Geen proces na Operatie Kelk

De Brusselse raadkamer heeft beslist dat er geen proces komt na Operatie Kelk. De rechtbank heeft geoordeeld dat vervolging in het langlopende onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk niet langer mogelijk is. Dit omdat de verdachten overleden zijn, al veroordeeld zijn of omdat de feiten verjaard zijn.


Key Takeaways

  • De Brusselse raadkamer heeft beslist dat er geen proces komt na Operatie Kelk.
  • Dit omdat ze overleden zijn, al veroordeeld zijn of omdat de feiten verjaard zijn.
  • De civiele partijen overwegen beroep aan te tekenen, terwijl de rechtszaak tegen de Belgische staat voortduurt.

De Brusselse raadkamer heeft beslist dat de vervolging in het langlopende onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk en mogelijke doofpotoperaties, Operatie Kelk, niet langer mogelijk is. Het onderzoek begon in juni 2010. Toen viel de politie binnen op verschillende locaties zoals het Aartsbisdom Mechelen-Brussel, de Sint-Romboutskathedraal en de kantoren van een kerkelijke commissie die misbruikklachten behandelden. Dit deed de politie om bewijsmateriaal te verzamelen over seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken en over een mogelijke doofpotoperatie binnen de Kerk. De operatie werd dan een juridische strijd waarbij het Hof van Cassatie oordeelde dat de huiszoekingen onrechtmatig waren. Al het bewijsmateriaal werd ongeldig verklaard. In de daaropvolgende jaren werd duidelijk dat vervolging moeilijk zou worden, mede door de verjaring van feiten.

Nu heeft de Brusselse Raadkamer dus beslist dat de 68 verdachten niet veroordeeld zullen worden. Dit omdat de verdachten overleden zijn, al veroordeeld zijn of omdat de feiten verjaard zijn.

Slachtoffers reageren teleurgesteld

“Ik ben radeloos. Ik heb geen vertrouwen meer, niet in de Kerk, niet in justitie”, vertelt Anne Winschermann aan VRT NWS, die “op zijn minst” had gehoopt dat er erkenning zou komen. “Dat ze zouden zeggen: ik ben een slachtoffer. Maar nee.” Ook Lukas Vanden Berghe reageert scherp bij VRT NWS: “Het is duidelijk klassenjustitie. Het is geen verrassing, maar toch blijft er ergens hoop. Dit is hard, heel hard.” Gevolgd door: “Het is een schande, een schande gewoon.”

Beroep

De civiele partijen overwegen beroep aan te tekenen, terwijl de rechtszaak tegen de Belgische staat voortduurt. Slachtofferorganisaties onderzoeken daarnaast een door de overheid gesteund schadefonds om getroffen personen te ondersteunen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.