Geen enkele consument ontsnapt aan impulsaankopen

Iedereen laat zich al eens tot impulsaankopen verleiden, maar ruim de helft van de consumenten kan bij elke winkeluitstap op ongeplande transacties worden betrapt. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Display Mode bij meer dan vijfentwintighonderd consumenten in Groot-Brittannië.

Opgemerkt wordt dat impulsaankopen in Groot-Brittannië alleen al een omzet van ongeveer 21,7 miljard pond per jaar vertegenwoordigen. De gemiddelde consument zou jaarlijks ongeveer 416 pond uitgeven aan producten die oorspronkelijk niet op zijn shoppinglijst waren voorzien. De gemiddelde prijs voor een impulsaankoop bedraagt 8 pond. Het onderzoek toonde aan dat 54 procent van de consumenten moet toegeven bij geen enkele winkeluitstap een impulsaankoop te kunnen weerstaan. Volgens 62 procent zijn die aankopen weliswaar gewenst, maar niet noodzakelijk, terwijl 21 procent van mening was dat de aangekochte producten op een bepaald ogenblik mogelijk nuttig zou kunnen blijven.

Noodzakelijk

Slechts 16 procent van de impulsaankopen had betrekking op noodzakelijke producten. Toch geeft 71 procent van de ondervraagden thuis goederen te hebben die tijdens een impulsaankoop werden gekocht, maar die nooit een nuttige toepassing hebben gehad en misschien wel weggegooid zullen worden. “Retailers die impulsaankopen nog meer willen stimuleren, moeten zorgen dat de goederen prominent zichtbaar zijn,” benadrukt Leon Edwards, managing director van Display Mode. “Wanneer de consument met een speciaal aanbod wordt geconfronteerd of gesignaleerd krijgt dat een product uit het assortiment zal worden verwijderd, groeit de intentie om tot een aankoop over te gaan. De klant vreest immers later ontgoocheld te zullen zijn wanneer hij tot de vaststelling zou moeten komen een unieke kans te hebben gemist.” “Retailers moeten beseffen dat de presentatie van hun producten een duidelijke impact heeft op de aankoopbeslissingen van de consument.” (mah)