

Hun rol als excentrieke society figuren doet geruchten de ronde gaan over een uitgebreid pedofielennetwerk waar de politieke elite toe behoort. Toen Epstein in 2019 zelfmoord pleegde in zijn cel, dachten complotaanhangers dat hij in feite vermoord was omdat hij toppolitici kon meesleuren in zijn misbruikverhaal. Enkele jaren geleden leidde dat tot de zogenaamde ‘pizzagate’ waarbij aanhangers van de complottheorieën een pizzeria bestormden waar volgens hen kinderen worden vastgehouden in een kelder. De pizzeria bleek helemaal geen kelder te hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20