Gaza: Israël bevestigt staakt-het-vuren, kondigt in het kielzog daarvan nieuw offensief aan, en corrigeert vervolgens zichzelf

Het ergste conflict van het jaar tussen Israël en Palestijnse militanten is zondagavond laat beëindigd. Beide partijen bevestigden de inwerkingtreding van een wapenstilstand. Maar de communicatie van het Israëlische leger verliep moeizaam.

Zondag kondigde een Egyptische veiligheidsfunctionaris aan dat er een akkoord over een staakt-het-vuren was bereikt tussen de Palestijnse extremistische groepering Islamitische Jihad en Israël. In het kielzog daarvan hebben beide partijen bevestigd dat er een wapenstilstand zou ingaan vanaf 23.30 uur plaatselijke tijd.

Probleem: enkele minuten na dat tijdsbestek deelde het Israëlische leger mee dat het aanvallen had uitgevoerd op stellingen van de Islamitische Jihad in Gaza. Het offensief werd uitgevoerd “als reactie op raketten die op Israëlisch grondgebied waren afgevuurd”. Dit wijst erop dat de twee partijen het staakt-het-vuren niet in acht hebben genomen.

Tenslotte kwam het Israëlische leger weer op zijn woorden terug. Het meldde dat deze raids eigenlijk om 23.25 uur waren uitgevoerd en dat het “de laatste aanval van het leger was vóór een staakt-het-vuren dat voor 23.30 uur gepland was”.

Het lijkt er nu op dat de wapenstilstand tijdens de nacht en ook deze morgen weer gerespecteerd werd.

Terreurplannen

Op vrijdag heeft Israël een nieuwe militaire operatie gelanceerd, het zogenoemde “Breaking Dawn”. Via zijn aanvallen wist de Joodse staat verscheidene belangrijke leden van de Islamitische Jihad te doden, waaronder de hooggeplaatste commandanten Khaled Mansour en Tayseer al-Jabari. Beiden waren van plan terreuraanslagen te plegen, aldus Israël.

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn bij de razzia’s 44 mensen omgekomen, onder wie 15 kinderen, en zijn er ten minste 311 gewonden gevallen. Israël zei dat de kinderen gedood werden door een verkeerd afgeschoten raket van de Islamitische Jihad.

Palestijnse militanten vuurden intussen honderden raketten af op Israëlische steden, waaronder Tel Aviv en Ashkelon. De meesten werden verijdeld door de Iron Dome, maar twee Israëli’s raakten toch gewond toen velen zich naar schuilkelders haastten in reactie op de waarschuwingssirenes.

Sleutelrol Egypte

Zowel de VS als de EU riepen dit weekend op tot de-escalatie, maar het was Egypte dat een sleutelrol speelde in het staakt-het-vuren dat zondag om 23.30 uur van kracht werd.

Vorig jaar bemiddelde Egypte in een wapenstilstand die een einde maakte aan een 11-daags conflict tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. Ten minste 256 mensen kwamen toen om in Palestina, en 14 in Israël.

(lb/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20