Geen grote doorbraak in maart: Vivaldi verschuift pensioenen en fiscale hervorming tot na Pasen, terwijl de begrotingscijfers steeds donkerder kleuren

Geen grote doorbraak in maart: Vivaldi verschuift pensioenen en fiscale hervorming tot na Pasen, terwijl de begrotingscijfers steeds donkerder kleuren
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) en premier Alexander De Croo (Open Vld) – NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Vivaldi herkadert. Geen grote verwachtingen meer voor maart: de twee grote hervormingsdossiers verkassen naar na de paasvakantie. Zowel pensioenen als de fiscale hervorming zijn dus meteen losgekoppeld van het begrotingsoverleg, dat zoals altijd op eind van deze maand volgt. Een deadline rond Engie en de kost van het kernafval, die op vandaag lag, is ook niet gehaald. Daar wil men toch voor Pasen afronden. Tegelijk pakken voor het begrotingsoverleg de donkere wolken samen boven Vivaldi. Het Federaal Planbureau kwam gisteren met zeer donkere projecties: bij ongewijzigd beleid dreigt de rente echt een sneeuwbal te worden. Tegen 2040 zouden we dan aan 160 procent staatsschuld en 9,3 procent tekort op het bbp zitten. De grote baas van het Planbureau, Baudouin Regout, sprak van “cijfers die doen denken aan Griekenland tijdens de periode haar ernstige problemen”. Eind deze week komt na Fitch ook Standard & Poor’s met nieuwe vooruitzichten voor de kredietrating van België.

In het nieuws: De cijfers die Vivaldi nu voorlegt, brengen ons straks in grote problemen met de Europese regels, zo zegt het Planbureau.

De details: “Moeten we het Europese begrotingskader niet herzien? Hebben de beperkingen van de Maastrichtregels nog zin?”, zo kaatste de PS met Ahmed Laaouej de bal meteen terug. Dat belooft, voor het komende begrotingsoverleg.

  • “Nu is er eerst focus op de onderhandelingen met Engie en de begrotingscontrole”, zo laat De Zestien vanmorgen weten. Daarmee maakt premier Alexander De Croo (Open Vld) meteen gebruik van zijn prerogatief, als eerste minister: hij beheerst en zet de agenda.
  • En daarbij is het duidelijk dat de ambitieuze reeks plannen, die de premier eind december zelf nog aankondigde om te tonen dat zijn regering nog werkte, toch weer verder vooruit geduwd worden. Zowel het dossier van de pensioenen als dat van de fiscale hervorming, gaan weer even in de ijskast, beiden tot na Pasen.
  • Dat maakt de timing wel erg krap: iedereen gaat ervan uit dat Vivaldi nog tot de zomer kan regeren, maar dat men daarna toch wel echt in pre-electoraal vaarwater komt, met nog weinig ruimte of mogelijkheden tot grote akkoorden.
  • Voor cd&v en Vincent Van Peteghem (cd&v), de minister van Financiën die als architect van de fiscale hervorming geldt, lijkt dat niet te deren. Van Peteghem heeft z’n plannen ruim in de markt kunnen zetten, en felicitaties gekregen als ‘goede bestuurder’. Overwinning binnen dus, al is er concreet nog niets gerealiseerd.
  • Maar Van Peteghem drong er zelf op aan om nu wat ruimte te laten, en wil vermijden dat men aan ‘cherry picking‘ gaat doen, uit zijn plannen: een aantal van zijn voorstellen voor nieuwe taksen zouden bijvoorbeeld kunnen gebruikt worden om de begroting te stutten. Dat gebeurde eerder al bij de begrotingsopmaak in oktober 2022, met de auteursrechten, die tot woede van de creatieve sector veel feller belast gaan worden.
  • Of de PS zo enthousiast is over het opnieuw verdagen van de plannen voor de pensioenhervorming, is een andere vraag. Begin vorige week al vroegen ze meermaals die plannen te agenderen: minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) is klaar ermee. Maar toen gaf de premier voorrang aan de asielcrisis. Nu gebruikt hij het Engie-dossier en de begroting zelf, om opnieuw de pensioen naar achter te schuiven.
  • Zo tikt de klok in dat dossier wel verder: de Europese Commissie verwacht een antwoord, om het Europees relancegeld te laten uitbetalen. Hervormingen in de pensioenen, met een positief effect op de begroting in plaats van negatief, is de laatste voorwaarde die België niet vervuld heeft, in ruil voor dat EU-geld.
  • Door de tijd te laten verstrijken, neemt de druk verder toe. En het is PS-kopstuk Thomas Dermine, die als staatssecretaris van Relancebeleid zijn lot verbonden heeft aan dat EU-geld. De premier zet hen dus op handige manier straks wat meer onder stoom. Van een bespreking van de pensioenvoorstellen nu vrijdag, waar de PS eigenlijk van uitging, is geen sprake meer.

