Geld besparen op gas en elektriciteit

Wanneer je het beu bent om onnodig geld te verspillen aan torenhoge energiekosten, zoals die van gas en elektriciteit, dan kun je dit eenvoudiger realiseren dan je aanvankelijk zou denken. Het duurt namelijk maar 20 minuten om na te gaan hoe je op deze kosten kunt besparen en op welke manier dat je dit het beste kunt doen in een specifieke situatie. Je zult merken dat je door deze kleine investering in tijd op jaarbasis al snel een paar honderd euro aan energiekosten kunt besparen. Dit bedrag kan zelfs nog meer oplopen als je je ook bewuster wordt van de hoeveelheden gas en elektriciteit je dagelijks verspilt en hier de nodige besparingsmaatregelen tegenover stelt.

De beste manieren om te besparen op gas en elektriciteit

Picture of simple white study area in teenager roomDe rekeningen voor gas en elektriciteit kunnen vaak erg oplopen, maar er zijn een aantal maatregelen dat je kunt treffen om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Stap over naar een andere leverancier

Het veranderen van gas- of elektriciteitsleverancier is niet moeilijk, maar kan je wel een heleboel geld besparen en de rekening fors laten kelderen. Het maakt hierbij geen verschil of je nu een huis huurt of zelf eigenaar van een woning bent. Het enige dat telt is de mogelijkheid om over te stappen naar een voordeliger leverancier van gas en/of elektriciteit.

Betalen door middel van een automatisch incasso

Het is in steeds meer gevallen goedkoper om de rekeningen voor gas en elektriciteit door middel van een automatisch incasso te betalen. Vaak geven energieleverancier klanten namelijk een kleine korting als zij besluiten om op deze manier rekeningen te gaan betalen. Niet alleen is de leverancier er zo veel zekerder van dat een betaling ook daadwerkelijk zal worden uitgevoerd, maar ook zullen er minder kosten worden gemaakt om allerlei administratieve handelingen te verrichten, zoals het versturen van rekeningen op papier.

Ga minder gas en elektriciteit gebruiken

Hoe vanzelfsprekend het ook mag klinken, maar minder energie gebruiken zal echt de bedragen naar beneden brengen die je voor gas en elektriciteit moet gaan betalen. Hoe minder energie je immers gebruikt, hoe lager de rekeningen van de gas- en elektriciteitsleverancier zullen zijn. Er zijn een heleboel van tips en trucjes die je toe kunt passen om op het energieverbruik te kunnen besparen. Verderop zullen we je hier meer over vertellen.

Maak je woning energiezuiniger

Een woning kun je op verschillende manieren energiezuiniger maken. Denk maar eens aan:

  • het aanbrengen van extra of betere isolatie,
  • het aanschaffen van een zuiniger verwarmingsketel,
  • het installeren van zonnepanelen,
  • het plaatsen van dubbele beglazing,
  • het plaatsen van tochtstrips,

Er zijn een groot aantal mogelijkheden dat je kunnen helpen om honderden euro’s per jaar te besparen. Bovendien kun je in een aantal gevallen aanspraak maken op subsidies en andere voordelen als je je woning energiezuiniger wilt maken.

Overstappen naar een andere gas- en/of elektriciteitsleverancier

Het veranderen van gas- en/of elektriciteitsleverancier is vandaag de dag werkelijk kinderspel geworden en kan je helpen om een heleboel geld in je zak te houden. Het hele proces zal in de regel slechts een paar weken in beslag nemen en bovendien zal een overstap voor geen enkele energieleverancier een reden zijn om je af te snijden van gas- of elektriciteit. Hier hoef je je dan ook absoluut geen zorgen om te maken. De enige verandering die je al snel op zullen vallen, als je de overstap hebt gemaakt naar een nieuwe leverancier, is dat je rekeningen beduidend lager uit zullen vallen (mits je de meest voordelige leverancier hebt gekozen).

