Er komen geen nieuwe verkiezingen voor het Vlaams Parlement in Brussel, Open Vld reageert verbolgen

Open Vld vroeg aan het Vlaams Parlement om de stemmen op de Brusselse lijsten opnieuw te tellen. Eventueel zouden er dan nieuwe verkiezingen volgen, maar die komen er sowieso niet. De liberalen hopen toch op een hertelling.

Wat voorafging: In Brussel haalde Vlaams Belang 8.431 en Open Vld 8.418 stemmen voor het Vlaams Parlement. Daardoor kreeg VB een extra zetel en Open Vld niet. De scores liggen zo dicht bijeen, dat Open Vld om een hertelling vroeg.

  • De roep om hertellingen werd gesterkt door een rapport dat verschillende onregelmatigheden bij de verkiezingen bevestigde. Dat de fouten een impact hadden gehad op de zetelverdeling was “niet uit te sluiten”.
  • Open Vld-voorzitter Tom Ongena vond dan ook dat “je niet zomaar naast je kan neerleggen”. “Daarom vragen we degelijk onderzoek en al zeker een hertelling van de stemmen in Brussel”, postte hij op X.

In het nieuws: Nieuwe verkiezingen in Brussel zijn alvast uitgesloten, schrijft De Standaard.

  • De krant kreeg een brief van de griffier van het Vlaams Parlement te zien, waarin die besluit dat het onmogelijk is om alleen de Nederlandstaligen in Brussel opnieuw op te roepen om te stemmen. Want bij nieuwe verkiezingen moeten niet alleen de Brusselse leden van het Vlaams Parlement opnieuw worden aangeduid, ook de Brusselse verkiezingen zouden overgedaan moeten worden, redeneert men. En dat kan niet meer, nadat het Brusselse Parlement de verkiezingsuitslag dinsdag geldig verklaarde.
  • “Die interpretatie brengt in de praktijk zeer grote problemen en gevaren met zich mee”, meent Open Vld. “Dit zet de hele ­hiërarchie der normen op de helling en zou van het Vlaams Par­lement een onderafdeling van het Brussels Parlement maken”, zo klinkt het bij de partij.
  • Open Vld neemt niet alleen aanstoot aan de stemmen in Brussel, maar ook aan de hele redenering. Het zet de deur open naar structurele fraude, vinden de liberalen.

Hertelling lijkt enkel te bevestigen

Om te volgen: Wat kan er nu nog gebeuren in het Vlaams Parlement?

  • De griffier erkent in de brief dat Open Vld initieel wel een punt had. Het aantal fouten bij de Vlaamse parlementsverkiezingen wordt geraamd op minstens 301. “Gelet op de omvang van de onregelmatigheden en het ­beperkte stemmenverschil is het niet uitgesloten dat de onregel­matigheden een invloed hebben ­gehad op de verdeling van de zetels in Brussel-Hoofdstad”, schrijft de griffier.
  • Nieuwe verkiezingen in Brussel zijn dus uitgesloten, maar een hertelling kan wel nog. Dat zal allicht geen ander resultaat opleveren. De stemmen zijn elektronisch uitgebracht en geteld, dus de mogelijkheid tot fouten bij het tellen is miniem. Een hertelling geeft “allerminst garantie op een accurater resultaat”, zegt ook de griffier.
  • Daardoor lijkt het ook logisch dat, zelfs na een hertelling, de huidige uitslag wordt goedgekeurd door het Vlaams Parlement. Juridisch gezien is er een scenario denkbaar waarbij alle Brusselaars opnieuw worden opgeroepen, maar dan stemmen ook Franstaligen mee voor het Vlaams Parlement. Dat is echter zo’n theoretisch gegeven dat het niet echt een serieuze optie lijkt.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.