Geld lenen in Frankrijk, waar moet ik rekening mee houden?

Je hebt besloten om van het leven te genieten en je wilt een vakantiehuisje kopen in het zonnige Frankrijk. Welk huis je gaat kopen staat al lang vast, maar hoe ga je het financieren? Kies je ervoor om een lening aan te gaan in België of kies je voor een lening in Frankrijk zelf? We zetten de belangrijkste zaken die je moet weten over lenen in Frankrijk even op een rij.

Er is een groot verschil tussen lenen in België en Frankrijk. In Frankrijk worden er eigenlijk bijna nooit hypothecaire leningen afgesloten. Het gaat meestal om een gewone lening met daarnaast nog een verzekering voor het geval je de lening niet kan terugbetalen. Dit bedrag krijgt de lener grotendeels terug als de lening is afbetaald. Wanneer je het niet kan terugbetalen, wordt de bank met dit geld vergoed. Dit heet ook wel caution’.

Tip! Maak een gratis simulatie:

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS). Daar kunt u gratis uw lening simuleren aan aantrekkelijke tarieven
Meer informatie

Je kan natuurlijk ook nog altijd kiezen voor een gewone hypotheek in Frankrijk. Die vorm van lenen moet wel bij de notaris vastgelegd worden en dat brengt natuurlijk kosten met zich mee. Kosten die helaas niet worden terugbetaald. In Frankrijk is het dus een beter idee als je eerst vraagt naar een caution.

Indien je de mogelijkheid niet hebt om een caution aan te gaan, ga je best voor een gewone hypotheek. De meeste Franse hypotheken hebben een limiet van 70 of 80 procent van de waarde van je woning. De gemiddelde periode dat je kan lenen in Frankrijk is 15 jaar. Maar de regel is: hoe langer je leent, hoe hoger het rentepercentage ligt.

Kosten bij een Franse hypotheek

Eerst en vooral zijn er de administratiekosten voor het opzetten van de hypotheek. Als je een hoog bedrag wil lenen (bijvoorbeeld hoger dan 150.000 euro), kan je ook de verplichting krijgen om een levensverzekering af te sluiten. Verder mag je ook zeker niet de notariskosten vergeten.

Welke documenten heb ik nodig?

Eens je gekozen hebt om een lening aan te gaan bij een Franse bank, mag je een aantal zaken zeker niet vergeten. Zo zal je moeten aantonen wat je vaste maandelijkse inkomen is en wat je vaste uitgaven zijn. De bank wil uiteraard zeker zijn dat je de lening wel kan terugbetalen. Vergeet dus zeker je loonstroken van de voorbij drie maanden niet. Indien je werkt als zelfstandige zal je een kopie van je balans en jaarrekening van de afgelopen drie jaar moeten laten zien. En last but not least: neem zeker je paspoort mee.

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS). Daar kunt u gratis uw lening simuleren aan aantrekkelijke tarieven
Meer informatie
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20