Voordat je over kunt stappen, dien je echter een aantal zaken onder de loep te nemen, zoals:

Een recente energierekening

Deze rekening zal namelijk details bevatten over je huidige energieverbruik en het soort energietarief waar je voor hebt gekozen. Indien je geen recente energierekening hebt, kun je uiteraard contact opnemen met je leverancier van gas en/of elektriciteit en deze informatie inwinnen.

Recente bankgegevens

Aan de hand van recente bankgegevens kun je eveneens zien wat je de laatste tijd aan de leveranciers van gas en elektriciteit hebt betaald. Deze informatie kan je overigens ook van pas komen als je van plan om de overstap te maken naar een andere leverancier.

Hoe kun je overstappen naar een andere gas en/of elektriciteitsleverancier?

Het overstappen naar een andere leverancier van gas en/of elektriciteit is zoals al eerder gezegd een peulenschil. Het enige wat je hoeft te doen is de volgende stappen uit te voeren:

Kies een betrouwbare vergelijkingswebsite voor gas- en/of elektriciteit

Er zijn vandaag de dag diverse websites actief die prijzen van diverse energieleveranciers met elkaar vergelijken. Deze websites zijn een uistekend hulpmiddel als je van plan bent om over te stappen naar een andere leverancier en op die manier de kosten voor gas en/of elektriciteit wilt verlagen. Op deze vergelijkingswebsites zijn in de regel ook de meest recente aanbiedingen beschikbaar zodat je een goed beeld kunt krijgen van alle mogelijkheden op het gebied van energie. De meeste prijsvergelijkingwebsites doen echter alleen maar zaken met een aantal energieleveranciers. Om te voorkomen dat je de meeste gunstige deal hierdoor misloopt, doe je er absoluut verstandig aan om bij meerdere vergelijkingswebsites na te gaan wat er allemaal mogelijk is als je overstapt naar een andere leverancier van gas en/of elektriciteit.

De overstap naar een andere leverancier

Sommige prijsvergelijkingwebsites bieden bepaalde beloningen als je besluit om de overstap te maken naar een andere leverancier en daarbij gebruikmaakt van een link die zij aanbieden. Deze beloningen kunnen onder andere bestaan uit vouchers, cadeaus en kortingen op je rekening wanneer je daadwerkelijk op deze manier de overstap naar een andere gas- of elektriciteitsleverancier.

Zodra je dus een paar betrouwbare prijsvergelijkingwebsites hebt gevonden:

  • vul je de gevraagde gegevens in op de betreffende websites,
    • bestudeer je de aangeboden resultaten,
    • kies je de energieformule die het beste past bij je persoonlijke behoeften,
  • de nieuwe leverancier zal vervolgens de overstap in orde maken aan de hand van de meterstanden die je hebt verstrekt,
  • de oude leverancier zal je een definitieve rekening toesturen en zodra deze is voldaan, zal je als klant worden uitgeschreven bij het bedrijf. In de regel zal het volledig overstapproces hooguit een paar weken in beslag nemen.

Wat moet ik doen als de energie vooruitbetaal?

Bij sommige leveranciers van gas of elektriciteit is het gebruikelijk dat klanten eerst betalen en dan pas hun energie kunnen ontvangen. Dat wil dus zeggen dat je rechtstreeks geld of speciale munten in de energiemeter dient te stoppen, een speciale sleutel moet gebruiken of in online je energietegoed dient aan te vullen. Een groot voordeel van vooruitbetaling voor gas en/of elektriciteit is dat je niet meer kun gebruiken dan je hebt betaald. Je moet je echter ook realiseren dat dit een erg dure manier is om je gas en/of elektriciteit af te nemen.