De harde, koude cijfers: Het totale plaatje oogt gruwelijk. Dat kwam het Planbureau nog even in herinnering brengen.

  • Het Planbureau en het Monitoringscomité zijn de twee grote instellingen die de federale regering helpen om de begrotingen op te maken: het beleid baseert zich op hun ramingen en studies. Morgen komt dat Monitoringscomité met de cijfers, om de begroting op te maken. Het Planbureau kwam gisteren al met een toelichting in de Kamer, over de Belgische financiën binnen het Europese kader van begrotingsregels.
  • De nieuwe baas van het Planbureau, Baudouin Regout, herinnerde eraan dat Europa een kader oplegt, waaruit duidelijk blijkt dat België een veel te hoge schuld heeft, met ruim 100 procent van het bbp, terwijl de norm op 60 procent ligt. En dat België met haar 5,4 procent tekort in 2023, volgens het Planbureau, de slechtste begroting van heel de EU zal hebben.
  • Daarbij herinnerde het Planbureau er iedereen aan dat de Commissie wel eens veel meer structurele inspanningen op de begroting (om te besparen) zou kunnen gaan eisen. Nu doet Vivaldi een structurele inspanning van 0,3 procent van het bbp. Maar, zo zegt het Planbureau: “Uit simulaties blijkt dat de vereiste budgettaire aanpassing (wat de Commissie dus wil afdwingen, red.) kan oplopen tot 4,0 procent van het bbp op vier jaar tijd en tot 4,8 procent van het bbp op zeven 7 jaar”. Dat zou betekenen dat de volgende regering tot 1 procent per jaar zou gaan moeten besparen.
  • Tegelijk gaf het Planbureau nog eens mee wat het scenario is, als men op federaal niveau niets doet, en het beleid ongewijzigd laat doorlopen: dan stijgt de staatsschuld naar 160 procent van het bbp, en het tekort naar 9,3 procent op de begroting in 2040. Daarbij sprak Regout van ‘Griekse toestanden’: “Deze cijfers doen denken aan Griekenland tijdens de periode haar ernstige problemen”.
  • Overigens kwam het Federaal Agentschap van de Schuld met een nieuwe, dieprode update: de totale staatsschuld zit nu op 468,6 miljard euro, met een toename in de maand februari alleen al met 7,4 miljard. Vorige maand werd immers de energiesteun uitbetaald aan gezinnen, een smak geld.
  • Begin deze week verlaagde kredietbeoordelaar Fitch in een verschroeiend rapport al de vooruitzichten voor Belgisch schuldpapier, ze voorspellen een slechtere rating, en dus duurdere rente voor de overheidsschuld. Vrijdag komt ook ratingbureau Standard & Poor’s met hun beoordeling. In 95 procent van de gevallen volgen ratingbureaus elkaar.

De essentie: Het ideologische kader om die staatsschuld en tekorten te bekijken, verschilt zeer grondig binnen Vivaldi. Die discussie is Europees nog steeds aan de gang.

