G20: Argentijnse overheid vraagt inwoners Buenos Aires de stad te verlaten

Buenos Aires, de stad wiens veiligheidsdiensten er niet in slagen een voetbalteam veilig door de stad te loodsen, moet nu de G20 organiseren.

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires geldt vrijdag en zaterdag zo goed als de staat van beleg. Treinstations, luchthavens, bussations en de metro zijn die dagen gesloten. Om de veiligheid van een twintigtal wereldleiders, waaronder Donald Trump, Emmanuel Macron, Vladimir Poetin, Xi Jinping , Mohammed bin Salman en Recep Tayyip Erdogan te verzekeren wordt vrijdag tot officiële feestdag uitgeroepen.

Het fiasco van de Copa Libertadores

Nadat vorige week de terugwedstrijd van de Copa Libertadores – de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League – moest worden afgelast nadat de spelersbus van een van de twee teams door hooligans was aangevallen, vragen velen zich af of de Argentijnen op alles zijn voorbereid. 

Patricia Bullrich, de minister die instaat voor de veiligheid in het land, wil daarom geen enkel risico nemen en heeft het stadscentrum afgesloten voor het verkeer. Ze raadt de 9 miljoen Porteños (de inwoners van Buenos Aires) aan de stad te verlaten.  In totaal worden 22.000 politieagenten en militairen gemobiliseerd, naast 15.000 man stadspersoneel en dat alles om de influx van 15.000 gasten in goede banen te leiden.

Trump komt met 1.000 agenten

De Argentijnse krant Clarín meldt ondertussen dat de Verenigde Staten een oorlogsschip en een vliegtuig van de US Air Force inzetten om het luchtruim en de haven te beveiligen, terwijl de Amerikaanse president wordt beschermd door 1.000 veiligheidsagenten. Enkel Rusland en China nemen gelijkaardige voorzorgsmaatregelen. Uruguay heeft de Amerikanen toelating gegeven om tijdens de week van 26 november tot 3 december alle nodige militair materiaal en manschappen om Trump te beschermen op zijn grondgebied te stationeren. 


© Getty Images

“Neen aan de G20, IMF buiten”

Toch worden in het kader van de G20 een dertigtal manifestaties verwacht. Eerder deze week hebben een ganse reeks sociale organisaties al aangekondigd samen actie te zullen voeren onder het motto “Neen aan de G20, IMF buiten”.

In 2016 had de Chinese overheid de 9 miljoen inwoners van de stad Hangzhou ter gelegenheid van de organisatie van de G20 gevraagd de stad te verlaten. Die week kregen de inwoners van de stad betaald verlof en mochten ze gratis treintickets ophalen om andere steden te bezoeken.

Bonus 

De Franse president Macron arriveerde donderdag al in Buenos Aires. Omdat hij door geen enkele official wordt opgewacht vindt hij er niets beters op dan een lokale ‘gilet jaune’ (‘geel hesje) de hand te schudden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20