Gespierde man is altijd bevoordeeld

[PICTURE|sitelpic]Ooit hadden mannen grotere spieren dan vrouwen omdat die tijdens het jagen en vechten van pas kwamen. Maar misschien hebben ze ook grotere spieren omdat vrouwen van mannen houden die kunnen jagen en vechten en zich tot dit soort mannen aangetrokken voelen. Beide fenomenen – de competitie tussen leden van hetzelfde geslacht en het met een mooi lichaam uitpakken bij leden van het ander geslacht- vormen onderdeel van een evolutie die de seksuele selectie wordt genoemd. Die seksuele selectie zorgde ervoor dat herten een gewei kregen en pauwen een staart. En volgens William Lassek van de universiteit van Pittsburgh en Steven Gaulin van de universiteit van California in Santa Barbara zorgde de seksuele selectie er ook voor dat mannen spieren hebben.

Seksueel geselecteerde eigenschappen hebben een kenmerk: het kost moeite om ze te bewaren. Gespierde mannen hebben tot 50% meer calorieën nodig om hun lichaam in stand te houden dan vrouwen, zelfs nadat de activiteitsniveaus aan beide seksen worden aangepast. En er is nog iets: spieren tasten het immuunsysteem van de man aan. Hoe gespierder de man, hoe zwakker zijn immuunsysteem.

Maar er zijn ook voordelen: hoe gespierder de man, hoe meer seksuele partners hij heeft en hoe jonger hij seksueel actief wordt. Ooit werd dat toegeschreven aan het feit dat gespierde mannen -in de strijd om een mooie dame- snel konden afrekenen met zwakkelingen. Maar nu de wet al een tijd fysieke mishandeling verbiedt, blijkt dat gespierde mannen een voetje voor hebben bij vrouwen. Die houden van mannen met grote bicepsen en driehoekige borstkassen.

Omdat het in stand houden van een gespierd lichaam grote inspanningen vergt, concludeert Gaulin dat een strijd aan de gang is tussen de natuurlijke selectie, gericht op langer leven en een normale lichaamsbouw, en de seksuele selectie, die voornoemde kenmerken inruilt voor extra voortplantingsmogelijkheden.

In het verleden hadden sterke mannen de betere keuze waar het vrouwen betrof, maar kon de zwakkeling zich na verloop van tijd even goed vaak voortplanten omdat hij gewoon langer leefde. De ironie van de zwakkeling is nu dat de wetten die hem voor fysiek geweld behoeden, maken dat de moderne Hulk zichzelf minder makkelijk het graf in zal vechten. Dankzij de moderne geneeskunde is ook de Hulk’s immuunsysteem minder vatbaar geworden voor dodelijke infecties.

Hoog tijd dus voor de zwakkeling om zich een paar gewichten aan te schaffen.