Gaan de Britten hun ‘bobbies’ bewapenen?

In Groot-Brittannië zullen een aantal politiekorpsen mogelijk voortaan gewapend op straat verschijnen. Dat heeft Simon Chesterman, voorman van de Britse politiechefs, aangekondigd. Chesterman verduidelijkte daarbij aan dat agenten uit de frontlinie in bepaalde regio’s voor de eerste keer mogelijk met handwapens zullen worden uitgerust. De maatregel zou volgens de politiechef een eventueel antwoord kunnen zijn op mogelijke terroristische dreigingen in afgelegen regio’s.

Gedacht wordt aan landelijke gebieden, waar een voortdurende beschikbaarheid van gespecialiseerde gewapende eenheden voor de overheid onbetaalbaar zou zijn.

Traditie

“Groot-Brittannië heeft een traditie van ongewapend politiewerk,” betoogt de Britse krant The Times. “Minder dan 10 procent van de officieren is getraind om wapens te gebruiken.” Na de terroristische aanvallen op Europees grondgebied is het aantal gewapende eenheden bij het Britse politiekorps wel sterk gestegen.

Engeland en Wales hebben samen 121.929 agenten. Ongeveer 6.500 leden van het korps mogen wapens hanteren. Twee jaar geleden werden er echter slechts 1.351 gewapende agenten geregistreerd. Chesterman benadrukte dat het Britse korps geen gewapende politiedienst is, maar wel geconfronteerd wordt met een aantal limieten op zijn vermogen om het publiek te beschermen.

“Om die lacunes op te vullen, moeten er innovatieve oplossingen worden aangereikt,” aldus Simon Chesterman. De wapens worden vooral toegewezen aan autopatrouilles die zijn uitgerust om snel op incidenten te reageren. Sinds het midden van dit decennium is het aantal gewapende autopatrouilles met 25 procent toegenomen.

Daardoor kon een betere dekking van het grondgebied worden gegarandeerd. In de grote stedelijke gebieden wordt nu gerekend met responstijden van minder dan tien minuten. In Londen slaagden agenten er in juni vorig jaar in om de daders van de terroristische aanslag aan London Bridge binnen acht minuten tijd onschadelijk te maken.

Publiek

“Delen van onder meer Devon en Cornwall zijn daarentegen veel moeilijker te bereiken,” benadruktChesterman. “Hoewel dergelijke gebieden een laag dreigingsniveau hebben, kan een trage responstijd de implicaties van een terreurdaad verergeren.”

Hij voegt eraan toe terughoudend te zijn met voorstellen voor een routinematig inschakelen van wapendracht en stelde te hopen dat de ingreep niet nodig zou zijn, maar betoogt anderzijds dat de politie op de dreiging moeten reageren. Wellicht zullen de agenten worden uitgerust met een pistool en holster, maar een wapenkamer op de politiekantoren wordt evenmin uitgesloten.

Er moet ook rekening gehouden worden met de reacties bij het Britse publiek, dat niet gewend is constant gewapende agenten in het straatbeeld op te merken. Door de verhoogde terroristische dreiging lijkt echter een andere visie, zowel bij het publiek als bij de politie, te groeien.

Uit een onderzoek bleek dat 55 procent van de agenten bereid zou zijn een vuurwapen te dragen, tegenover 45 procent in het midden van het vorige decennium.

De voorbije twaalf maanden werden in Engeland en Wales 15.505 operaties geregistreerd waarbij de politie de wapens moest trekken. Slechts tien keer echter werden inderdaad schoten afgevuurd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20