De beurswaakhond FSMA heeft donderdag een tekst gepubliceerd waarin het waarschuwt voor de gevaren van frauduleuze beleggingen in wijn, champagne en gedistilleerde dranken.
FSMA waarschuwt voor frauduleuze beleggingen in wijn, champagne en gedistilleerde dranken
Waarom is dit belangrijk?
De FSMA (voluit: Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) is de financiële waakhond van België. De organisatie publiceert waarschuwingen zodra ze op de hoogte wordt gebracht van frauduleuze beleggingsbedrijven.Alternatieve beleggingen zijn aan een opmars bezig. Beleggers hebben meer en meer aandacht voor investeringen in onder meer wijn en andere alcoholische dranken. Dat is ook de fraudeurs niet ontgaan. FSMA waarschuwt daarom voor bedrijven die je zogezegd willen helpen om te investeren in dergelijke zaken.
Mooie rendementen beloven
De toezichthouder laat weten dat de fraudeurs een beroep doen op vertrouwde formules. Ze bellen je op met de boodschap dat je via hen kunt investeren in wijn, champagne of gedistilleerde dranken. Tijdens dat telefonisch gesprek word je uitgenodigd om een kijkje te nemen op het online platform voor de aan- of verkoop van grand cru’s.
Deze bedrijven stellen je voor om flessen te kopen die ze vervolgens voor je bewaren. Daarna gaan ze op zoek naar grote kopers om een mooie winst te behalen. Ze beloven je dat ze alles voor je regelen. Ze trekken slachtoffers aan door mooie rendementen naar voren te schuiven.
De FSMA is op de hoogte van twee bedrijven die momenteel actief dergelijke “investeringsopportuniteiten” aan de man brengen. Het betreft de volgende twee sites:
- www-cap-de-France.com
- www.st-conseils.com
“Wees op uw hoede voor die bedrijven: zij hebben geen enkele vergunning en mogen dus geen beleggingsdiensten aanbieden in België. Bovendien gaat het wellicht om beleggingsfraude, wat uiteindelijk betekent dat je de gestorte bedragen nooit terugbetaald zal krijgen”, luidt de waarschuwing op de site van de FSMA. De financiële waakhond roept daarbij op om je niet te laten misleiden door professioneel ogende sites.
Tips om jezelf te beschermen
De FSMA geeft ook nog een aantal tips om te vermijden dat je het slachtoffer wordt van dergelijke fraudepraktijken. Om te beginnen raadt de instelling aan om nooit in te gaan op een aanbod als het te mooi lijkt om waar te zijn.
Voorts is het belangrijk om altijd te controleren of het wel een legitiem bedrijf is. Ga onder meer na wanneer de site van het bedrijf is gemaakt. “Als die website nog niet lang bestaat, is dat vaak een aanwijzing van beleggingsfraude”, waarschuwt de toezichthouder.
Ook wanneer een bedrijf vraagt om geld over te schrijven naar een bankrekening in een land dat geen enkele band heeft met het land waar het bedrijf zijn zetel heeft, moeten er alarmbellen afgaan. Let ook goed op als het bedrijf je vraagt om geld te storten op een rekening waarvan de begunstigde niet het bedrijf zelf is.
Je kan ook de site van de FSMA in de gaten houden. De waakhond publiceert waarschuwingen op de site zodra hij op de hoogte wordt gebracht van frauduleuze beleggingsbedrijven. Indien je twijfelt of een bedrijf legitiem is, kan je via het contactformulier voor consumenten contact opnemen met de instelling.
(mah)
Lees ook: