10 ultieme tips om geld te besparen op vakantie

 

De vakantie is een periode waar de meeste heel het jaar naar uitkijken. Na een jaar hard werken, zijn zij immers wel toe aan een tijdje rust en ontspanning, zonder de zorgen van alle daag en de hectiek van de werkvloer. Op vakantie gaan kost echter vaak behoorlijk wat geld en dat is niet altijd voorhanden, of daar moet je gewoon veel te hard voor werken om het zomaar over de balk te smijten. Door verschillende mogelijkheden, reizen en aanbieders met elkaar te vergelijken, kun je echter al een heleboel geld besparen. Op het moment dat je echter op je reisbestemming aan bent gekomen, die je met behoorlijk wat moeite zo voordelig mogelijk hebt weten te boeken en te bereiken, kun je overigens ook nog aardig wat euro besparen. Hoe je dat moet doen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

schermafbeelding-2016-09-20-om-13-43-22Je kunt dit onder andere flink wat geld in je zak houden als je op vakantie je gaat gedragen zoals de plaatselijke bevolking dat doet. Je zult dan minder snel in de valkuilen trappen die speciaal voor onwetende toeristen uit zijn gezet en die in de regel veel geld kosten. Op die manier kun je honderden euro’s besparen op kostenposten zoals:

  • voeding,
  • drankjes,
  • vervoer,
  • vermaak,

Dit alles is bovendien mogelijk zonder het echte vakantiegevoel teniet te doen. Ook hoef je, door op je uitgaven te letten, geen minuut minder plezier te hebben tijdens je trip want er zijn altijd wel een aantal voordelige, of zelfs gratis, activiteiten te vinden in de buurt van je vakantieverblijf.

Met de onderstaande 10 tips kunnen de meeste vakanties een stuk voordeliger uitvallen, terwijl je toch niet minder geniet van de trip. Het geld dat je op deze manier in je zak houdt, kun je wellicht weer gebruiken als basis voor een volgende vakantie of ter plekke aan andere leuke dingen uit gaan geven, waar je normaliter niet voldoendebudget voor zou hebben. Het mes zal op die manier dus zeker aan twee kanten snijden.

1. Laat onnodige spullen thuis

Een heleboel mensen proppen nog steeds allerlei toiletartikelen in hun, vaak toch al te zware koffers. Ze nemen op die manier hun eigen zeep, shampoo, conditioner en tandpasta mee, maar of dit ook werkelijk nodig is, is een heel ander verhaal. De meeste toiletartikelen zijn namelijk gratis te verkrijgen bij de meeste hotels. De euro’s liggen dus in hotels voor het oprapen en dat is altijd mooi meegenomen.

Verder is het niet altijd nodig om je bagage te verzwaren met allerlei badtextiel omdat ook dit doorgaans door een hotel zal worden verstrekt. Door allerlei onnodige spullen niet in te pakken, bespaar je niet alleen op de producten zelf, maar vaak ook op extra toeslag die zal worden aangerekend op een te zware bagage in een vliegtuig. Verder zal je koffer eenvoudiger in te pakken en te vervoeren zijn. Al lijkt het gewicht van een flesje shampoo niet erg hoog, toch zullen alle onnodig ingepakte spullen bij elkaar behoorlijk wat wegen. Bovendien zal elk beetje minder gewicht dat je mee moet nemen je extra comfort en voordeel opleveren.

2. Verzamel vooraf kortingsbonnen en dagaanbiedingen

Een heleboel restaurants, ook die in het buitenland, verstrekken aan potentiële klanten regelmatig (online) kortingbonnen. Door van dit soort kortingsacties gebruik te maken kun je als snel een aardig bedrag van de totale restaurantrekening afsnoepen. Bovendien kun je op deze manier voor weinig geld eens een restaurant uitproberen dat je nog nooit eerder had bezorgd. Ook onbekende keukens zijn zo opeens een stuk aantrekkelijker geworden. Je leert dan niet alleen andere smaken en gerechten, maar houd ook nog wat extra geld in je portemonnee.

Het enige wat je hoeft te doen is het opzoeken van de website van een bepaald restaurant en op zoek te gaan naar interessante acties. Soms hebben restaurants zelfs eigen apps waar je bepaalde kortingen mee kunt regelen. Je hoeft alleen maar de betreffende app te downloaden om de restaurantkosten terug te dringen. Als bijkomend voordeel kan worden genoemd dat je vooraf weet waar je wilt gaan eten en er geen tijd verspild wordt met het kissebissen over de locatie waar gegeten gaat worden.

In bijna elke plaats, dus ook de locatie waar je op vakantie gaat, heeft vrijwel dagelijks nieuwe aanbiedingen. Online kun je via een heleboel websites interessante aanbiedingen vinden die gebonden zijn aan een bepaalde plaats. Een dergelijke speurtocht kan je een aantal voordelen opleveren, zoals:

  • het zal je een beter inzicht geven in de activiteiten die op je vakantiebestemming georganiseerd worden (de toeristische trekpleisters worden in de regel op de eerste plaats genoemd),
  • je kunt behoorlijk wat geld besparen door juist op een bepaalde dag naar een bepaalde trekpleister te gaan, zeker als je in het bezit bent van een kortingbon.

In sommige gevallen kun je voor minder dan de helft van de oorspronkelijke entreeprijs een bepaalde attractie bezoeken en op die manier veel meer uit je vakantie halen. Bovendien kom je zo op plaatsen die je, wanneer je het volle pond zou moeten betalen, niet snel zou overwegen. Een bepaalde attractie kan dan wel bij toeristen erg bekend zijn, maar als de entreeprijs erg hoog is, is een kortingbon een ideale manier om er met een smalle beurs van te genieten.

schermafbeelding-2016-09-20-om-13-43-34

3. Neem je navigatiesysteem mee op vakantie

Op het moment dat je van plan bent om met je auto op vakantie te gaan, dan doe je er zeker verstandig aan om je navigatiesysteem klaar te leggen.  Maar ook als je een auto wilt gaan huren op je vakantiebestemming kan een navigatiesysteem een handig hulpmiddel zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld vaak het dichts bijzijnde treinstation, bushalte of andere belangrijke locatie mee traceren.

Uiteraard kun je ook een navigatiesysteem huren bij de verhuurder van een voertuig op je vakantiebestemming, maar dan moet je rekenen op een forse meerprijs op de daghuur van de auto, terwijl je in veel gevallen een verouderd apparaat in handen krijgt gedrukt dat al langere tijd niet meer is geüpdate. Je loopt dus ook nog eens het risico niet geheel probleemloos op de gewenste plaats van bestemming aan te komen. Daarbij komt nog dat je je eigen navigatiesysteem kent en dus niet minutenlang moet morrelen om het apparaat aan de praat te krijgen of het aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren.

Zelfs op het moment dat je niet met je auto op vakantie gaat, zal je navigatiesysteem je kunnen helpen. Het apparaat zorgt immers niet alleen dat je je bestemming altijd weet te vinden, maar ook dat je geld kunt besparen op de huur van een dergelijk systeem. Het geld dat je weet te besparen door je eigen navigatiesysteem mee te nemen, kun je vast en zeker veel beter besteden aan allerlei andere leuke dingen tijdens je vakantie. Dit is zeker een goede reden om dit kleine apparaatje boven aan je vakantiechecklist te plaatsen.

4. Zoek vooraf online informatie

Om van een korting, of ander voordeel, te kunnen genieten op vakantie is het zaak dat je voor het vertrek al onderzoek hebt gedaan naar de mogelijkheden. Voor dit doel kun je het beste de culturele websites bekijken die betrekking hebben op de regio waar je je vakantieperiode doorbrengt. Vaak vind je hier gratis activiteiten, maar ook leuke kortingen of andere acties waar je geld mee kunt besparen. Hierbij kun je onder andere denken aan evenementen, tentoonstellingen en optredens die vrij toegankelijk zijn.

