Freelance thuiswerk: 10 fouten die beginners maken

Van thuis uit werken. Het lijkt zo mooi. Je kunt je privé en werk beter op elkaar afstemmen, je kunt ’s avonds nog werken terwijl de kinderen in bed liggen, je bent thuis tijdens vakanties en je vermijdt de dagelijks verloren uren in de files.

“Toch blijft het voor de meeste mensen bij dromen over thuiswerk. Ze vinden niets of het aanbod van thuiswerk zou te beperkt zijn”, zegt Michel Piedfort van Freelancenetwork. “Maar de waarheid is dat startende mensen zich onvoldoende informeren over hoe bedrijven met thuiswerkers omgaan.”

Er is werk genoeg. Volgens de Universiteit van Antwerpen zijn er in België meer dan 20.000 freelance thuiswerkers aan de slag. Al die mensen slagen er dus in om van thuis uit geld te verdienen.

Jezelf beter voorbereiden op thuiswerk.

Starten met thuiswerk is volgens Piedfort eerst jezelf informeren over de mogelijkheden, wettelijke bepalingen, tarieven, … om vervolgens volop uit te proberen.

Vandaag plannen we een huwelijksfeest een jaar op voorhand, we starten met het boeken van onze reis 3 tot 6 maanden voor de vertrekdatum en zelfs een weekendje stappen met vrienden wordt enkele dagen of weken op voorhand afgesproken.

Als mensen freelance werk zien, denken ze dat snel een e-mail versturen zonder zich eerst enkele vragen te stellen wel zal volstaan. Niet dus.

10 tips om sneller freelance opdrachten te krijgen

1. Eén van de belangrijkste redenen waarom starters geen thuiswerk vinden is dat ze weigeren zich goed te informeren. Men is er van overtuigd geen hulp nodig te hebben en dat alles wel vanzelf zal komen. Toch zijn er tal van infosessies over starten met thuiswerk omdat thuiswerk vinden anders is dan solliciteren voor een kantoorjob.

Eer men beseft dat het systeem om thuiswerk te vinden anders is, heeft men al vaak maanden of jaren tijd verloren.

Thuiswerk vinden vergt een goede communicatie met je klant, jezelf kunnen verkopen, een duidelijke prijszetting voor het werk en kunnen aantonen dat jij voldoende ervaring in het werk hebt én de nodige discipline hebt om van thuis uit, dus zonder het controlerend oog van de baas, te kunnen werken.

2. Beperk je dienstverlening. Veel starters willen alles doen. Het is niet omdat je vroeger op school een mooi opstel kon schrijven dat je copywriter bent.

Het is niet omdat je je eigen vakantiefoto’s kunt bewerken dat je een professionele lay-outer bent en het is niet omdat je uren met je vriendinnen aan de telefoon kunt hangen dat je een goede telemarketeer bent.

Doe als freelancer datgene waar je zelf goed in bent of ervaring in hebt. Het komt ongeloofwaardig over als je tegelijk copywriter en boekhouder wil zijn.

3. En maar (blijven) mailen. Een derde veel voorkomende fout is dat mensen te veel belang hechten aan e-mail. Alleen een e-mail versturen is niet voldoende om freelance thuiswerk toegekend te krijgen.

Mensen sturen berichtjes als ‘graag meer info’ alsof een bedrijf niets anders te doen heeft dan elke keer opnieuw via e-mail alles uit te leggen. Bedrijven klikken dan gewoon op de deletetoets.

Je kunt maar pas een goed beeld van de thuiswerk vacature krijgen door met het bedrijf te praten.

4. De eigen voordelen niet kunnen communiceren. Mensen bij wie thuiswerk niet echt lukt, kunnen doorgaans niet vertellen waarom een bedrijf zijn geld aan hen zou moeten geven. Dit is nochtans belangrijk wil men niet als één van de zovelen bezien worden. Denk hier als thuiswerker over na of vraag hulp bij mensen met ervaring.

5. Schat op voorhand de tijd in om het freelance werk uit te voeren. Bedrijven willen weten wanneer het werk opgeleverd kan worden.

6. Tegelijk zal je op basis van je benodigde tijd je prijs kunnen bepalen.

7. 99% van het thuiswerk is freelance werk omdat het korter lopende en vaak regelmatig weerkerende tijdelijke opdrachten zijn (vb: elke week 6 uur werk). Als zoveel thuiswerk voor freelancers is, dan is de logische conclusie dat je zelf ook bereid dient te zijn om freelancer te worden. Blijf je dan tegen beter in dromen van een bediendencontract, bespaar je dan de moeite om te reageren. Het aantal fulltime thuiswerk vacatures zijn zo beperkt in aantal dat ze vaak gaan naar mensen die al ervaring hebben of eerst op kantoor van het bedrijf zelf gewerkt hebben.

8. Geen geld willen uitgeven. Als je weet dat thuiswerkers elke week voor meerdere bedrijven tegelijk freelance opdrachten uitvoeren, dan dien je er voor te zorgen dat men jou makkelijk kunnen vinden. Wie geen groot eigen netwerk heeft, zal zich daarom best bekender maken bij bedrijven. Dit kan door zelf bedrijven te contacteren via telefoon (telefoonkosten), een website te laten maken, adverteren of een abonnement nemen bij bedrijven die adressen van freelance opdrachten aanbieden.

Als bedrijven je niet kennen, mag je niet verwachten dat men je ineens gaat bellen om je thuiswerk aan te bieden. Belangrijk is daadwerkelijk iets te ondernemen en iets concreets te doen in plaats van blijven afwachten alsof die job uit de hemel komt vallen.

9. Neem jezelf serieus en maak er elke week tijd voor vrij. Heb je geen thuiswerk, maak dan tijd om actief naar klanten te zoeken. Thuiswerk kan ook als bijverdienste maar dit wil niet zeggen dat het voldoende is om bij wijze van spreken tussen de soep en de patatten snel een mailtje te sturen. Je gaat er voor, je trekt er tijd voor uit of het heeft eigenlijk geen zin om te starten. Alleen de echt gemotiveerde mensen zullen het vol houden.

10. Maak een afspraak met je nieuwe klant. Heel wat starters zijn niet bereid om bij de potentiële nieuwe klant langs te gaan. Het is misschien toch maar voor een kleine freelance opdracht dus is het de moeite niet. Als starter ga je veel leren. Grijp daarom elke mogelijkheid met beide handen aan om met bedrijven te spreken. Rij daarom naar je potentiële klant toe. Bedrijven zijn een meester in het onderschatten van opdrachten. Kleinere opdrachten kunnen voor jou op jaarbasis duizenden euro’s aan inkomen betekenen.

In samenwerking met www.freelancenetwork.be