Op het moment dat je een schuld op hebt gebouwd bij een energieleverancier, dan kan deze soms besluiten om over te stappen op ​​vooruitbetaling en een speciale meter in je woning installeren. Dit kun je uiteraard weigeren als je aan kunt tonen dat het lastig is om aan de speciale munten te komen die nodig zijn om je tegoed weer op te waarderen, of als de meter moeilijk te bedienen is, bijvoorbeeld omdat je een handicap hebt of al op een gevorderde leeftijd bent.

Wanneer je je gas en elektriciteit vooruitbetaald, al dan niet door middel van een speciale meter, dan is het nog altijd mogelijk om over te stappen naar een nieuwe leverancier en van tevoren de prijzen van diverse energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Net zoals bij alle andere leveranciers van gas en elektriciteit dien je ook in dit geval te kiezen voor het bedrijf dat je tegen de meest gunstige tarieven energie kan leveren. Verder kun je ook in dit geval beter meerdere prijsvergelijkingwebsites raadplegen om de kans op een misgelopen deal zo goed als uit te sluiten.

Overstappen van vooruitbetaling naar een standaard energiemeter

Vooruitbetaling is één van de duurste manieren om energie geleverd te krijgen, dus zal het zeker de moeite waard zijn om met je huidige, of een nieuwe, leverancier te bekijken of er een mogelijkheid bestaat om over te stappen naar een standaard gas- of elektriciteitsmeter. Er kan echter wel een bepaalde vergoeding van je worden gevraagd om een nieuwe meter te plaatsen. Verder kan de leverancier een aantal voorwaarden verbinden aan de plaatsing en het gebruik van deze meter. Door op een standaard energiemeter over te stappen kun je soms honderden euro’s per jaar besparen. Zeker als je dit combineert met het afsluiten van een betere energiedeal. Je heb dus al minimaal twee om na te gaan wat de mogelijkheden zijn in je persoonlijke situatie.

Minder gas en elektriciteit gaan gebruiken loont

We hebben een aantal tips gevonden die je op weg kunnen helpen bij het besparen op de energiekosten. Alle tips zullen een grote impact hebben, dus zelfs als je er maar enkele van gebruikt, zal er al een duidelijk resultaat merkbaar zijn.