  • Op Europees niveau komen dus nieuwe begrotingsregels, die de Maastrichtregels moeten een ‘update’ geven. Daarbij heeft de Europese Commissie al voorstellen klaar, en die betekenen wel wat meer autonomie voor de lidstaten over hoe snel ze de schuld moeten verlagen. Maar de grote lijnen, met 3 procent maximum tekort en het doel van 60 procent schuldgraad, blijven.
  • Dat is niet naar de zin van de PS, die gisteren in de Kamer nog eens terugkwam daarop. Fractieleider Ahmed Laaouej (PS) vertolkte daar wat ook Dermine al meermaals stelde: schulden maken om te investeren is helemaal niet erg, volgens de rode doctrine. “We moeten onze economische modellen aanpassen, om de positieve effecten van overheidsuitgaven beter te laten meetellen. Het concept van ‘budgetneutraliteit, waar draagt dat toe bij?”, zo stelde hij.
  • Daarbij duwde hij nogmaals op een veel grotere bijdrage van kapitaal, aan de fiscaliteit, en dus de begroting. Ook Ecolo zit op die lijn, binnen de regering. Bij Groen en Vooruit is men iets voorzichtiger.
  • Dat is helemaal niet hoe de liberalen het zien, maar ook cd&v niet. Zowel premier De Croo als minister van Financiën Van Peteghem zijn in de EU-overlegmomenten dan ook voorstander geweest van de nieuwe EU-regels. Gisteren keurde de Ecofin, de groep van EU-ministers van Financiën, ook het voorstel van de Europese Commissie goed.
  • Tegelijk komt die ideologische discussie onvermijdelijk terug, tijdens het begrotingsoverleg. Als reactie op de mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid bij Fitch, greep Alexia Bertrand (Open Vld), de staatssecretaris voor Begroting, meteen terug naar de gekende blauwe recepten: “Er is geen enkele ruimte voor extra uitgaven”, zo stelde ze al.

En nu? De pensioendiscussie, nu na Pasen dan, belooft aartsmoeilijk te worden.

  • Vorige week al kwam de Nationale Bank met een nieuw jaarverslag. Daarin een stevige waarschuwing over de pensioenen en de vergrijzingskost. Die zijn volgens gouverneur Pierre Wunsch “de belangrijkste structurele uitdaging voor de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op middellange en lange termijn“.
  • Opvallend daarbij was dat de Nationale Bank, net als de Europese Commissie, de jongste pensioenhervormingen van Vivaldi, in de zomer van vorig jaar, naar de prullenmand wees: die hertekening heeft helemaal niet gezorgd voor een meer betaalbaar systeem.
  • Het gevolg was even straf: de kopman van het ABVV-FGTB, de Franstalige vakbondsleider Thierry Bodson, weigerde meteen dat jaarverslag goed te keuren, net daarom. Bodson zetelt immers in de regentenraad, het orgaan waar de Nationale Bank ook de sociale partners in opneemt. De FGTB kwam met een perscommuniqué, waarbij ze de pensioenen “niet wil laten herleiden tot een budgettaire kwestie”, maar de “levenskwaliteit van mensen”, benadrukt.
  • In zijn kielzog kwam ook Paul Magnette (PS) met een giftige reactie: “Alles wat de winsten van grote bedrijven helpt is goed, voor de Nationale Bank. Alles wat de werknemers toestaat hun koopkracht te behouden, net als hun welzijn of pensioen, is slecht. Dat is de samenvatting.”
  • Het vertaalt zich in elk geval in een bijzonder starre houding aan tafel, over de pensioen. Daar had minister Lalieux (PS) begin januari nog een voorstel klaar dat op termijn 0,4 tot 0,5 procent van het bbp zou besparen. Volgens een lek, dat men bij de PS ontkent, zouden haar nieuwe plannen maar 0,3 procent besparen.
  • Het Nieuwsblad signaleert vandaag men in elk geval dat de Europese Commissie bij de laatste inzage van de plannen niet te spreken was over wat de PS en Dermine kwamen voorstellen. Daar nemen ze 2020 als toetssteen om de zogenaamde ‘budgetneutraliteit’ van de plannen te berekenen. En dat is bijzonder slecht nieuws voor de PS: want dan kom je aan 1,2 procent van het bbp, die nodig zijn aan besparingen.

