Geens heeft ambitieus plan om de rechtbank te hervormen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft een ambitieus plan uitgedacht om de rechtbank te vernieuwen. In een nota die meer dan honderd pagina’s telt, staan drie elementen centraal: digitalisering, financiële haalbaarheid en stiptheid.

Ruzie met je buren, een afgereden autospiegel, de Belg stapt er wel voor naar de rechter, maar het is met tegenzin: het gaat traag en het is duur, en vooral: kost het niet meer om gerechtigheid te zoeken dan om gewoon de feiten te aanvaarden? Kan niet meer, zegt minister voor Justitie Koen Geens (CD&V) en dus is er nu een plan. The Court of the Future, heet de nota, en in een bijbehorende video legt de minister bondig uit wat we daarvan allemaal mogen verwachten. Het belangrijkste is waarschijnlijk just-on-web, een nieuwe website naar analogie met tax-on-web en Mijn Dossier. Daarmee zal je zelf aan je dossier kunnen, met je eID, en ook aan alle databanken van justitie waar burgers toegang tot hebben. Het grote verschil met voorheen is dat je ook meteen voor, bijvoorbeeld, het vredegerecht niet steeds weer naar Brussel moet. Elk vredegerecht wordt dan een aanspreekpunt voor elke zaak van jou die bij een vredegerecht loopt. Gedecentraliseerd, maar overal toegankelijk dus, een heel verschil met nu.

Centen, centen, centen

Maar universele toegang, dat is ook een financieel verhaal. Momenteel heb je sowieso rolkosten en dergelijke, de opstartkosten van je dossier, zeg maar. Bij de hervorming van Geens zou enkel de verliezer die kosten moeten betalen, wie in het gelijk staat, moet geen kosten betalen. Uiteindelijk zou ook elke zaak maximum één jaar mogen duren. Want om van een echte vlotte justitie te spreken, moet de burger zo snel mogelijk geïnformeerd worden. Geen eeuwigdurende gevechten meer, dus, maar een vlotte justitie. Dat is in elk geval de bedoeling.