  • Zet de thermostaat in je huis gewoon een paar graden lager. Al met 1 ° Celsius minder op de thermostaat kun je al gauw 10 procent korting op je energiekosten opleveren. De besparing op jaarbasis kan dan ook behoorlijk snel oplopen zonder dat je er echt veel voor hoeft te doen.
  • Zet de thermostaat in huis laag als je langere tijd van huis bent. Het heeft immers geen zin om je huis te verwarmen als er niemand aanwezig is. De energiekosten kunnen op die manier aardig naar beneden worden gebracht.
  • Draag kleding die je voldoende warm kan houden, zodat je de thermostaat niet onnodig hoog hoeft te zetten, zoals een warme trui in plaats van een luchtig T-shirt.
  • Doe deuren en ramen dicht als je de verwarming aan hebt staan en zet alleen ventilatieroosters open zodat de warmte niet direct naar buiten kan ontsnappen. Een paar keer per dag luchten is echter wel aan te raden voor de verversing van de lucht in huis.
  • Ventileer dus wel elke dag om het vocht uit je woning te laten ontsnappen. Tijdens het koken, douchen, schoonmaken en zelfs het ademen zal er namelijk extra vocht aan de lucht in huis toe worden gevoegd. Dit vocht zal er immers voor zorgen dat de lucht in huis minder snel opwarmt en allerlei ziektekiemen vast kan houden. Dagelijkse een kwartiertje grondig een kamer luchten is dan ook absoluut aan te raden om energie te besparen.
  • Doe alle verlichting uit op het moment dat je een kamer verlaat. Door het licht te laten branden zul je namelijk onnodig energie verbruiken, terwijl je er uiteindelijk wel voor moet betalen.
  • Sluit de gordijnen of rolluiken als het vroeg donker, en vaak ook wat kouder, wordt ’s avonds. Dit is niet alleen erg gezellig, maar zorgt er eveneens voor dat de warmte, die al in huis aanwezig is, niet af zal koelen door de koude lucht in de buurt van de ramen.
  • Door achter elke radiator speciale folie aan te brengen, zal de warmte terug worden gekaatst en hoeft je verwarmingsketel minder hard te werken om je huis warm te houden. Het energieverbruik zal hierdoor al snel gaan dalen terwijl het toch aangenaam warm blijft in huis.
  • Zet alleen een volle wasmachine, droger of vaatwasser aan. Door een dergelijk apparaat volledige te belasten, zal het namelijk minder energie verbruiken, dan wanneer je twee halve draaien doet. Door bovendien je kleding op 30º Celsius te wassen en alleen de droogtrommel te gebruiken op momenten dat het echt niet anders kan.
  • Wanneer je kokend water nodig hebt, dan kook je beter niet meer dan je echt nodig hebt. Het maken van een kopje thee betekent dus niet dat je een waterkoker helemaal moet vullen. Een kopje water afmeten en koken bespaart immers een heleboel energie.
  • Nadat je eieren hebt gekookt of iets op hebt gewarmd in heet water, dan kun je het warme water gebruiken voor de afwas, maar er ook een erg vieze vaat mee afspoelen. Je bespaart hiermee niet alleen op het waterverbruik maar eveneens op het verbruik van gas of elektriciteit.
  • Door na het gebruik een warme oven op te zetten, zal de keuken (en soms zelfs een nog groter deel van je woning) worden verwarmd en bespaar je toch weer eenvoudig op je energiekosten. Je verwarming hoeft dan namelijk minder hard te werken, terwijl de oven toch gebruikt werd voor de bereiding van een maaltijd.
  • Gebruik eveneens geen grotere pannen dan echt nodig is. Het zal immers meer energie kosten om deze te verwarmen. Door bovendien het deksel op de pan te houden kun je voorkomen dat twee derde van de energie verloren gaat.
  • Vervang gloeilampen door led- of spaarlampen zodat je tot 10 keer langer met dezelfde lamp kunt doen en tevens een heleboel energiekosten kunt besparen. Met behulp van een energiezuinige lamp kun je al sneltientallen euro’s nesparen gedurende de levensduur van de lamp.
  • Zet apparaten volledig uit, en dus niet in de zogenaamde stand-by stand als je deze niet gebruikt. Op die manier zul je geen enorme bedragen kunnen besparen per apparaat, maar wanneer je dit bij alle elektrische apparaten en toestellen in huis doet, zul je wel tientallen euro’s per jaar kunnen besparen.
  • Wanneer een apparaat geen aan/uit schakelaar heeft dan kun je dit aansluiten op een stekkerdoos waar wel een dergelijke schakelaar op zit om zo toch de elektriciteitstoevoer uit te kunnen schakelen als het apparaat niet in gebruik is.
  • Gebruik geen warm water om bijvoorbeeld je handen te wassen of het tandenpoetsen. Bovendien doe je de afwas ook beter niet onder een stromende kraan. Dit bespaart je niet alleen een heleboel warm water, maar ook energie en dus euro’s.
  • Neem bij voorkeur een snelle douche, bij voorkeur met een waterbesparende douchekop en een thermostaatkraan, in plaats van een bad. Dit bespaart je namelijk een heleboel warm water, en daarmee dus ook een heleboel energie en euro’s. Om nog meer geld te kunnen besparen, kun je uiteraard ook op de sportclub of in een zwembad douchen als je daar de kans voor hebt.
  • Koop energiezuinige apparaten en laat onnodige energieslurpers buiten de deur. Door bij de aankoop van een product al te letten op het energieverbruik, kun je op jaarbasis vaak al een heleboel geld besparen.
  • Vervang enkele beglazing in ruimtes die je vaak verwarmd door dubbel- of HR-glas om op die manier de warmte beter binnen te houden en zo energie te besparen.
  • Plaats een koelkast of een vriezer niet in een warme ruimte. Het apparaat zal dan meer energie moeten gebruiken om op de juiste temperatuur te blijven. In de buurt van een verwarming, een fornuis of kookplaat is dus evenmin een goed idee als je wilt besparen op je elektriciteitsrekening.
  • Laat koelkasten en vriezers zo kort mogelijk openstaan. De temperatuur in het apparaat zal dan immers oplopen waardoor er extra energie nodig zal zijn om deze weer op peil te krijgen. Het is verder aan te raden om regelmatig een vriezer te ontdooien en de sluiting van deze apparaten te controleren. Niet deugdelijke rubbers zorgen er immers voor dat de temperatuur in de koelkast of vriezer op kan lopen en dat kost energie (en uiteindelijk ook euro’s).
  • laat de zon je huis opwarmen zonder dat je eerst zonnepanelen hoeft te installeren. Je kunt dit doen door op zonnige dagen ’s ochtends direct de gordijnen, of andere raamdecoraties, te openen aan de zonnige zijde van je woning. De zon kan dan de lucht in huis opwarmen zonder dat je daar voor hoeft te betalen.
  • Plaats aan de koude zijde van je woning planten en struiken die de gevel uit de wind houden. Door dit te doen zal er minder warmte weglekken en hoeft je verwarmingsketel minder hard te werken. Jaarlijks kun je zo flink wat energie besparen, maar ziet je tuin er ook vast prachtig uit.

