Gasprijs stijgt tot het hoogste niveau sinds 2023: wat betekent dat voor de energiefactuur?


Key takeaways

  • De gasprijzen op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt zijn gestegen tot het hoogste niveau sinds april 2023.
  • De lagere temperaturen leiden tot meer energieverbruik voor verwarming, waardoor gasvoorraden in Europa snel afnemen.
  • Mogelijke importheffingen van de Verenigde Staten dreigen een beperking op te leggen aan de levering van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) uit de VS.

Hoogste niveau sinds 2023

De gasprijzen zijn in februari verder gestegen, met name als gevolg van de relatief koude temperatuur in Europa. De lagere temperaturen leiden tot meer energieverbruik voor verwarming, waardoor gasvoorraden in Europa snel afnemen.

Ook dreigen mogelijke importheffingen van de Verenigde Staten een beperking op te leggen aan de levering van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) uit de VS. LNG is essentieel om de Europese gasvoorraden aan te vullen. De gasprijs heeft deze voormiddag even de kaap van 59 euro per megawattuur gerond, het hoogste niveau sinds april 2023.

Meer winterweer verwacht

Deze stijging van de gasprijzen wordt verder gestimuleerd door de verwachting van koud winterweer in Noordwest-Europa de komende dagen, wat de kans op een verdere afname van de gasvoorraden vergroot. In Nederland raken de gasvoorraden sneller leeg dan verwacht, zoals de Gasunie eerder bevestigde. Hoewel dit geen direct gevaar vormt voor de leveringszekerheid, kan bij streng winterweer een situatie ontstaan met een tekort aan gas en mogelijk hoge gasprijzen.

Dalende voorraden, stijgende vraag

Volgens GIE, de Europese belangenvereniging voor gasinfrastructuur, zijn de gasvoorraden in de EU momenteel voor iets minder dan de helft gevuld. Dit is het laagste punt voor deze tijd van het jaar sinds de energiecrisis in 2022. Gepland onderhoud in Noorwegen zal naar verwachting het aanbod komende zomer onder druk zetten.

Noorwegen is na de oorlog in Oekraïne de belangrijkste gasleverancier van Europa, met een aandeel van ongeveer een derde in de totale leveringen. De energiespecialist ICIS verwacht dat het gasverbruik deze maand 17 procent hoger zal liggen dan vorig jaar, vanwege een sterke vraag van huishoudens en bedrijven naar gas.

Gasvoorraad onder druk

ICIS voorspelt dat tegen het einde van de winter de Europese gasvoorraden nog ongeveer 37 procent gevuld zullen zijn, waardoor het duurder wordt om deze aan te vullen voor het volgende stookseizoen.

Vorig jaar steeg de wereldwijde consumptie van aardgas naar een nieuw recordniveau en voor dit jaar wordt verdere groei in de vraag naar gas verwacht. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) constateert in een rapport van januari dat het aanbod op de gasmarkt dit jaar opnieuw krap zal zijn door de grote vraag en de tragere groei van de productie.

Wat betekent dat voor de gasfactuur?

Wie een vast contract heeft, moet zich niet meteen zorgen maken over de stijgende gasprijzen. De prijzen worden in dat geval voor een bepaalde periode vastgeklikt. De situatie is anders voor wie een variabel contract heeft. In dat geval volgt de prijs die je betaalt de evolutie van de groothandelsprijzen. Volgens de meest recente cijfers van de Vlaamse Energieregulator (VREG) heeft ongeveer 70 procent van de Vlaamse huishoudens een variabel gascontract.

Opgelet: Wanneer de energieleverancier de prijswijzigingen doorvoert, is weliswaar afhankelijk van het type variabel contract dat je hebt. Daardoor kan het tarief dat op een bepaald van toepassing is, variëren van leverancier tot leverancier. Volgens de VREG spelen daarbij drie elementen een belangrijke rol.

  • Het moment waarop de prijs wordt aangepast. In het contract met de energieleverancier staat wanneer de prijs wordt aangepast. Dat is doorgaans maandelijks of per kwartaal.
  • De beurs waarop de leverancier energie koopt. Zo kan er gewerkt worden met een forwardparameter. Dan volgt de prijs de prijzen op een beurs voor de langere termijn, bijvoorbeeld voor het volgende kwartaal. Er bestaan ook contracten met een spotparameter. Dan volgt de prijs de prijzen op een beurs voor de dag nadien.
  • Prijsnoteringen van de beurs. Sommige contracten gebruiken een gemiddelde van prijsnoteringen van meerdere dagen op een energiebeurs. Contracten met een forwardparameter gebruiken soms de prijsnotering van één dag. “Contracten met prijsnotering van één dag zijn risicovoller. De prijs kan op die ene dag uitzonderlijk hoog of laag zijn. Die prijs betaal je voor jouw verbruik van een hele maand of kwartaal”, staat er op de site van de Vlaamse energieregulator.

Consumenten met dynamische contracten zullen de impact van de stijgende gasprijs vrijwel direct in hun portefeuille voelen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.