Om te volgen vandaag: In totaal 1,294 miljoen euro kregen de oud-Kamervoorzitters. Onwettig, volgens twee juridische adviezen. Afwachten wat de Kamer beslist.

  • Vandaag buigt de Kamer zich over het dossier van de financiële extra’s, die men buiten de camera’s en medeweten van Kamerleden voorzag, voor de topambtenaren op pensioen, en oud-voorzitters van de Kamer.
  • Daarbij circuleren ook al de bedragen, in een nota die de redactie kon inzien, en die zijn toch wel bijzonder stevig: alleen al aan oud-voorzitters is er sinds 1993 tot 2023 in totaal voor 1.294.051 euro uitgekeerd. Daarvan profiteerden vier oud-voorzitters, die vandaag nog leven: Siefgried Bracke (N-VA), Herman De Croo (Open Vld), Raymond Langendries (Les Engagés) en Charles-Ferdinand Nothomb (Les Engagés). De totale kosten voor de topambtenaren lopen op tot 7 miljoen euro.
  • Lastig voor die vier en zeker voor de topambtenaren: de twee juridische adviezen die de Kamer kreeg over de zaak, zijn behoorlijk helder. De adviezen hebben het over “verrijking” en ook over “aanvaarding van een illegale daad die als een fout kan worden aanzien”.
  • Onder meer het advocatenkantoor Renson spreekt zelfs van “een delict”. Daarbij verwijzen ze naar het feit dat de betalingen in 2021 en 2022 niet verjaard zijn, als feit.  “De Kamer zou dus, indien zij dit wenst, een klacht ter zake kunnen indienen en een civiele partij kunnen vormen”, zo schrijven de advocaten van Renson. Daarbij is sprake van “celstraffen van 6 maand tot 5 jaar en boetes van 100 tot 50.000 euro”.
  • Het andere advies, van Younity, is nog even scherp ten gronde: “Wij zijn van mening dat de specifieke ontslagvergoeding die aan voormalige voorzitters wordt toegekend, een “pensioenvervangende uitkering” is die onder de Wet Wijninckx valt. Bijgevolg moet deze vergoeding in aanmerking worden genomen in het kader van de naleving van de maxima van de Wet Wijninckx, en in het bijzonder met betrekking tot de naleving van het absolute maximum van de Wet Wijninckx.”
  • Het is nu aan de Kamer zelf om zich uit te spreken over de zaak, en wat de houding die men gaat nemen: het geld terugvorderen van de oud-voorzitters, en zelfs een strafklacht indienen, behoort nu tot de mogelijkheden. 

Op de agenda: Het brandt in de woonzorgcentra, de Vlaamse regering moet het uitleggen.

