Geluk of geflikt? Wiskundig genie wint 4 keer miljoenenpot in Texaanse krasloterij

Joan Ginther, een 63-jarige vrouw uit Las Vegas, heeft voor de vierde keer een miljoenenjackpot gewonnen bij de krasloterij in de staat Texas. Het is niet duidelijk of het om geluk gaat of er een reukje aan de ganse zaak zit. De kans dat iemand vier keer een miljoenenjackpot wint is 1 op 18 septiljoen (een 1 gevolgd door 42 nullen of een getal dat de hoeveelheid zandkorrels die er op aarde zijn benadert).

Ondertussen is uitgelekt dat Ginther een wiskundig genie is van de Stanforduniversiteit, waar ze een doctoraat in statistiek behaalde. In totaal wist ze in een tijdsspanne van een twintigtal jaar 20 miljoen dollar te winnen met een kraslotenkansspel in de staat Texas. 3 van de 4 winnende loten kocht ze bij dezelfde kleine supermarkt in het stadje Bishop.

Sommigen noemen haar de grootste gelukzak ter wereld, maar anderen hebben hun twijfels. Een professor in de kansspelen aan de universiteit van Nevada in Reno zei in dat verband: ‘Wanneer zo iets in een casino gebeurt, arresteer je haar eerst en stel je daarna de vragen’.

Vermoed wordt dat de vrouw het algoritme van de winnende krasloten heeft kunnen ontcijferen. Eens ze wist waar de winnende tickets naar toe zouden worden gestuurd, moest ze enkel het juiste moment afwachten.  Dat was niet zo moeilijk omdat die verzendingen op regelmatige tijdstippen gebeuren en bepaalde mensen er weet van hebben.

De Texaanse kansspelautoriteit behoudt voorlopig haar vertrouwen in de gelukstheorie.

Meer