Maak je huis meer energiezuiniger

Hispanic couple laying on bed

Door een paar kleine investeringen te doen, kun je aardig wat geld besparen vooral als je liever geen dief van je eigen portemonnee bent en je geld bij voorkeur op een nuttige manier wilt besteden. Er zijn vandaag de dag een aantal subsidies voor handen die je kunnen helpen met zaken als:

  • de verbetering van de(aanwezige) isolatie,
  • het aanbrengen van extra isolatie,
  • een zuiniger exemplaar aanschaffen van bijvoorbeeld een boiler of verwarmingsketel,
  • de installatie van zonnepanelen of andere duurzame technologieën.

Maar ook zonder een dergelijk subsidie, zal een deel van dit soort investeringen zichzelf uiteindelijk terugbetalen en zodat je al snel kunt starten met de echte besparingen in euro’s.

Je doet er om die reden verstandig aan om grondig uit te zoeken welke verbeteringen aan je huis nodig zijn om het energiezuiniger te maken. Sommige energieleveranciers zijn zelfs bereid om je te helpen bij het maken van een dergelijke beoordeling. Vaak hoef je overigens maar een minuut of tien in te plannen voor het nalopen van deze besparingspunten.

Geld besparen met energie apps

Geld besparen op gas en elektriciteit kan soms erg lastig zijn, zeker als je een gezin hebt dat gebruikmaakt van een heleboel apparaten die voortdurend aanstaan. Op het moment dat je wilt besparen op energie, dien je echter eerst na te gaan hoeveel gas en elektriciteit je daadwerkelijk verbruikt. Hierbij is het eveneens essentieel dat je weet hoeveel energie elk afzonderlijk apparaat verbruikt. Om een goed inzicht te krijgen in je energieverbruik zijn diverse slimme apps ontwikkeld door energieleveranciers die je kunt downloaden op bijna elke smartphone en tablet. Met deze apps kun je snel je totale energieverbruik bekijken, maar ook per apparaat zien wat het verbruik is. Er zijn zelfs apps waarmee je de temperatuur (op afstand) in je woning kunt regelen om op die manier nog meer energie te kunnen besparen.

Welke subsidies kun je aanvragen?

Om te weten te komen voor welke subsidies je in aanmerking komt, kun je contact opnemen met de gemeente waar je woont, maar ook met je huidige leverancier van gas en/of elektriciteit. Uiteraard kun je ook op de digitale snelweg op zoek gaan naar bruikbare, en vooral recente informatie, met betrekking tot subsidies die worden verstrekt aan mensen die hun woning energiezuiniger te maken.

