Europa’s gasvoorziening blijft kwetsbaar


Key takeaways

  • De volledige gasopslagcapaciteit van de EU kan geen zekerheid bieden tegen prijsschommelingen als gevolg van onderbrekingen in de voorziening.
  • Alternatieve bronnen zoals de VS en Azerbeidzjan hebben beperkingen om volledig aan de totale vraag van Europa te voldoen, waardoor de afhankelijkheid van Russisch gas hardnekkig blijft.
  • Volledige opslagniveaus bieden bescherming, maar zijn onvoldoende om zekerheid te bieden tegen tekorten, vooral tijdens een onverwacht koude winter.

Ondanks het feit dat de gasopslagcapaciteit volledig is, blijft Europa kampen met volatiele gasprijzen als gevolg van aanhoudende verstoringen van de voorziening. Hoewel de EU haar leveranciers buiten Rusland heeft gediversifieerd, hebben alternatieve bronnen zoals die uit de Verenigde Staten en Azerbeidzjan beperkingen om volledig aan de totale vraag van Europa te voldoen.

De afhankelijkheid van Russisch gas blijft bestaan, ondanks sancties van de EU. Noorwegen is momenteel de grootste leverancier en voorziet in ongeveer 30 procent van de gasbehoefte van de EU. Recente incidenten, zoals productieonderbrekingen op Noorse platforms, benadrukken echter de kwetsbaarheid van aanvoerketens en het potentieel voor prijsvolatiliteit. Volle opslagniveaus bieden enige bescherming tegen tekorten, maar zijn onvoldoende om zekerheid te garanderen in het geval van een onverwacht koude winter.

EU maakt zich steeds meer zorgen over de gasvoorziening

Deskundigen waarschuwen dat de gasvoorzieningssituatie in Europa in 2025 kan verslechteren ten opzichte van 2024 door verschillende factoren. De inspanningen van de EU om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen door vraagvernietiging hebben geleid tot een lager verbruik, maar alternatieve leveringen zijn nog niet direct beschikbaar. Nieuwe LNG-exportterminals hebben te kampen met vertragingen en bestaande pijpleidingen met Russisch gas blijven cruciaal voor de Europese voorziening.

Gesprekken met Azerbeidzjan over mogelijke gasswaps bieden een gedeeltelijke oplossing, maar de beperkte exportcapaciteit van Azerbeidzjan vormt een beperking. De recente daling van de TTF-prijzen na deze besprekingen was van korte duur, aangezien de algemene vraag naar aardgas hoog blijft, de winter eraan komt en de deal met Azerbeidzjan nog steeds niet rond is.

De energietoekomst van Europa veiligstellen

Tenzij de EU een alomvattende vervanging voor Russisch gas kan regelen, zouden de opslagniveaus tegen het einde van de winter aanzienlijk kunnen dalen, wat mogelijk tot nog hogere prijzen zou kunnen leiden. Deze situatie onderstreept de voortdurende uitdagingen waarmee Europa wordt geconfronteerd bij het veiligstellen van zijn energievoorziening en benadrukt de noodzaak van voortdurende diversificatie en investeringen in alternatieve bronnen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.