Gezichtsherkenning luidt einde van het treinticket in

Gezichtsherkenning, die het kleinste detail van het gelaat kan identificeren, wordt wellicht het einde van het treinticket en een aantal aanverwante producten.

Dat zegt Mark Bridge, technologie-specialist bij de Britse krant The Times, naar aanleiding van de presentatie van een ontwikkeling van het Britse bedrijf Bristol Robotics Laboratory. De technologie van Bristol Robotics maakt gebruik van twee infrarode lichtsignalen die een camera helpen om de contouren, de textuur en het karakter van een gelaat op een bijzonder accurate manier te registreren en te vergelijken met een database van klanten. De onderneming heeft voor de realisatie van het product financiële steun van de Britse Railway Safety and Standards Board ontvangen.

Tweelingen

Bridge benadrukt dat de technologie bijzonder fijngevoelig werkt. De camera is in staat om rimpels te identificeren en registreert zelfs de textuur van de huid. “In tegenstelling tot een aantal andere toepassingen, kan de camera van Bristol Robotics ook mensen met een bril herkennen en zelfs identieke tweelingen uit elkaar houden,” aldus de technologie-specialist. “Bovendien zeggen de ontwikkelaars dat hun systeem gebruikers kan herkennen zonder hen aan een toegangspoort te moeten stoppen.” De traditionele ticketcontroles zullen volgens Bristol Robotics in de toekomst dan ook overbodig worden. Het bedrijf merkt op dat zijn toepassing de doorstroming van de reizigerstrafiek gevoelig kan versnellen. “Op drukke locaties, zoals Victoria Station in Londen, kan dat een bijzonder groot verschil opleveren,” aldus een woordvoerder van Bristol Robotics. In eerste instantie zou de technologie worden aangeboden als een optie voor reizigers die oponthoud bij de ticketcontrole willen vermijden. Voor deze groep reizigers zouden op de perrons speciale toegangspoorten worden voorzien. Wanneer onbevoegden door de poorten zouden passeren, zou een alarmsignaal het stationspersoneel van het probleem op de hoogte brengen. Gehoopt wordt het systeem eind dit decennium te kunnen introduceren. (mah)