Bouwgroep Ghelamco heef zijn Silver Tower in Brussel verkocht aan het Duitse Deka Immobiliën, zo weet De Tijd. Nooit eerder werd er in Brussel voor zo een laag rendement een toren verkocht.
De Silver Tower, aan het Brusselse Noordstation wordt verkocht aan het Duitse Deka Immobiliën. Het gebouw, dat in oktober opgeleverd werd, is verhuurd aan de Brusselse administratie voor 18 jaar en is daarom een veilige investering.
Laag rendement
Het rendement van de toren ligt echter vrij laag, het is uitzonderlijk dat investeerders voor een rendement van 3,25 procent toehappen. Dat wil zeggen dat het een stuk langer duurt eer het verkoopbedrag wordt terugverdiend, maar het verhuren aan de Brusselse overheid, een zeer stabiele huurder, zit daar wellicht voor iets tussen. Dat maakt van het project wel een recorddeal.
De Silver Tower is 137 meter hoog, voor een vierkante meter kantoorruimte betaalt u 150 euro per jaar. Er is zowat 40.000 vierkante meter beschikbaar. Na de eerste 18 jaar kan de overheid zijn contract met nog eens 18 jaar verlengen.
Ghelamco
Ghelamco, dat onder andere de Ghelamco Arena in Gent gezet heeft, maakte vooral zijn fortuin in Polen. In de hoofdstad Warschau zag ondernemer Gheysens mogelijkheden na de val van de Muur. Ongeveer een derde van de kantoorruimte in de hoofdstad is er nu in handen van Ghelamco.
Het Ieperse bedrijf kocht de grond van AG Real Estate. De vastgoeddochter van AG Insurance vond jarenlang geen klant voor het project. Ghelamco, dat onder andere kantoorgebouwen in Polen bezit, hield de grond anderhalf jaar geleden over.
Corona
Paul Gheysens, CEO van Ghelamco, heeft veel vertrouwen in de markt voor de komende jaren, zeker als het over nieuwe gebouwen gaat. Corona helpt daarbij zelfs een handje. ‘De lucht moet van buiten worden aangevoerd. Filteren van lucht is niet voldoende. Bij bestaande gebouwen is dat niet zo gemakkelijk realiseerbaar’, zegt hij aan De Tijd.
De deal, die nog geofficialiseerd moet worden en waar geen financiële details over worden vrijgegeven, toont dat grote projecten ook in het post-coronatijdperk nog kunnen. ‘De grote fondsen staan te popelen om te investeren. Ze willen wel nieuwe projecten die op lange termijn zijn verhuurd’, aldus Gheysens.