In Japan zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen bijeengekomen. Het gesprek ging voornamelijk over China, en hoe de invloed van dat land steeds groter wordt. Business AM sprak met Jasper Roctus, doctor in Oriental Languages and Cultures, over hoe de G7 hiermee moet omgaan.
Beluister het volledige interview over China met Jasper Roctus hier:
Wat voorafging: China was het focuspunt van de meest recente top van de G7, de groep van 7 grote industrielanden. Twee belangrijke punten die naar voren kwamen: het gevaar wat China mogelijks vormt voor de gevestigde wereldorde, en de invloed van China in het globale zuiden.
- Roctus kadert de dreiging: “Het Internationaal Monetair Fonds stelt sterke eisen voor een bepaalde samenwerking die landen in het globale zuiden niet willen of niet aankunnen. En dan staat China soms klaar met een lening die de gevestigde orde niet zou afgeven. Die landen gaan dan akkoord met een samenwerking met China.”
- “Het is dubbel. Aan de ene kant schrikt men van de groeiende invloed van China op het wereldtoneel. Aan de andere kant wil men graag dat China meedoet aan het oplossen van een conflict en zijn invloed dan toont. Maar dat doet het dan niet op de manier die de G7 wil.”
- “Nu wordt de G7 wakker geschud omdat ze invloed in het globale zuiden aan het verliezen zijn. Dat is ook een punt dat op de agenda is gebracht door Japan. Dat land is al jaren veel actiever op dat gebied, met goede relaties met India, Indonesië en Vietnam. De G7 is daar compleet de slag op economisch vlak aan het verliezen”, zegt Roctus.
(ns)