Er zijn namelijk een groot aantal musea, attractieparken en dierentuinen die een korting geven, of zelfs op een bepaalde dag of periode gratis toegang verlenen, Op het moment dat je niet wijzer wordt van de informatie op het wereld wijde web, dan kun je natuurlijk ook de stoute schoenen aan trekken en telefonisch om eventuele kortingen en acties te vragen waar je gebruik van zou kunnen maken in je vakantieperiode. De meeste bedrijven zullen je interesse zeker weten te waarderen en absoluut hun beste kant willen laten zien door eventuele lopende acties aan je door te spelen.

5. Gebruik speciale doelgroepkortingen

In bepaalde gevallen kun je als je tot een bepaalde doelgroep behoort flinke kortingen in je zak steken. Hierbij kun je denken aan senioren, studenten en leden van bepaalde organisaties. Door aan te tonen dat je tot een zekere doelgroep behoort, kun je bij bepaalde bedrijven rekenen op een aantrekkelijke korting, een presentje of een andere leuke actie. Zeker wanneer je nog tot de studenten mag worden gerekend, dan loont het absoluut de moeite om je studentenkaart mee te nemen als je op vakantie gaat.

De meeste voordelen die te behalen zijn door specifieke doelgroepen zullen echter niet groot aangeplakt zijn, maar zullen zeker in minder worden gebracht als je erom vraagt. Veel bedrijven lopen nu eenmaal niet te koop met kortingen en voordelen voor specifieke doelgroepen, maar dat betekent niet dat deze interessante en geldbesparende acties niet ingezet kunnen worden om je vakantie met wat minder kosten door te komen. Overigens hoef je je niet beschaamd te voelen als je om deze kortingen vraagt. De meeste bedrijven weten het juist enorm te waarderen dat je aandacht hebt besteed aan de mogelijkheden binnen hun organisatie. Het personeel zal je dan ook maar wat graag van dienst zijn om je het gevraagde voordeel te bezorgen.

6. Maak gebruik van het openbaar vervoer

Nog altijd denken veel mensen dat het lastig, of erg duur, is om je op je vakantiebestemming met het openbaar vervoer te verplaatsen. Toch zijn er in de meeste landen prima openbaar vervoernetwerken aanwezig en kun je dus prima per bus en trein. In een heleboel gevallen is het reizen per openbaar vervoer een stuk voordeliger dan per taxi. De meeste vliegvelden passen in de regel uitstekend in het openbaar vervoernetwerk waardoor je ook als vliegtuigpassagier niet per definitie een taxi hoeft te nemen naar je hotel.

Een ander voordeel van het reizen met het openbaar vervoer is dat er in het gros van de stadscentra treinstations en/of bushaltes aanwezig zijn. Je zult dan ook meestal niet ver hoeven te lopen om een toeristische trekpleister te bezoeken. Door tijdens je vakantie alleen een taxi te nemen als het echt niet anders kan, kun je behoorlijk wat euro’s besparen. Zeker als je de mogelijkheid hebt om een kortingskaart of pas voor het openbaar vervoer in een bepaalde plaats aan et schaffen, deze geeft je namelijk vaak een interessante korting en soms zelfs voordelen op de entree van bepaalde toeristische attracties.

7. Gebruik apps voor korting in het uitgaansleven

Vandaag de dag zijn er een groot aantal gratis apps te vinden waarmee je voordeeltjes in het uitgaansgelegenheden kunt vinden. Dit is mooi meegenomen want vaak worden er zogenaamde Happy hours en twee-voor-één acties aangeboden in cafés, bars en discotheken die wat minder bekend zijn bij het grote publiek. Door even rond te neuzen op het internet kun je dan ook verschillende apps vinden die ook acties op je vakantiebestemming weer kunnen geven.

