Geld lenen met lage inkomsten, is dat mogelijk?

De economische crisis wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van de toename van het aantal mensen met financiële problemen. Met een laag inkomen valt het namelijk vaak niet mee om je inkomsten en uitgaven in een goed evenwicht te houden. Als je een laag inkomen hebt dan kun je ervoor kiezen om geld bij te lenen. Behalve geld lenen van familie of goede vrienden, kun je eveneens kiezen om één van de leningen bij één van de vele kredietverstrekkers aan te gaan.

Kun je geld lenen met lage inkomsten?

Als je een laag inkomen hebt dan zal het niet meevallen om een lening aan te gaan, maar helemaal onmogelijk is dit echter niet. Wel is het in de regel zo dat je meer financiële risico’s neemt als je een lening afsluit terwijl je rond moet komen van een laag inkomen. Wat de gevolgen zullen zijn van geld lenen met een laag inkomen hangt echter heelmaal af van de situatie waarin je zit en de opties waar je gebruik van kunt maken.

Er zijn bijvoorbeeld aanbieders van leningen en kredieten die zich voornamelijk richten op mensen met weinig inkomen. Maar er zijn ook kredietverstrekkers die geld uitlenen tegen minder (strenge) voorwaarden, of die mensen begeleiden bij het wegwerken van hun schulden. Welke leenmethode in een specifieke situatie geschikt is, is van uiteenlopende factoren afhankelijk. Hierbij kun je onder andere denken aan:

 • heb je de juiste papieren,
 • krijg je binnenkort een baan,
 • verwacht je een vast contract.

Een grotere kans op een lening heb je bovendien als je:

 • kiest voor een kortlopende lening,
 • kiest voor een kleine lening.

Kortlopende en kleine leningen zullen je immers in een heleboel gevallen een heleboel moeite, tijd en een duimendik dossier besparen.

Tip: Maak zelf een simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost geld!

Welke leenvormen en kredietverstrekkers zijn er?

In België is een lening bij een bank het meest bekend. Maar behalve geld lenen bij een bank kun je eveneens kiezen voor een andere leenvorm, bijvoorbeeld:

 • een minikrediet afsluiten bij een online kredietverstrekker,
 • een microfinanciering kiezen,
 • een doorlopend krediet afsluiten,
 • een kredietkaart aanschaffen,
 • via crowdfunding geld bijeen brengen,
 • geld lenen bij een kredietbank.

Niet iedere kredietverstrekker hanteert dezelfde eisen en ook iedere lening heeft weer eigen voorwaarden waar je aan dient te voldoen. Op het moment dat je moet leven van een laag inkomen, dan is het meestal aan te raden om voor een online kredietverstrekker, te kiezen. Deze aanbieders van leningen en kredieten voeren namelijk minder controles uit die het aangaan van een lening in de weg kunnen staan. Tevens kies je bij voorkeur voor een kleine lening omdat de leenvoorwaarden dan meestal eveneens minder streng zijn.

Voorwaarden en risico’s bij geld lenen met een lager inkomen

Rondkomen van een lager inkomen wil niet per definitie zeggen dat je geen geld kunt lenen. Bij de wet is immers alleen vastgelegd dat je ten minste 21 jaar oud dient te zijn om een lening of krediet aan te gaan en dat je over een inkomen dient te beschikken. De bron van deze inkomsten is daarentegen van minder groot belang. Dat wil zeggen dat geld lenen met een lager inkomen wel kan, maar of het ook verstandig is moet je zelf bepalen door vooraf een berekening te maken. Je berekent dan hoeveel geld je op korte termijn weer tot je beschikking hebt. Uiteraard dien je ook altijd in je achterhoofd te houden dat iedere vorm van geld lenen zekere risico’s met zich meebrengt. Het nemen van grote financiële risico’s bij een laag inkomen is echter niet aan te bevelen.

Geld lenen als je schulden hebt

Wanneer je niet alleen een laag inkomen hebt, maar ook nog openstaande schulden op je naam hebt staan, dan heb je wellicht toch nog een mogelijkheid om tijdelijk wat meer financiële ruimte te scheppen. Het aangaan van een lening als je schulden hebt is dikwijls zelfs een oplossing die wordt gebruikt om ernstige schulden te verlichten en weer financieel overzicht te krijgen.

Geld lenen als je schulden hebt, is mogelijk bij een kredietbank. Deze vorm van geld lenen wordt ook wel saneringskrediet genoemd. Aan saneringskrediet zijn echter wel uiteenlopende voorwaarden verbonden, onder andere: je mag niet meer dan 130 procent van het minimum inkomen ontvangen. Dit soort leningen is immers in het leven geroepen om mensen met een lager inkomen te helpen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20