Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
door Dylan Vynck gepubliceerd op om • March 2023 5 min lezen
Wil jij op de hoogte blijven van de recentste ontwikkelingen en analyses uit het up-and-coming werelddeel Azië? Dat kan via de tweewekelijkse nieuwsbrief van Azië-expert Dylan Vynck. Schrijf je in via deze link!
De Japanse premier Fumio Kishida pakt uit met een nieuwe Indo-Pacifische strategie en probeert een front te creëren tegen het agressiever opkomende China.
Waarom is dit belangrijk?
China probeert op een steeds agressievere wijze zijn invloedssfeer als opkomende grootmacht uit te breiden in Oost-Azië. Het Westen reageert daarop door China te willen indammen en een alliantie van bondgenoten te vormen als omcirkeling. China’s grootste tegenstander is de Verenigde Staten, wiens belangrijkste bondgenoot in Oost-Azië Japan is. Die eilandstaat draagt als derde grootste economie ter wereld de verantwoordelijkheid om tegenwicht te bieden aan China. Ook verwachten andere landen in Azië dat van Japan als regionale grootmacht.
De essentie: De laatste weken was het Japanse buitenlands beleid opvallend aanwezig en richtte het zich op meer samenhang tussen staten die mee een halt kunnen toeroepen aan China’s opkomst.
Het belangrijkste signaal daarvoor was toen hij deze week in India opdook en een nieuw ‘vrij en open Indo-Pacifische’ (FOIP) strategie verkondigde. Die strategie bevat ook een groot economisch plan volop investeringen in infrastructuur voor landen in het Globale Zuiden. Daar zou hij maar liefst 75 miljard dollar voor willen vrijmaken. Zo schrijft The Japan Times.
Het Zuidoost-Aziatische handelsblok ASEAN, eilandstaten in de Stille Oceaan, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika; Kishida is bereid om de kring van landen fors uit te breiden die zijn visie delen en de huidige internationale orde en regels willen verstevigen. Met de investeringen in infrastructuur hoopt hij de banden met alle landen in de regio aan te kunnen halen.
Japan haalt voor die strategie inspiratie bij concurrent China zelf, dat al een decennium lang dit beleid succesvol toepast met zijn Belt & Road Initiative (BRI) om landen aan zicht te binden.
Voor de lidstaten van ASEAN wil Kishida 100 miljoen dollar extra vrijmaken ter ondersteuning van logistieke en transportprojecten.
Chinese dreiging: Uit vrees voor China’s aanhoudende agressie sloot Japan hier en daar al de rangen met enkele gelijkgestemden.
Zo heeft Japan de banden genormaliseerd met Zuid-Korea. Deze twee bondgenoten van de VS kenden normaal gezien een koele relatie waarvan China profiteerde, maar daar komt nu verandering in. Zuid-Korea werd ook uitgenodigd voor de aankomende G7-top in Hiroshima.
De nieuwe Filipijnse president Ferdinand Marcos Jr. besloot om met Japan een strategisch partnerschap te verstevigen.
Vorige week nog zaten Kishida en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz samen voor een bilateraal topoverleg geflankeerd door hun ministers voor Defensie, Buitenlandse Zaken, Mobiliteit, Economie en Financiën.
Focus op India
Opmerkelijk: Kishida nodigde ook de Indiase premier Narandra Modi uit om aanwezig te zijn op de komende G7-top in Hiroshima in mei.
Beiden gingen akkoord om meer samen te werken in de aanloop naar de bijeenkomsten van de G7 en G20. India, een opkomende economische macht in Azië, voert steeds een diplomatieke balanceeract tussen het Westen en Rusland. Met zijn uitnodiging en reis naar New Delhi hoopt Kishida om India meer in het anti-Russische kamp te krijgen.
Over de Russische invasie in Oekraïne spreekt India zich trouwens liever niet uit, aangezien het nogal zwaar leunt op Rusland voor de levering van wapens en energievoorraden.
Tegelijkertijd rekent Tokio op India als essentiële partner voor de promotie van de FOIP-strategie. Vooral gezien India’s lidmaatschap bij de Quad – een strategisch partnerschap voor veiligheid in de Indisch-Aziatische regio waartoe ook de VS en Australië behoren.
De FOIP-strategie zou relevanter worden nu de internationale gemeenschap zich op een “historisch kruispunt bevindt midden van veranderingen in het machtsevenwicht sinds de Russische invasie in Oekraïne”, aldus de Japanse premier.
Tegelijkertijd zat de Chinese president Xi Jinping in Moskou bij zijn ‘goede vriend’ en Russisch dictator Vladimir Poetin. Zo stonden beide Aziatische staatsleiders plots diplomatiek lijnrecht tegenover elkaar.
In Kyiv verkondigde Kishida dat hij Oekraïne steunt in de strijd tegen Rusland. Daarom zou Japan het door oorlog verscheurde land legermateriaal geven ter waarde van 30 miljoen dollar. Geen wapens – de Japanse grondwet verbiedt daarvan de export – maar wel kogelvrije vesten, drones, helmen, tenten en medische voorraden.
Net als met de Indiase premier, bood Kishida Zelensky aan om aanwezig te zijn op de G7-top. De Oekraïense president zal die top virtueel bijwonen.
De Japanse premier noemde Zelensky een ware verdediger van de internationale orde. Dat hij Oekraïne wou bezoeken, kadert eveneens binnen Kishida’s wereldvisie. Oost-Azië zou volgens hem het volgende ‘Oekraïne’ kunnen worden.
Na het bezoek in Kyiv, bezocht Kishida nog Polen en beloofde daar eveneens extra steun zodat Polen nog beter Oekraïne zou kunnen helpen.
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.