Artificiële Intelligentie (AI) is onze manier van leven en werken volledig aan het veranderen. Enerzijds moeten we opletten dat iedereen de snelheid van deze evolutie kan blijven volgen. Maar anderzijds hoeven we ook niet bang te zijn van AI. Het biedt ons in de eerste plaats een kans om dingen op een slimmere manier aan te pakken. En dat begint al op de schoolbanken.
Vanaf volgend schooljaar mogen leerlingen in zowel het basis- als het middelbaar onderwijs geen smartphone gebruiken op school. Voor de derde graad geldt het verbod enkel tijdens de lesuren. De maatregel moet het mentaal welzijn en de concentratie van de kinderen verbeteren. Op zich is de beslissing van Vlaams Onderwijsminister Zuhal Demir wel logisch. Kinderen werken vandaag sneller met een iPad dan de meeste volwassenen. Maar is dat wel gezond?
Als kind zijn we allemaal wel eens van onze fiets gevallen, met blauwe plekken en schaafwonden tot gevolg. We weten hoe we daarmee moeten omgaan en hoe we een wonde moeten verzorgen. Veel kinderen maken dat tegenwoordig niet meer mee. Simpelweg omdat ze heel de tijd aan het scherm van hun tablet gekluisterd zitten en nog maar zelden met de fiets gaan rijden.
Mindset tijdens opvoeding meegeven
Natuurlijk mogen we de digitale evolutie niet tegenhouden. Dat kan ook niet. Tien tot twintig jaar geleden hadden we hooguit een geavanceerde rekenmachine in de klas, maar zeker geen laptop of tablet. Vandaag zijn die toestellen heel normaal geworden in een schoolomgeving. Wellicht zal AI over nog eens vijf tot tien jaar eveneens een certitude zijn op school. Het is een trend waarin we mee moeten gaan, maar dat wil niet zeggen dat we niet mogen bepalen hoe ver we daarin gaan.
Net zoals een tablet kinderen niet zou mogen weerhouden om op de fiets te stappen, mag ook AI geen excuus zijn om minder creatief te zijn. De technologie moet er in de eerste plaats voor zorgen dat we dingen op een andere manier gaan doen. Een betere en slimmere manier. Professioneel betekent dit dat we minder lang met bepaalde taken moeten bezig zijn en ons op andere aspecten van ons werk kunnen focussen. Met een betere work/life balans als bonus.
Die mindset moeten we al tijdens de opvoeding meegeven. Terwijl het dus een goede zaak lijkt dat scholen het gebruik van smartphones op de speelplaats verbieden, moeten we AI wel een plaats geven in het curriculum. Zodat kinderen ervaren hoe ze de technologie kunnen gebruiken om hun leven te vereenvoudigen, maar ook weten waar de grenzen liggen.
Waarom nog cursussen uit het hoofd leren?
Veel scholen zijn op dat gebied al goede stappen aan het zetten. Ze moeten hoe dan ook nadenken over de manier waarop ze AI gebruiken. Op termijn gaat het onderwijs z’n volledige aanpak moeten herzien. Eigenlijk konden we ons vroeger ook al vragen stellen over de relevantie van bepaalde onderwerpen die kinderen in de klas aanleren. Vaak zijn het dingen die ze veel sneller op Google kunnen opzoeken – iets wat we allemaal bijna dagelijks doen. Natuurlijk moeten ze dan wel skills ontwikkelen om goede zoekopdrachten uit te voeren en zoekresultaten kritisch te beoordelen.
Dankzij AI schakelen we nog een versnelling hoger. In plaats van iets te Googelen, vragen we het gewoon aan ChatGPT. Waarom zou je nog een cursus uit het hoofd leren, als je een groot deel van die kennis meteen weer vergeet? Vandaag biedt AI een snellere en slimmere methode om met informatie om te gaan. Op voorwaarde dat we kinderen leren hoe ze goede prompts schrijven en hoe ze moeten omgaan met het risico op bias. Leerlingen moeten dus leren hoe ze AI optimaal gebruiken, zonder dat dit ten koste gaat van skills als probleemoplossend denken en creativiteit.
De digitalisering gaan we niet meer omkeren, dus kunnen we jonge generaties best voorbereiden om technologie op een verstandige manier te benutten. Zo stomen we ze klaar voor een carrière in de bedrijfswereld waar de vraag naar digitale skills overal toeneemt. Maar laten we ondertussen ook niet uit het oog verliezen dat onze kinderen vooral kinderen moeten zijn. Een goede balans vinden tussen online en offline, tussen technologie en digitale pauze, tussen staren naar een scherm en ‘vallen’ met de fiets … Het is een oefening die we met z’n allen moeten maken.
Maxime Cools, General Manager van IT-recruitment agency CHRLY en COO bij Fujitsu Benelux