Gemiddelde prijs appartement in Manhattan: 2 miljoen USD

Manhattan wordt steeds meer het exclusieve speelterrein van de internationale elite. Dat de gewone New Yorker er enkel van kan dromen om in de wereldbekende en peperdure wijk te gaan wonen is geen nieuws. Maar nu de gemiddelde prijs van een appartement in die wijk is opgelopen tot 2 miljoen dollar wordt het zelfs voor rijkere New Yorkers moeilijk er nog een stek te verwerven.

De skyline van Manhattan krijgt er weer een toren bij, deze keer een 70 verdiepingen tellend appartementsblok. De constructie komt tussen een blok gebouwen, die bekend staat als ‘Billionaire’s Row’, oftewel de ‘Rij der Miljardairs’. In die reeks luxueuze wolkenkrabbers wonen enkel de allerrijksten.

Het nieuwe torengebouw zal het duurste appartement dat ooit in de stad gebouwd werd herbergen. Met 2.136 vierkante meter oppervlakte, 16 slaapkamers en 17 badkamers verspreid over vier verdiepingen en met vijf balkons en een gigantisch terras staat het te koop voor de recordprijs van 250 miljoen dollar.

Zowat de helft van de nieuwbouwappartementen in dit deel van Manhattan wordt verkocht aan buitenlandse kopers, meestal uit China, Europa en Brazilië. Investeerders uit landen met een onstabiele economie zien de appartementen als een veilige investering, zegt een medewerker van Douglas Elliman, de grootste residentiële vastgoedmakelaar van New York. Ze beschouwen zulke trofee-appartementen als ‘het equivalent van een Zwitserse bankrekening.’

Voor gewone New Yorkers is die toestroom van buitenlands kapitaal slecht nieuws. De gemiddelde prijs van een appartement in Manhattan steeg in 2015 met bijna 20 procent en komt nu voor het eerst uit boven de 2 miljoen dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20