Ghelamco Groep ontwikkelt bouw van eerste groene datacenter in België

In Zellik is woensdag de eerste steen gelegd van het eerste groene datacenter in ons land. Ontwikkelaar Ghelamco tekende daartoe vorig jaar al een samenwerkingsovereenkomst met Green Energy Park vzw, een initiatief van de VUB en het UZ Brussel. 

Onderwerp van die overeenkomst is het ontwikkelen, financieren, bouwen en exploiteren van een duurzaam en innovatief hightechbedrijven- en onderzoekscentrum in Zellik. In zo’n center worden servers bij elkaar geplaatst en gekoeld om internetverkeer mogelijk te maken. De ontwikkelaars willen het gebouw duurzaam beheren door de warmte van de servers en ook het regenwater optimaal te gebruiken.

Dataverkeer zal naar schatting tussen vandaag en 2030 met een factor 20 toenemen

“Datacenters zijn een belangrijke schakel in de energietransitie van Vlaanderen en zijn evolutie naar smart cities en systemen, maar zijn tegelijkertijd ook energie consumerend. Net daarom zijn wij als bouwheer verheugd dat we met dit sustainable by design-datacenter de energietransitie van deze campus mee vorm kunnen geven”, zegt Michael Gheysens, de managing director van Ghelamco België, die het project leidt.

“Het dataverkeer zal naar schatting tussen vandaag en 2030 met een factor 20 toenemen”, aldus nog Gheysens. Een gigantische massa, nu er met ongekende snelheid data worden gecreëerd, uitgewisseld en opgeslagen. Cloud computing, massale digitalisering van privé en publieke sectoren, streamingdiensten, Internet-of-Things, 5G en Artificiële Intelligentie (AI) leiden tot een groeiende vraag naar rekenkrachtige datacenters.

Blinde vlek België zet inhaalbeweging in

“Alhoewel data meer en meer binnen landsgrenzen worden opgeslagen, moeten we vaststellen dat België nog een blinde vlek is in vergelijking met de zogenaamde FLAP+D regio’s (pioniersteden als Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs en Dublin).” Nog volgens Gheysens hinkt België een beetje achterop, maar is ondanks een inert vergunningsbeleid en een gebrek aan beschikbare gronden met voldoende elektriciteits – en connectiviteitscapaciteit de inhaalbeweging wel degelijk ingezet. “De grootste groei aan datacenters zal het komend decennium worden aangetekend in Tier 2-markten zoals Brussel en Vlaanderen.”

Green Energy Park wordt uitstalraam en showroom van onderzoek, innovatie, technologie en economie

De werken aan de site kunnen nu van start gaan en Green Energy Park zal helemaal operationeel zijn in 2024. Het hightechbedrijven- en onderzoekscentrum zal een oppervlakte beslaan van in totaal 45.000 vierkante meter, verdeeld over 3 gebouwen.

“Het Green Energy Park wordt een datacenter dat state-of-the-art is en tevens circulair duurzaam over zijn gehele levenscyclus. Maar nog belangrijker, het wordt dé hoeksteen van een toekomstig CO2-neutrale multi-energiegrid die deze campus en zijn gebouwen zal voeden met duurzame energie. Twee onmiskenbare troeven die het Green Energy Park in poll postion brengen om uit te groeien tot het uitstalraam en showroom van onderzoek, innovatie, technologie en economie.”

Michael Gheysens (Ghelamco)

Omdat duurzaamheid en maximale energie-efficiëntie het absolute streefdoel zijn, krijgt het datacenter een drievoudige certificering mee:

  • UPtime Tier 3 certificering
  • BREEAM Excellent (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) 
  • EDGE Excellent (Excellence in Design for Greater Efficiencies)

Zulke certificering is niet enkel uniek in België, maar ook daarbuiten.

De bouw van het datacenter kan nu van start gaan en zal helemaal operationeel zijn uiterlijk eind 2023. De bouw van de industriële labohub (16.000m2) zal in het eerste kwartaal van 2023 worden aangevat. Die hub zal voornamelijk onderzoeksgroepen huisvesten, maar ook plaats bieden aan andere bedrijven. Het labogebouw zal als eerste aangesloten worden op de grid en zodoende de gerecupereerde warmte van het datacenter consumeren.

Het project wordt gedragen door een consortium van bedrijven dat wordt geleid door Ghelamco groep. Het hele project vergt een investering van 130 miljoen euro en wordt dus geleid door Michael Gheysens. Andere deelnemende bedrijven zijn naast Ghelamco ook BAM, ABB, Robuust, Jasper-Eyers, Ingenium, Tractebel, Surreal, Network Consulting, RunDCRun en Prodata.

Meer