Gemiddeld gezin betaalt vanaf volgend jaar 135 euro meer voor energie

Gemiddeld gezin betaalt vanaf volgend jaar 135 euro meer voor energie
Elektriciteit – Foto: John MacDougall/AFP via Getty Images

De Vlaamse energiewaakhond VREG heeft de nieuwe distributienettarieven voor 2025 goedgekeurd. Dat betekent dat het bedrag op ons elektriciteits- en gasfactuur aandikt. Voor een gemiddeld gezin komt er in totaal 135 euro per jaar bij.


Key takeaways

  • Het distributienettarief voor elektriciteit stijgt voor een gemiddeld Vlaams gezin met 120 euro in 2025.
  • Ook het nettarief voor gas gaat de hoogte in. Een gemiddeld gezin zal daardoor volgend jaar 15 euro meer moeten betalen voor zijn gasverbruik.
  • Het gaat hier om gemiddelden. Hoeveel extra je zal moeten betalen voor energie, is ook afhankelijk van de regio waar je woont.

In het nieuws: De distributienettarieven voor de Vlaamse energiefactuur stijgen volgend jaar forser dan verwacht. De VREG heeft die vandaag goedgekeurd. Vorig jaar waren die ook al toegenomen.

  • Concreet stijgt het nettarief voor elektriciteit met 33 procent. Dat betekent dat er voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 3.500 kilowattuur 120 euro bijkomt.
    • Eind oktober ging de VREG nog van uit van een toename met 100 euro. In maart sprak de energiewaakhond van een stijging met 23 procent, oftewel gemiddeld 82 euro extra per jaar.
    • Het stijgende nettarief voor elektriciteit is grotendeels het gevolg van de hogere bijdrage voor de uitbouw van het Elia-hoogspanningsnet. De energieregulator wijst ook op de hogere rentes die de noodzakelijke investeringen in het elektriciteitsdistributienet duurder maken.
    • “Daarenboven is er in de Vlaamse begroting geen vergoeding opgenomen voor de kosten die de distributienetbeheerders maken voor de opkoop van groenestroomcertificaten tegen minimumsteun”, klinkt het.
  • Ook het nettarief voor gas gaat de hoogte in. Het gaat hier om een toename met 6 procent. Een gezin met een verbruik van 17.000 kilowattuur gas ziet daardoor de nettarieven in 2025 met 15 euro stijgen tot 260 euro.
    • De VREG verhoogt het distributienettarief voor gas omdat het gasverbruik is afgenomen. “Zo lag de totale afname van het distributienet in de jaren 2022 en 2023 samen 12 procent lager dan in de twee jaren voordien, wat tot gevolg heeft dat de nettarieven stijgen”, aldus de energiewaakhond.

In de ene regio betalen ze meer nettarieven voor energie dan in de andere

Ook dit: Het gaat hier om gemiddelden. De VREG voegt eraan toe dat de situatie verschilt van netbeheerder tot netbeheerder. Hoeveel je uiteindelijk extra zal moeten betalen voor energie is dus afhankelijk van waar je woont.

  • Hoewel Fluvius in heel Vlaanderen het distributienet uitbaat, zijn de leidingen en kabels nog in handen van verschillende intercommunales. “Elke netbeheerder heeft zijn eigen investeringsbeleid”, klinkt het. “Door de herschikking van de distributienetgebieden begin 2025 worden de onderlinge verschillen tussen netbeheerders wel minder groot.”
  • In de regio Fluvius West, met onder meer Middelkerke, Diksmuide en Torhout, ligt het distributienettarief voor stroom het hoogste. Dat bedraagt vanaf volgend jaar 537 euro voor een gemiddeld gezin.
    • In de regio van Fluvius Midden-Vlaanderen, met onder andere Sint-Niklaas, Aalst en Ninove, zijn de tarieven het laagst. Een gemiddeld gezin betaalt er volgend jaar 436 euro aan stroomnettarieven.
  • Ook wat gas betreft zijn de nettarieven nergens hoger dan in Fluvius West. Een gemiddeld gezin in die regio betaalt vanaf volgend jaar 280 euro.
    • In de regio’s van Fluvius Antwerpen en Fluvius Kempen zijn de tarieven het laagst. Een gemiddeld gezin betaalt er volgend jaar 242 euro aan gasnettarieven.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.