Op het moment dat je weet, waar en wanneer een bepaalde actie wordt gehouden, kun je daar je uitstapjes op aanpassen en profiteren van bijvoorbeeld extra korting of gratis drankjes. Het besparen op drinkgeld kan soms aardig wat geld in je portemonnee houden want juist de drankjes zijn in de regel erg duur in populaire vakantieoorden. Dit wil overigens niet zeggen dat de app enkel gericht zijn op acties die te maken hebben met drank. Je treft er namelijk ook regelmatig gratis, of in prijs gereduceerde, maaltijden aan. Al snel zul je merken dat het gebruik van dergelijke apps vruchten afwerpt en dat het gebruik ervan naar meer gaat smaken.

8. Boodschappen doen in plaatselijke winkels

Op vakantie uit eten gaan is uiteraard erg gezellig, maar over het algemeen ook behoorlijk duur. Je kunt dan ook erg veel geld besparen door, in plaats van voor elke maaltijd een restaurant op te zoeken, zelf boodschappen te doen in de lokale winkels of op de plaatselijke markt. Soms kun je op die manier tot wel de helft van je vakantiebudget besparen en bovendien leer je zo ook nog eens meer van je vakantiebestemming kennen. Zelf boodschappen doen kan je vaak zelfs nog meer voordeel opleveren dan het gebruik van de eerder genoemde plaatselijke kortings- en voordeelacties.

Indien je in je vakantieverblijf de beschikking hebt over een koelkast(je) dan kun je daar gemakkelijk wat zelfgekochte spullen in bewaren, zoals drank en gemaksmaaltijden. Denk maar eens aan fruit, ontbijtgranen, zuivel, brood en broodbeleg. Door in het vakantieverblijf te eten voordat je op pad gaat, en wellicht wat drankjes en snacks in te pakken voor onderweg, kan flink wat geld besparen. Je bent dan namelijk minder snel geneigd om, als je lekkere trek krijgt, een eetgelegenheid binnen te stappen en een, doorgaans dure, maaltijd of tussendoortje te kopen.

Door je boodschappen te doen in de lokale winkels kun je bovenal vaak op een leuke manier bepaalde streekprododucten leren kennen. Veel verkopers zullen je immers hun waren graag laten proeven in de hoop dat je er wat van gaat kopen. Je zult zo waarschijnlijk kennismaken met producten die je in de meeste plaatselijke restaurants niet snel geserveerd krijgt, simpelweg omdat deze te gewoontjes worden bevonden door de uitbaters.

9. Laat souvenirs achterwege

schermafbeelding-2016-09-20-om-13-43-43Met het hebben van schitterende herinneringen aan een heerlijke vakantie is uiteraard niet is, maar deze aandenkens mogen echter niet te veel geld uit je portemonnee roven. Toch zal het gros van de souvenirs die aan worden geboden in vakantieoorden stuk voor stuk erg duur zijn. Daarbij komt verder dat de producten die je daar kun kopen in de regel geen enkel, of in het meest gunstige geval een beetje, nut hebben en thuis over het algemeen alleen maar stof zullen vangen. Om geld te besparen tijdens je vakantie kun je dus bij voorkeur beter de souvenirs achterwege laten. Op het ogenblik dat je toch een aandenken mee wilt nemen naar huis dan kun je het best kiezen voor een nuttig gebruiksvoorwerp dat je, bij voorkeur als aanbieding aan hebt kunnen schaffen.

Het niet kopen van souvenirs wil overigens niet zeggen dat je helemaal geen tastbare herinneringen aan je vakantie over kunt houden. Op de eerste plaats kun je immers talloze foto’s maken die je altijd met veel plezier terug kunt kijken. Bovendien kun je de zelfgemaakte foto’s gebruiken om bijvoorbeeld een bijzonder reisverslag te maken in de vorm van een diapresentatie op je computer. Als je echter toch wat tastbaars wilt overhouden dan kun je van één of meerdere vakantiekiekjes een leuke fotoafdruk, poster of een gepersonaliseerd gebruiksvoorwerp van te (laten) maken. Vaak zal dat veel goedkoper zijn dan wanneer je kant-en-klare souvenirs koopt in het vakantieoord.

