Momenteel lijkt er geen einde te komen aan de dalende spaarrentes

Momenteel lijkt er geen einde te komen aan de dalende spaarrentes
Spaarvarkens – (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)

Klanten van Belfius, ING en KBC moeten vanaf vandaag tevreden zijn met lagere spaarrentes. De nichespeler Santander Consumer Bank volgt nu het voorbeeld van de drie grootbanken.


Key takeaways

  • De renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB) zetten de spaarrentes meer en meer onder druk. Drie van de vier grootbanken hebben vandaag de spaarrentes verlaagd.
  • Santander Consumer Bank doet nu hetzelfde. De nichespeler verlaagt de rente op alle spaarboekjes.
  • Verwacht wordt dat de ECB later deze maand even de pauzeknop indrukt om in september de beleidsrente opnieuw met 25 basispunten te verlagen. De spaartarieven zullen dus nog even onder druk blijven staan.

Context: De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen maand de beleidsrente opnieuw met 25 basispunten verlaagd.

  • Door die renteknip moeten de banken voortaan tevreden zijn met een vergoeding van 2 procent voor de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de centrale bank. Een jaar geleden was dat nog 4 procent. Dat was het hoogste niveau ooit.
  • De monetaire instelling had in 2023 en 2024 de rente fors opgetrokken om de inflatie te temperen. Die was in de eurozone op het hoogtepunt – oktober 2022 – gestegen tot maar liefst 10,6 procent (op jaarbasis). Intussen is de geldontwaarding afgezwakt, waardoor de ECB meer ruimte heeft om het geldbeleid te versoepelen. Zo zijn de consumentenprijzen in juni met 2 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder.
    • Ter herinnering: De centrale bank streeft naar een inflatie van 2 procent (op de middellange termijn).

Maar: De renteverlagingen van de ECB zijn slecht nieuws voor de spaarders. De banken zien zich daardoor genoodzaakt om het mes te zetten in de spaarrentes. Verschillende financiële instellingen hebben dat dit jaar al meermaals gedaan.

  • Zo gelden er vanaf vandaag lagere spaartarieven voor de klanten van de drie grootbanken Belfius, KBC en ING.
    • De klassieke spaarboekjes van Belfius en KBC brengen vanaf vandaag 0,6 procent in het laatje, tegenover 0,7 procent voorheen.
    • ING betaalt voortaan een rente van 1,25 procent uit als je je spaargeld parkeert op een traditionele rekening. Voor de rentewijziging was dat nog 1,5 procent.

Santander snoeit in de spaarrente

In het nieuws: Santander Consumer Bank treedt nu in de voetsporen van de drie grootbanken.

  • De nichespeler heeft de rente op de Vision-rekening verlaagd van 1,55 naar 1,3 procent.
  • Wie zijn geld parkeert op de Vision Plus-rekening moet voortaan tevreden zijn met een spaarvergoeding van 1,65 procent. Dat is een daling met 20 basispunten ten opzichte van het vorige tarief.
  • Tot slot heeft Santander Consumer Bank ook het mes gezet in de rente op de rekening Vision Max. Die daalde van 1,95 naar 1,75 procent.
    • Opgelet: Dat tarief geldt enkel voor wie tussen 125.000 en 300.000 euro spaart. In alle andere gevallen bedraagt de spaarrente 1,1 procent.

Nieuwe renteknip in de maak?

Vooruitblik: De Europese centrale bankiers komen op 23 en 24 juli opnieuw bijeen om het rentebeleid te bespreken.

  • Verwacht wordt dat ze deze keer de pauzeknop zullen indrukken om vervolgens in september de rente opnieuw met 25 basispunten te verlagen. De depositorente zou dan uitkomen op 1,75 procent, het laagste niveau sinds november 2022.
  • Naarmate de ECB de rente verder verlaagt, neemt de druk op de banken toe om de spaarvoorwaarden te wijzigen. Je moet vandaag al bij 20 van 57 spaarrekeningen (voor volwassenen) tevreden zijn met een rente lager dan 1 procent, leert de vergelijking van Spaargids.be ons. Kans is groot dat dat aantal in de komende weken/maanden verder zal toenemen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.