In China heeft de politie vorige maand gezichtsherkenningssoftware ingezet om met succes één enkele man te identificeren tussen 60.000 mensen die een concert bijwoonden. Dat gebeurde in de stad Nanchang, waar de man bij de politie gesignaleerd stond voor ‘een economisch misdrijf’.
De politie had bijkomende camera’s geïnstalleerd op het evenement met als bedoeling problemen en drummende mensenmassa’s te voorkomen, maar de kwaliteit van de beelden bleek zo verrassend goed dat een voortvluchtig crimineel kon worden gevat.
© Amazon.com
China: 570 miljoen camera’s in 2020
China is een wereldleider in gezichtsherkenningstechnologie. De autoriteiten laten geen kans liggen om de bevolking duidelijk te maken dat dergelijke apparatuur het bijna onmogelijk maakt om aan de politie te ontsnappen. Er zouden naar schatting zo’n 170 miljoen bewakingscamera’s in China operationeel zijn. Tegen 2020 mikt het regime op 570 miljoen stuks. China werkt ook aan een database, die elke inwoner binnen de 3 seconden op straat kan herkennen.
Het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie door politiediensten wordt steeds meer een standaard. Niet enkel in China naar ook in andere landen, waaronder uiteraard de VS.
Rekognition van Amazon: 12 USD per maand
Daar komt techbedrijf Amazon nu in opspraak omdat het zijn gezichtsherkenningssoftware Rekognition voor 12 dollar (10 euro) per maand aan de politie verhuurt in de staten Florida en Oregon. Dat blijkt uit documenten waarop de burgerrechtenvereniging ACLU beslag kon leggen.
ACLU vreest nu dat de technologie voornamelijk zal worden ingezet om de meets kwetsbare delen van de bevolking te treffen.
Beroemdheden spotten
Amazon had Rekognition in 2016 voor het eerst gecommercialiseerd als een middel waarmee marketeers makkelijker beroemdheden konden spotten en seksueel getinte content konden konden identificeren.
De software werd afgelopen weekeinde nog door het Britse Sky News ingezet om de gasten te identificeren op het huwelijk van het Britse prinsenpaar.
Illegalen en zwarte activisten
Maar in Oregon en Florida is de software wel degelijk met succes ingezet om misdadigers op te pakken. Daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven, vrezen critici die voorspellen dat de technologie snel door de overheid zal worden ingezet om illegalen en zwarte activisten op te sporen.
In een brief aan Amazonbaas Jeff Bezos delen 41 burgerrechtengroeperingen hun ongerustheid over het gebruik van de software door overheden.
Maar Amazon ziet – in tegenstelling tot Google dat de verkoop van zulke software jarenlang tegenhield ‘omdat het een rode lijn overschreed’ – geen graten in de verhuur ervan.
Volgens een woordvoerder van de webwinkel/techbedrijf zou “onze levenskwaliteit zonder controversiële software zoals Rekognition een pak minder goed zijn.”
Palantir
Amazon is trouwens niet de enige die zulke software verkoopt of verhuurt. Vorige maand kwam in de nasleep van het Cambridge Analytica-schandaal in de VS Palantir in het nieuws. Dat is het bedrijf van Peter Thiel, zowat de enige CEO in Silicon Valley die in 2015 al openlijk de kant van Donald Trump koos.
Verwacht wordt dan ook dat de video surveillance markt binnen de 5 jaar zo’n 62 miljard dollar per jaar zal genereren.
Ro Khanna, een Democraat die voor de regio Silicon Valley in het Amerikaanse Congres zetelt, zegt in een tweet dat “technologie moet dienen om het leven van de gewone man te verbeteren, niet om een bespiedingsmaatschappij te creëren.”