10. Ontdek voordelen van lidmaatschappen

Tegenwoordig puilen de meeste portemonnees niet uit van geld dat erin zit, maar eerder van allerlei pasjes en kaarten. Denk maar eens aan de talloze pasjes van banken, verzekeringen, verenigingen en clubs. Veel van deze plastic kaarten staan echter voor een bepaald lidmaatschap, abonnement of loyaliteitsprogramma waar je je hebt geregisterd. Veel kaarten in je portemonnee betekent dan ook dat je al aardig wat geld uit hebt moeten geven. Tijdens je vakantie is het dan ook het uitgelezen moment om te zien of één of meerdere kaarten wat voor je terug kunnen doen, bijvoorbeeld door een korting of ander voordeel voor je in de wacht te slepen.

Even een klein onderzoekje naar de mogelijkheden op het gebied van voordeel- en acties zal dan ook vaak verrassende resultaten opleveren. Vaak heb je immers kaarten in je portemonnee waarvan je niet eens wist dat deze je bepaalde voordelen op kunnen leveren. Om geld te besparen op je vakantie is een grondige inspectie van de inhoud van je portemonnee absoluut de moeite waard. Er zijn namelijk kaarten die je recht geven op interessante kortingen bij een bezoek aan een museum, pretpark, fastfoodketens en zelfs hotels, restaurants en vakantieparken. De, aanvankelijk nutteloos ogende, kaarten en pasjes kunnen tijdens je vakantieperiode goed van pas komen als je je geld liever zo veel mogelijk in je zak wilt houden.

Conclusie

Op het moment dat je op vakantie bent dan wil het liefst de boel de boel laten, en je helemaal laten gaan. Dit heb je immers wel verdiend na een lange tijd hard werken en de zware tijden dat je alles opzij hebt gezet om deze trip te kunnen betalen. Toch blijft het, ook op vakantie, altijd verstandig om goed na te denken waar je je geld aan uit wilt geven. Elke euro kun je ook hier immers maar één keertje uitgeven.

Door tijdens je verblijf in een vakantieoord je geld te besteden aan zaken die er werkelijk toedoen, heb je later veel minder snel spijt van een dergelijke uitgave. Hierbij kun je denken aan het ondernemen van extra activiteiten in plaats van onnodige souvenirs te kopen die na ver loop van tijd toch ergens achter in de kast of op zolder worden weggestopt. Daarbij komt verder nog dat je, door voortdurend te letten op je uitgaven, eerder gedwongen wordt om van het toeristische pad af te wijken en dus meer met de lokale bevolking in contact zult komen. In veel gevallen kan dit leiden tot interessante vriendschappen waar je nog jarenlang van kunt genieten.

Ook kun je van te voren de tijd en moeite te nemen om de lokale mogelijkheden met betrekking tot voordelen en kortingen te onderzoeken, is er flink wat geld te besparen. Uiteraard moet je ook om kortingen durven vragen als deze niet direct voor handen zijn. Niet geschoten is immers altijd mis zo luidt een oud gezegde. Wanneer je je vakantie al ruim op tijd hebt geboekt, kan een dergelijke speurtocht een leuk klusje zijn op een regenachtige dag of op tijdens een paar verloren uurtjes. Indien je met een gezelschap op vakantie gaat, kan het zelfs als een wedstrijd worden beschouwd. Voor de winnaar (de persoon die de meeste korting weet te vergaren) zal er eeuwige roem te wachten staan en wellicht dat het eerste uitstapje tijdens de trip door hem, of haar, mag worden bepaald.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.