Gezinnen en bedrijven verbruikten meer gas in 2024

Gezinnen en bedrijven hebben vorig jaar meer gas verbruikt dan in 2023, leren cijfers van de gasnetbeheerder Fluxys ons. Toch zakte het totale Belgische gasverbruik. Hoe komt dat?


Key takeaways

  • Gezinnen hebben vorig jaar 2,5 procent meer gas verbruikt dan in 2023.
  • Het gasverbruik bij de bedrijven steeg met 10 procent tot 44 terawattuur.
  • Toch is het totale Belgische gasverbruik in 2024 gedaald van 152 naar 149 terawattuur.

In het nieuws: Het gasverbruik van bedrijven en gezinnen is tussen 2023 en 2024 toegenomen.

  • Het particulier gasverbruik ging met 2,5 procent omhoog. Dat verbruik is mogelijk gestegen door het feit dat gezinnen de voorbije maanden sneller hun verwarming hebben aangezet, of minder op hun verbruik hebben gelet.
  • Het gasverbruik bij de bedrijven is vorig jaar met 10 procent gestegen tot 44 terawattuur. Dat wijst op een herleving van de volumes in de maakindustrie.

Totale gasverbruik België daalde alsnog

Opgemerkt: Toch is het totale Belgische gasverbruik in 2024 gedaald van 152 naar 149 terawattuur.

  • De Tijd merkt op dat die afname uitsluitend te wijten is aan de elektriciteitsproducenten die 28 procent minder gas verbruikten.
    • Uit de recente cijfers over het stroomverbruik bleek al dat gasgestookte centrales vorig jaar weinig draaiden. De reden was dat het vaak goedkoper was om energie uit het buitenland te halen dan de eigen gascentrales te laten draaien.
  • België produceert overigens zelf geen gas. Ons land moet alles invoeren via pijpleidingen of speciale terminals waar vloeibaar aardgas (lng) kan worden gelost. Het grootste deel wordt doorgevoerd naar andere landen. Cijfers van Fluxys tonen aan dat die transit vorig jaar met 27 procent is afgenomen tot 259 terawattuur.
    • De terugval van de doorvoer naar Duitsland en Nederland komt er nadat in die landen meer eigen invoerterminals voor lng in gebruik werden genomen.
  • Noorwegen blijft overigens de belangrijkste gasleverancier. De aanvoer via pijpleidingen uit de Noordzee steeg met 5 procent naar 173 terawattuur.
  • Tot slot laat Fluxys weten dat er vorig jaar veel minder schepen lng kwamen lossen in de Zeebrugse haven. De volumes vielen met bijna een derde terug.

Europees gasverbruik neemt toe

Terugblik: In december bleek al dat het gasverbruik in Europa was toegenomen.

  • De opslagcapaciteit in de hele regio bedroeg 87 procent, een scherpe daling ten opzichte van 97 procent en 94 procent tijdens dezelfde periode in respectievelijk 2023 en 2022.
  • Terwijl het koude weer meer gezinnen de verwarming doet aanzetten, waren de windsnelheden in de Noordzee lager dan gemiddeld, waardoor de energieopwekking uit offshore windparken afnam. 

Ook dit: De gasprijs is toegenomen.

  • Die heeft een boost gekregen door toegenomen vraag en het stopzetten van de levering van Russisch gas aan Europa via Oekraïne op nieuwjaarsdag. Sinds midden december is de prijs op de Nederlandse groothandelsmarkt gestegen van 40,5 euro per megawattuur tot iets meer dan 50 euro per megawattuur vandaag.
  • De gasprijs heeft op 2 januari even de kaap van 51 euro per megawattuur gerond, het hoogste niveau sinds oktober 2023.

De feestdagen zijn hier! En daarom willen we onze trouwe lezers verwennen. We maken de (nieuwe) betalende bijdrages op onze site tijdelijk gratis. Op die manier kan je meteen ook kennismaken met ons premium-aanbod. Wil je na de eindejaarsperiode blijven genieten van ons premium-aanbod? Sluit dan nu een abonnement af en geniet van een tijdelijke korting.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.