VS en bondgenoten overwegen lening van 47 miljard euro voor Oekraïne met bevroren Russische tegoeden


Key takeaways

  • De G7 probeert een lening van 47 miljard euro voor Oekraïne af te ronden met bevroren Russische tegoeden.
  • De EU heeft 35 miljard dollar toegezegd, terwijl Canada, het VK en Japan hun steun hebben uitgesproken, maar de VS blijven aarzelen vanwege zorgen over de terugbetaling.
  • De terugbetaling van de lening zou worden betaald uit de winsten van de bevroren Russische tegoeden.

De Groep van Zeven (G7) probeert de laatste hand te leggen aan een lening van 47 miljard euro voor Oekraïne. Deze lening zou worden terugbetaald met rente en winsten uit bevroren Russische tegoeden in G7-landen.

Dit voorstel, dat wordt gesteund door het huidige G7-voorzitterschap, is erop gericht om eind oktober politieke toezeggingen te krijgen van de deelnemende leden. Deze tijdlijn zou alle G7 kredietverstrekkers in staat stellen om de leningen operationeel te maken voor het einde van het jaar.

Details over de implementatie

Het plan houdt in dat Oekraïne 47 miljard euro krijgt, in de vorm van een lening. De terugbetaling zou echter niet met traditionele middelen gebeuren. In plaats daarvan zouden de winsten uit de bevroren Russische tegoeden in Westerse landen de lening betalen. Meer dan tweederde van deze tegoeden, ongeveer 210 miljard euro, bevinden zich in de Europese Unie (EU).

Internationale steun en zorgen

Terwijl de EU het initiatief leidt met een toezegging van 32,9 miljard euro, hebben Canada, het Verenigd Koninkrijk en Japan ook hun steun uitgesproken. De Verenigde Staten blijven aarzelen omdat ze vrezen dat de EU de Russische fondsen zal vrijgeven, waardoor onzekerheid ontstaat over de terugbetaling van de leningen. Om deze zorgen weg te nemen, stelt de EU voor om de bevriezing van Russische tegoeden met nog eens drie jaar te verlengen.

Escalatie van economische oorlogsvoering

Het gebruik van Russische fondsen om de militaire inspanningen van Oekraïne te financieren, die rechtstreeks bijdragen aan de dood van Russische soldaten, zal door Moskou waarschijnlijk worden gezien als een belangrijke provocatie. Deze stap zorgt voor een verdere escalatie van de economische oorlog die al aan de gang is tussen de VS en hun bondgenoten tegen Rusland, als aanvulling op de lopende proxyoorlog in Oekraïne.

Invloed op Europese economieën

Washington en zijn partners hebben talloze sancties en economische sancties tegen Rusland ingesteld om de militaire capaciteiten van het Kremlin te beperken. Ondanks deze maatregelen heeft de Russische economie zich veerkrachtig aangepast aan de opgelegde beperkingen. Omgekeerd heeft het inperken van de handel met Moskou een negatieve invloed gehad op bepaalde Europese economieën.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.