Georges-Louis Bouchez (MR) zoekt confrontatie met staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo), die deelneemt aan mars “waar mannen verboden zijn”

Het blijft maar rommelen tussen MR en Ecolo. En alweer draait het om een conflict tussen de staatssecretaris voor Gelijke Kansen Schlitz van de Franstalige groenen, en de voorzitter van haar coalitiepartner, de Franstalige liberalen van de MR.

  • Bouchez ergert zich namelijk mateloos aan het nieuwste initiatief van Schlitz. Die zal vrijdag in Luik deelnemen aan een mars en samenkomst rond de pandemie, die volgens hen “de sociale ongelijkheid en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen groter heeft gemaakt”. Dat bericht La Meuse.
  • Op zich niets mis met zo’n samenkomst zou men denken, ware het niet dat de activiteit expliciet “voor vrouwen en genderminderheden is voorbehouden”, “mannen zijn niet welkom”, zo schrijft de krant.
  • Meteen reageerde Bouchez erg fel op Twitter, aan het adres van zijn coalitiepartner: “Dit is ofwel provocatie ofwel onbekwaamheid. Maar in de twee gevallen is het onaanvaardbaar. Hoe kun je staatssecretaris voor Gelijke Kansen zijn en meedoen aan discriminatie?” Dat hij zelf ooit voor een serviceclub zou gaan spreken zijn, met enkel een mannelijk publiek, wat Ecolo als tegenargument gaf in de pers, deed Bouchez af als “leugens”.  
  • De felle ruzie binnen de Vivaldi-coalitie, een dag nadat Bouchez op Twitter ook al een hele publieke discussie voerde over de sluiting van de kerncentrales met niemand minder dan Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet, is niet bepaald bevorderlijk voor de sfeer. De vraag kan gesteld worden of Schlitz dan toch niet iets meer empathie of politiek verstand zou moeten gebruiken, in haar publieke optredens.
  • Maar zo zien ze het bij Ecolo helemaal niet. Volgens haar is de activiteit net een “safe space”, waar vrouwen op een vertrouwde manier hun gedachten kwijt kunnen. “De deelnemers, die als vrouw zijnde zwaar geïmpacteerd zijn door de pandemie, zullen hun ervaringen delen en nadenken over oplossingen voor een gelijkere economische heropstart. Daar heeft ons land nood aan”, zo stelde ze ferm. Tegelijk nodigde ze Bouchez uit om in discussie te gaan met haar, in plaats van op Twitter de polemiek te voeden.
  • Zo blijft de cultuuroorlog binnen Vivaldi verder woedden. Voor de oppositie is het zelfs moeilijk om er tussen te raken. De N-VA had met Valerie Van Peel felle kritiek op de houding van Schlitz, en Vlaams Belang eiste zelfs haar ontslag. Maar het is het gehakketak over en weer tussen MR en Ecolo dat de show steelt.
  • Daarbij hanteert de MR-voorzitter een doelbewuste politieke afweging: hij heeft op rechts geen concurrentie in Franstalig België. Door zich binnen deze centrum-linkse coalitie op de culture wars te focussen, houdt hij het profiel van de MR scherp, voor de 30 procent potentiële stemmers die er voor hem toe doen.
  • Interne opmerkingen binnen Vivaldi, onder meer van premier Alexander De Croo (Open Vld) zelf, dat dit soort houding van de MR wel eens een voedingsbodem voor extreem-rechts in Franstalig België zou kunnen vormen, wuift Bouchez al langer weg: “Als er overlopers of afscheuringen zouden geweest zijn, waren die er al langer. Er is gewoon niemand”, klinkt het met veel zelfvertrouwen in kringen rond de Franstalige voorzitter.
  • Meteen mag men zich in de Wetstraat aan blijvende spanning verwachten tussen de liberalen op rechts en Ecolo op links, aan Franstalige kant binnen Vivaldi.
  • Aan Vlaamse kant wil niemand zich echt moeien in dat oorlogje, voor hen valt er bitter weinig te winnen. Maar veel sympathie heeft Schlitz niet bij de Vlaamse socialisten, liberalen of christendemocraten: daarvoor stelt ze zich veel te dogmatisch op. En terwijl in Franstalig België op rechts niets is, hebben die drie Vlaamse regeringspartners wel de adem van N-VA én Vlaams Belang in de nek.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.