  • Wekenlang kon er nauwelijks iets gebeuren in de Vlaamse regering Jambon I, omdat het stikstofakkoord iedereen in de greep hield. Daarbij lijkt overigens de vrede helemaal niet verzekerd, nu cd&v al heeft laten weten zich helemaal niet te gaan neerleggen bij de resultaten van die milieuonderzoeken. Daarover volgen vandaag ongetwijfeld vragen, in het Vlaams Parlement.
  • Maar terwijl dat akkoord de Vlaamse burger 3,6 miljard euro heeft gekost, is er op het veel grotere departement Welzijn sprake van een heuse crisis. Want er is wel wat aan de hand in de Vlaamse woonzorgcentra. Het aantal klachten steeg vorig jaar tot 600, na zo’n 200 voor de corona-crisis.
  • Door die crisis, met strenge vormen van quarantaine en mensonterende situaties bij overlijdens als gevolg, maar vooral een enorme bijkomende werklast voor het personeel door de regels, explodeerde het aantal klachten. Maar dat hoge aantal blijft nu, na de corona-pandemie, aanhouden.
  • Ook het agentschap Zorg en Gezondheid moet dat erkennen: het gaat vooral over klachten rond dienstverlening en personeel. En één private speler, de Franse groep Orpea, lijkt daarbij compleet uit de bocht te gaan.
  • Deze week al kwamen VTM en Het Laatste Nieuws met bloedstollende verhalen over hoe het eraan toegaat in de centra die de commerciële groep uitbaat. Want uit de inspectieverslagen blijkt dat de helft van Orpea-instellingen op wel heel brute manier aan vrijheidsberoving doet, van ouderen.
  • Daarbij maken ze gebruik van de zogenaamde ‘zweedse gordel’: een riem om ‘onhandelbare’ personen of mensen met dementie met drie punten vast te binden aan het bed. Dat gebeurt erg vaak onwettig: het kan enkel na overleg met artsen en familieleden, en dat doet men niet. Daarbij loog Orpea zelfs tegen de inspecteurs. Daarnaast was sprake van gevaarlijke leefomstandigheden, en ondermaatse voeding. Onder meer beschimmeld brood werd in de commerciële groep gewoon geserveerd.
  • Voor Vooruit meteen de reden om het gaspedaal in te duwen: zij eisen een onderzoekscommissie naar de handel en wandel van de groep. Want eerder toonde Parlementslid Hannes Anaf (Vooruit) ook al aan dat die systematisch te veel factureren, en zo eigenlijk de regels omzeilen qua kostprijs. Maar het gaat veel verder, volgens hem: “Orpea heeft 23 woonzorgcentra in Vlaanderen. Op een totaal van 822 Vlaamse woonzorgcentra. Of 2,7 procent. Maar er staan dus 7 Orpea-woonzorgcentra op de zwarte lijst, van in totaal 23 centra die onder verhoogd toezicht staan. Dat is 30 procent. Duidelijk genoeg?”
  • Maar volgens Anaf kan de groep ondertussen wel ongestoord verder gaan: “Er zijn daar geen consequenties aan gekoppeld. Terwijl ze zo duidelijk alle regels aan de laars lappen”, zo stelde hij op Radio 1.
  • “Het dossier Orpea baart grote zorgen. Alle 23 woonzorgcentra hebben de voorbije weken op mijn vraag opnieuw de Zorginspectie over de vloer gekregen. Vijf van hun centra stonden al onder verhoogd toezicht, daar komen er nog twee bij. Extra maatregelen zijn nodig”, reageerde bevoegd minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) al.
  • Maar of ze daarbij vanuit de meerderheid een onderzoekscommissie zullen toestaan, is maar zeer de vraag. Sinds mensenheugenis beheert cd&v de portefeuille Welzijn op Vlaams niveau: de appetijt is dan niet groot, om daarin te gaan roeren. Bovendien heeft de partij van “respect voor ouderen” ook aan speerpunt gemaakt.
  • Vorige maand al bracht Vooruit aan het licht dat drie commerciële spelers tientallen miljoenen euro’s winst in de zorgsector naar buitenlandse holdings sluisden, tegen alle regels in. Voor de woonzorgcentra geldt immers dat er een plafond zit op de winst die ze mogen maken. Maar dat winstverbod dwingt de Vlaamse regering helemaal niet af, zo stelden de socialisten
  • Een pak rusthuisbewoners zou daardoor jaarlijks gemiddeld 2.400 tot 3.200 euro meer betalen dan mag, zo haalden ze als analyse uit 67 financiële inspectieverslagen uit 2019 en eind 2022. Toen al eiste Vooruit een ‘crisismanager’ om de ontsporingen aan te pakken.

Opvallend: De Franse PS wil opnieuw Paul Magnette als lijsttrekker voor Europa in 2024.

