‘Gele hesjes’: een enorme schok voor de Franse economie

De economische schade aangericht door de beweging van de ‘gele hesjes’ zal Frankrijk 0,1 tot 0,2% van het bruto binnenlands product kosten. Dat blijkt uit berekeningen van respectievelijk het Franse Instituut voor Statistiek (Insee) en de Franse nationale bank  (Banque de France).

Vooral de retail, de horeca en het toerisme zullen daarvan de gevolgen dragen, terwijl de Franse economie al een groeivertraging heeft ingezet.

2,2 tot 4,4 miljard euro

Volgens de Banque de France kan het verlies worden vergeleken met dat van de stakingen van 1995 of de aanslag in de concertzaal Bataclan in 2015. Het Franse statistiekbureau Insee is iets minder pessimistisch en schat het verlies op 0,1%. Beide schattingen situeren het verlies voor de Franse economie op een totaalbedrag tussen de 2,2 en de 4,4 miljard euro.

Hoewel de voorbije maand vooral de retailzaken met verliezen werden geconfronteerd, gaan economen er van uit dat deze alsnog een gedeelte van de verloren inkomsten zullen recupereren dankzij inhaalinkopen. Dat geldt veel minder voor zogenaamde service-uitgaven (horeca, reizen, ontspanning en transport). 

Image van Frankrijk kreeg een enorme klap

Verliezen voor het toerisme kunnen moeilijker worden ingeschat, omdat het imago van Frankrijk wel degelijk een klap heeft gekregen. Dat kan het land blijven achtervolgen en gevolgen hebben voor het aantal reizen naar Frankrijk volgend jaar. Volgens Jean-Virgile Crance van de vereniging van hotelketens GNC, werden in december al 10% minder hotelkamers geboekt. In de stad Bordeaux, waar de manifestaties zeer gewelddadig verliepen en op 8 december een Apple store werd geplunderd, is sprake van een stijging van de hotelannuleringen met 50%.

41.000 mensen werden als gevolg van de protestacties technisch werkloos, veelal omdat de winkels waarin ze werken gesloten bleven. Dat de ‘gilets jaunes’ de feestmaand december uitkozen voor hun protesten, maakt de zaak voor handelaars extra zuur. In sommige regio’s steeg het aantal faillissementen in de eerste vijftien dagen in vergelijking met vorig jaar met 10 tot 15%.


© EPA

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.