De studentenprotesten pro-Palestina klinken steeds luider in België. Ook de politiek gaat mee in de discussie. Gaza wordt duidelijk een campagnethema, naar de vraag blijft welke partij hier nu van profiteert.
- Net als in de VS volgen vanaf deze week bezettingen van de campussen in Gent, Brussel en mogelijk ook Leuven. Aan de UGent sluiten opvallend genoeg meer dan 150 medewerkers zich aan bij het studentenprotest, in een open brief. Zij eisen dat de UGent alle banden met Israelische universiteiten doorsnijdt, ook al zijn dat vaak instellingen waar ook felle kritiek is op de uiterst rechtse regering van Netanyahu.
- De medewerkers, waaronder ook proffen van de faculteit Politieke Wetenschappen, verwijten de rector en de leiding van de UGent “achterdeurpolitiek” en “repressieve dreigementen”, als reactie op de bezettingsplannen. “Dat de rector deze moedige studenten eerst negeert en vervolgens afdreigt, druist in tegen alles waar onze universiteit voor zou moeten staan”.
- Op de Zevende Dag meldde zich een woordvoerster van de bezetters, de Ghent Students For Palestine/End Fossil. Die kwam als ‘Siska’, want ze wilde niet met haar echte naam geïnterviewd worden, en was naar eigen zeggen “al maanden de bezetting aan het voorbereiden”.
- Daarbij had ze het systematisch over een “genocide” van Israël in Gaza, maar toen de vraag kwam of ze als actievoerders konden garanderen tegen tereur en tegen Hamas te zijn, kwam volgend antwoord: “Het is interessant dat die vraag altijd gesteld wordt, want eigenlijk zien we dat er al een decennialange bezetting van de Palestijnse gebieden bezig is, en die genocide escaleert. Dus ik wil graag die vraag terugbrengen naar de context van de UGent, en zeggen dat wij als beweging tegen elke vorm van discriminatie zijn.” Vier keer kwam de vraag en hetzelfde antwoord.
- In de Vlaamse pers blijft de aandacht voor het conflict in Gaza ondertussen zeer groot, zeker bij de openbare omroep.
On the campaign trail: Premier De Croo springt in de discussie rond sancties tegen Israël.
- “Moest ik vandaag student zijn, denk ik dat de kans groot is dat ik ook mijn proteststem zou laten horen.” Met die impliciete steun aan de bezetters gooide ook de eerste minister zich vanmorgen op Radio 1 in het debat.
- Zeg nooit dat Alexander De Croo geen gevoel voor timing heeft. Want net nu Gaza met de bezetting van de universiteiten én de mogelijke aanval op de stad Rafah volop de headlines domineert, komt de premier in Het Laatste Nieuws met voorstellen rond sancties. “De aanval op Rafah zou dramatische gevolgen hebben”.
- “We kunnen moeilijk nog langer doen alsof er niets aan de hand is”, zo stelt hij. Daarbij zou hij dus de handel willen stoppen voor producten uit de West Bank: onder meer dadels, olijfolie en wijn.
- Maar De Croo wil dat niet alleen met België doen, hij probeert het er vanuit de Europese Unie en de rol van België als voorzitter erdoor te krijgen. Dat lijkt niet evident, omdat landen als Duitsland en Oostenrijk, en zeker Hongarije, traditioneel erg pro-Israël zijn. Maar ook in het verleden lukte het wel al af en toe om één gezamenlijk standpunt te bereiken.
- Bovendien is er ook een soort ‘coalition of the willing’, een kleinere groep EU-landen waaronder Spanje en Ierland, die zeker wel verder willen gaan met sancties.
- Binnen Vivaldi waren vanmorgen zowel Vooruit als Groen al druk in de weer om te claimen dat zij al veel langer voor die sancties zijn. “Als sinds oktober pleit onze minister van Ontwikkelingssamenwerking voor harde sancties tegen Israël. Goed dat de premier eindelijk volgt. Maar nu moeten we het ook effectief doen, het geweld in Gaza moet stoppen”, zo reageerde Melissa Depraetere, voorzitter van Vooruit.
- En ook Groen-vicepremier Petra De Sutter, die altijd zeer veel communiceert over Gaza, sprong op de kar: zij ontmoet vanmiddag de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riad Malki. “De Israëlische oproep aan burgers en vluchtelingen om Rafah te evacueren, zal leiden tot een bloedbad. België werkt volop aan verdere sancties tegen Israël”.
- De vraag blijft wie finaal politiek profiteert van het thema ‘Gaza’ in de campagne: in debatten op scholen of op sociale media is duidelijk dat zeker PVDA de wind in de zeilen heeft bij de jongere generatie.