Vaste- of variabele energietarieven?

OP het moment dat je gas of elektriciteit afneemt tegen een vaste prijs, en dus gebonden bent aan een bepaald energietarief voor de duur van de gebruiksovereenkomst, dan moet je niet vergeten wanneer de einddatum zal zijn bereikt. Wanneer de vervaldatum van het energiecontract is overschreden, zul je in de regel veel meer voor dezelfde energie moeten gaan betalen en zul dus beduidend duurder uit zijn.

Met een vaste prijs voor energie krijg je met een aantal zaken te maken, namelijk

  • eventuele prijsstijgingen zullen voor de duur van het contract geen invloed hebben op het tarief dat je van tevoren af hebt gesproken,
  • ook als de energieprijzen gaan dalen, zul je hier niet van kunnen profiteren en moet je het duurder energietarief blijven betalen zolang je contract nog loopt.
  • Sommige vaste energietarieven zullen echter zogenaamde uitstapkosten hanteren die je moet betalen op het moment dat je naar een andere leverancier, of een andere energieformule bij je huidige leverancier, over wilt stappen voordat het energiecontract officieel eindigt.

Energie afnemen tegen een vast tarief betekent overigens niet dat je energierekening altijd hetzelfde zal zijn, ongeacht de hoeveelheid gas of elektriciteit je gebruikt. Je zult immers hetzelfde tarief per eenheid blijven betalen, maar zodra het aantal eenheden dat je gebruikt afneemt, zul je minder geld uit hoeven geven.

Met een variabel energietarief zul je rekening moeten houden met:

  • mogelijke stijgingen en dalingen op basis van gebeurtenissen op de energiemarkt.
  • Veranderende energieprijzen zullen uiteraard steeds weer de hoogte van je rekeningen beïnvloeden.

Wat als je je energierekening niet probleemloos kunt betalen?

Er kunnen zich omstandigheden voordoen die ervoor kunnen zorgen dat je je niet meer kunt veroorloven om je energierekening te betalen. In dat geval dien je direct contact op te nemen met de betreffende energieleverancier. Deze leverancier kan je vaak helpen bij het vinden van een gepaste oplossing en samen een plan te maken om exact na te gaan wat je nog aan rekeningen open hebt staan. Je kunt dan, in goed overleg met de betreffende energieleverancier, een bepaald aflossingsschema gaan opstellen. Om uit de schulden te komen, is het natuurlijk wel een must dat je je strikt aan de gemaakte afspraken houdt.

Conclusie

Voor een heleboel mensen is de reguliere elektriciteitsrekening goed voor een aanzienlijk deel van hun huishoudbudget. In de praktijk zal de energierekening dan ook vaak alleen overtroffen worden door de hypotheek, of de huur, van de woning. Doorgaans zal het dan ook in je eigen belang zijn om het verbruik van gas en elektriciteit zo laag mogelijk te houden, het besparen op energie betekent immers automatisch ook besparen in klinkende munt.

Het doorvoeren van besparing kan op een heleboel verschillende manieren en vragen vaak alleen maar een paar simpele aanpassingen. In veel gevallen hoef je zelfs niet eens geld uit te geven om met deze besparingen te kunnen beginnen. Zelfs als je een aantal weinig zeggende besparing doorvoert, kun je op jaarbasis al aardig wat besparen op de gas- en elektriciteitsrekening. Wanneer je echter serieuze investeringen gaat dien, kun je nog meer beknibbelen op de rekeningen voor gas en elektriciteit. Vaak heb je dan niet alleen de gemaakte kosten binnen een ommezien weer terugverdiend, maar ook kun je dikwijls rekeningen op subsidie of een andere vorm van tegemoetkoming, bijvoorbeeld van de overheid of de belastingdienst.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.