  • De Franse krant Libération weet het zeker, en we moeten toegeven dat ook in Brussel al geruchten de ronde deden: de Belgische PS-voorzitter Paul Magnette is gevraagd door de Franse socialisten, en met name hun kopman Olivier Faure, om de lijst van de socialisten in 2024 te komen trekken. In Frankrijk dus, niet in België.
  • Nieuw is dat idee niet, in 2019 al werd Magnette gevraagd om dat te doen. Hij had zich toen immers helemaal in de kijker gespeeld bij de zuiderburen, door zijn verzet tegen het CETA, het handelsverdrag tussen de EU en Canada. Dat maakte van hem een held bij progressief Frankrijk.
  • En zijn nieuwste boek ,’La vie large’, dat erg veel aandacht kreeg in de Franse pers, met televisie-optredens die Magnette voltjes afwerkte, heeft hem opnieuw ‘in the picture’ gebracht.
  • De Franse PS verkeert in existentiële crisis, ze bestaan nog nauwelijks in het landschap, waar de extreemlinkse Jean-Luc Mélénchon op links domineert, en Marine Le Pen op rechts ook een pak oude socialistische kiezers naar zich trok. De partij heeft nog nauwelijks een fractie in het Parlement, en raakte in het Europees Parlement slechts aan zetels door met onafhankelijke kandidaat en filosoof Raphael Glucksmann uit te pakken als lijsttrekker. Ook die is geen lid van de Franse PS.
  • Toch zou het zeer verrassend zijn als Magnette die stap zet. Meer dan ooit mikt hij op het premierschap van een Vivaldi II-regering, waar de socialisten volgens de peilingen zichzelf fors in zouden versterken. Bovendien heeft hij al aangekondigd de lijst voor de Kamer in Henegouwen te trekken.
  • Tegelijk het premierschap in België ambiëren én de lijst in Frankrijk gaan trekken, lijkt absurd. Maar het zou hem wel een stevige aandacht en zelfs trotsheid verzekeren in Franstalig België: daar kijkt men minstens even vaak naar de Franse televisie dan naar RTBF of RTL. En wie het maakt in Parijs, is pas echt een ster.
  • Veel logischer zou zijn dat Elio Di Rupo (PS) eindelijk het Belgische niveau achter zich laat, en de Europese lijst (in België dan) trekt. Dat suggereert alvast Le Soir. Zij merken terecht op dat Di Rupo de laatste tijd erg veel energie in het internationale niveau investeert, met uitstappen naar de VN, maar ook naar socialistische congressen in Europa.

Om te volgen: Er was opvang klaar voor de actievoerders in het kraakpand aan de Leopold II-laan, maar die weigerden.

  • De actie van asielzoekers en sans-papiers blijft verder duren, in Brussel. Daar bezet men een pand van de federale overheid, waar straks het Nationaal Crisiscentrum moet komen, zo’n 70 mensen blijven in dat gebouw.
  • Die weigerden gisteren naar de opvang te gaan, die de Brusselse regering nochtans voor hen voorzien had. Samen met Nicole de Moor (cd&v), de staatssecretaris voor Asiel en Migratie en de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, had men opvangplaatsen gecreëerd. Daarbij haalde Rudi Vervoort (PS), de minister-president via zijn woordvoerder wel uit dat “Brussel dit niet alleen kan blijven dragen”.
  • Deze plekken waren echter niet bij Fedasil, de dienst die hen normaal moet opvangen, omdat ze als asielzoeker daar recht op hebben, maar onder meer bij Samusocial, en gebouwen van het Brussels Gewest. Bedoeling was wel dat ze daarna naar Fedasil zouden doorstromen. Maar de vraag is of dat ‘prioritair’ zou gebeuren: op het federale niveau heeft men geen zin om bezettingsacties te gaan belonen, met een voorrang in de opvang.
  • Meteen ontstond een onderhandeling, want de actievoerders, stevig begeleid door ngo’s en advocaten, weigerden. Naast 70 mensen zonder papieren en asielzoekers, zijn er zo’n 30 vrijwilligers bezig de actie te ondersteunen, dagelijks. Na een stemming wilde niemand erop ingaan, unaniem verkoos men actie te blijven voeren.
  • Wat is hier in hemelsnaam aan het gebeuren”, zo eiste Groen-Kamerlid Eva Platteau al uitleg van de Moor en ook Annelies Verlinden (cd&v). Die laatste is verantwoordelijk voor de politie. Die grepen in, en lieten niet toe dat er nog meer actievoerders in het gebouw gingen. Maar ze blokkeerden ook eten en wc-papier, tot grote woede van de actievoerders.
  • Opvallend ook: ondertussen lanceert N-VA-Kamerlid Theo Francken online een dwangsomteller, een soort virtuele teller die optelt hoeveel geld de federale overheid aan dwangsommen moet, aan de asielzoekers die ze geen opvang geeft. Die staat momenteel op 281 miljoen euro. Dat bedrag komt er omdat de Belgische staat al meer dan 6.000 keer veroordeeld is, voor het niet respecteren van de regel dat asielzoekers recht hebben op bed, bad en brood. Francken baseert zich op bedragen die de Moor in de Kamer noemde.
  • “Tweehonderdeenentachtig miljoen euro van uw belastingsgeld dat naar individuele asielzoekers uit Afghanistan, Palestina, Burundi, Syrië… moet gaan. De regering betaalt niets. Maar dat geld wordt nu via de beslagrechter opgehaald, de meubelen van Fedasil en de kabinetten worden nu openbaar verkocht. De afgang is compleet”, zo stelt Francken.

