‘Gele hesjes’: een paar honderd hooligans zijn doeltreffender dan alle vakbonden samen

De Franse president Emmanuel Macron heeft maandagavond in een langverwachte televisietoespraak maatregelen aangekondigd in de hoop de protesten van de ‘gele hesjes’-beweging van de voorbije weken te kalmeren. 

Het minimumloon gaat in Frankrijk met onmiddellijke ingang 100 euro hoger en ook moeten vanaf januari geen sociale bijdragen of belastingen meer betaald worden op overuren. Macron vraagt bedrijven die de ruimte hebben hun werknemers een eindejaarspremie uit te betalen waarop dan ze geen sociale bijdragen of belastingen moeten betalen. Tenslotte vervalt per 1 januari een verhoogde sociale bijdrage voor gepensioneerden, wanneer die minder dan 2.000 euro ontvangen.

De 13 minuten lange toespraak van Macron werd door liefst 23 miljoen Fransen rechtstreeks gevolgd op tv. Dat zijn er meer dan het aantal dat in juli de door Frankrijk gewonnen finale van het WK Voetbal in Rusland volgden. Macron had het dus terecht over ‘een economische en sociale noodtoestand’.

Macron doet een… Trump

Vraag is of deze maatregelen zullen volstaan om de gemoederen te kalmeren. Op Monfinancier.com schrijft financieel expert Marc Fiorentino van wel: “Voor een keer zijn de aangekondigde maatregelen duidelijk, leesbaar en zullen ze onmiddellijk een echt effect hebben op de koopkracht van de middenklasse. Men zou kunnen zeggen dat Macron… een Trump heeft gedaan: simpel en doeltreffend. Dit is een echt cadeau. De ‘gele hesjes’ hebben op enkele weken meer afgedwongen dat de vakbonden op jaren.”

“Paar honderden hooligans efficiënter dan alle vakbonden samen”

[…] Maar zal dit volstaan om de ‘gele hesjes’ tevreden te stellen? Het zou voldoende moeten zijn. Maar sommigen hebben nu de smaak te pakken van de macht van de straat en van de hypermediatisering van een beweging die uiteindelijke amper een paar tienduizenden mensen telt en nooit zoveel aandacht zou hebben gekregen zonder de relschoppers. Men mag dus stellen dat een paar honderden hooligans efficiënter zijn geweest dan alle vakbonden samen.”

Denken sommigen dat Macron een stap in de goede richting heeft gezet dan blijven velen met een ontevreden gevoel achter en roepen ze op de beweging verder te zetten. Kritiek is vooral te horen vanuit de oppositie, van extreem links tot extreem rechts. Daar wordt Macron ‘de president van de rijken’ genoemd, die de Fransen niet begrijpt. 

Macron volgt het Italiaanse voorbeeld

In De Tijd (€) schrijft Bart Haeck dat de Europese droom van Macron nu finaal aan diggelen ligt:  “[Macron] schakelt nu over op het aloude Franse recept om politieke opstand te beteugelen: koopkracht verhogen met geld dat er niet is. […] in één adem draait Frankrijk zijn inspanningen terug om eindelijk eens de Europese afspraken van het Maastrichtverdrag na te leven. Het begrotingstekort dreigt opnieuw te exploderen naar 3,5 procent van het bbp. Het Frankrijk van Emmanuel Macron volgt nu het Italiaanse voorbeeld, tot afgrijzen van de Duitsers.”

De echte test volgt zaterdag, wanneer duidelijk zal worden of de ‘gele hesjes’ voor het vijfde opeenvolgende weekeinde zullen protesteren.

Meer