General Motors zet 36% van zijn personeel aan de deur; beurs reageert euforisch

De Amerikaanse autoproducent General Motors schrapt 36% van zijn Amerikaans werknemersbestand. De beurzen reageren euforisch.

De Amerikaanse autoproducent General Motors (GM) gaat 18.000 mensen aan de deur zetten. Het gaat om 36% van het totale werknemersbestand van 50.000 mensen in de VS. Het aandeel GM schoot na de aankondiging als een raket de hoogte in.

Het gaat om 18.000 werknemers met meer dan 12 jaar ervaring. Ze krijgen een opstapvergoeding aangeboden waarvan de details niet bekend werden gemaakt. Wie de vergoeding weigert, verliest naar alle waarschijnlijkheid toch zijn werk.

Volgens GM is de maatregel proactief  en nodig om de kostelijke overstap naar elektrische en autonome voertuigen in de VS en China mogelijk te maken.

General Motors is een winstgevend bedrijf dat ook het voorbije kwartaal in Noord-Amerika een winst van 10,2% kon voorleggen op een omzet van 2,8 miljard dollar.

Vragen over de toekomst van de auto-industrie in de ‘Rust Belt’

De laatste keer dat GM mensen vroeg om op te stappen was in 2009, toen het bedrijf enkel het faillissement kon vermijden door beroep te doen op staatssteun en door vier van zijn acht automerken op te geven. Verschillenden fabrieken werden toen gesloten en zelfs de hoofdzetel in Detroit kwam even in gevaar.

De aankondiging doet vragen rijzen over de toekomst van de auto-industrie in de zogenaamde Rust Belt. Dat is het gebied dat in de twintigste eeuw in de VS het zwaartepunt van de industrie vormde. Het is daar dat de onvrede over de geringe toekomstmogelijkheden en de problematiek van de inkomensongelijkheid in 2016 leidden tot de verkiezing van Donald Trump. Het feit dat de werknemers een opstapvergoeding krijgen aangeboden zal daar weinig aan veranderen.

GM, Boeing, Ford,…

GM is niet het enige bedrijf waar mensen moeten afvloeien. Ook Ford kondigt eerstdaags een ingrijpend herstructureringsprogramma aan dat naar verwachting duizenden jobs zal kosten. Begin oktober kondigde Boeing dan aan 3.000 jobs te zullen creëren in India, eerder dan in de VS. Het bedrijf heeft sinds 2013 ruim 12.555 jobs geschrapt in de VS. De voorbije weken kwamen er daar nog eens 429 bij.

Opmerkelijk lijkt ook de unieke correlatie tussen het schrappen van jobs in de productie-omgeving en het stijgen van de beurskoers. Mocht een bedrijf als Google, Uber of McDonalds aankondigen 36% van zijn werknemersbestand op straat te zetten, dan zou zich op de beurzen waarschijnlijk de omgekeerde situatie voordoen.

Meer