Genoteerd: Nederland levert marineschepen aan Oekraïne, België mist de boot.

  • De Nederlandse minister van Defensie, Kajsa Ollongren, bracht een bezoek aan de Oekraïense havensteden Mykolaiv en Odessa. Ze bracht ook cadeautjes mee: radarsystemen om drones te detecteren en systemen om bruggen te leggen, maar vooral: twee mijnenjagers uit de Alkmaarklasse. Deze zouden wel pas op de langere termijn (lees: richting 2025) worden geleverd. 
  • Opvallend, en misschien zelfs pijnlijk, is dat België over exact dezelfde mijnenjagers beschikt als Nederland. En net zoals de Nederlandse, worden die binnenkort vervangen door de splinternieuwe Cityklasse (in Nederland de Vlissingenklasse gedoopt). Meer zelfs: al in 2024 wordt de Oostende afgeleverd aan de Belgische marine, Nederland krijgt zijn eerste exemplaar, de Vlissingen, pas een jaar later. Maar van Belgische mijnenjagers in Oekraïense handen is voorlopig nog geen sprake: “het dossier ligt ter studie bij Defensie en de regering”, zo valt wel te horen. 
  • Een kleine troostprijs wel: België zal deelnemen aan het Nederlandse project. Zo werken beide marines nu al samen voor het onderhoud van de mijnenjagers, en zal het dit ook doen voor de twee Oekraïense exemplaren. Daarnaast zullen de  Oekraïense mariniers ook deels door België worden opgeleid. Net zoals het debacle rond de Leopard 1-tanks, die op stock staan bij OIP in Doornik, lijkt het België alweer aan daadkracht of politieke consensus binnen de regering te ontbreken om echt een verschil te maken met het geleverde materiaal. Zoals eerder bekend staat Ecolo systematisch op de rem.

Te koop: Een buitenkansje, uw eigen handdoeken van de Kamer.

  • Voor wie grote fan is van de Kamer, het is het moment om toe te slaan, en eigen memorabilia in huis te halen. “Door de coronapandemie is de Kamer overgeschakeld op papieren handdoeken voor de toiletten. De Kamer beschikt echter nog over een grote voorraad sponshanddoeken, waarvan een groot deel nieuw en ongebruikt is”, zo lezen we in hun aankondiging.
  • Het gaat daarbij om witte handdoeken met daarop ofwel ‘Forum’ ofwel ‘K.V. – C.R.’ (Kamer van Volksvertegenwoordigers) in het groen erop geborduurd. Groen is de kleur van de zetels in de Kamer.
  • En kijk: voor 5 euro tik je een pak van 5 handdoeken op de kop. Een buitenkans voor oud-Kamervoorzitters met enige zin voor nostalgie, die zeker financieel niet hoeven te kijken op een handdoek meer of minder.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.