Frédéric De Gucht (Open Vld) is niet van om in de Brusselse regeringsonderhandelingen toe te geven aan de PS. Het liberale kopstuk blijft zijn lot verbinden aan de N-VA, omdat die als grootste Vlaamse partij volgens hem nodig is om grondige hervormingen door te kunnen voeren in de hoofdstad.
Key Takeaways
- Brussels onderhandelaar Frédéric De Gucht (Open Vld) blijft erbij dat hij enkel in Brusselse regering wil stappen als de N-VA daar ook deel van uitmaakt.
- Hij haalt in zijn analyse van de situatie – die muurvast zit – wel hard uit naar PS-kopstuk Ahmed Laaouej, die “zijn boekje te buiten” gaat.
- De Gucht staat verder wel open voor een minderheidsregering.
De situatie in Brussel zit al tien maanden muurvast, maar valt vereenvoudigd in één zin samen te vatten. De PS wil niet regeren met de N-VA, terwijl Open Vld niet wil besturen zonder de N-VA. Er worden momenteel allerlei alternatieven onderzocht om die veto’s te omzeilen, maar voorlopig zijn die niet succesvol gebleken.
Woord gegeven aan N-VA
Ondertussen krijgt Frédéric De Gucht (Open Vld) steeds meer kritiek omdat hij met als kleine partij de onderhandelingen zou blokkeren. Het Brussels kopstuk is het daar echter niet mee eens. “Ze verwachten dat wij wel weer zullen plooien voor de macht, maar dat zal niet gebeuren. Toen ik in de politiek stapte, heb ik mezelf voorgenomen zo consequent mogelijk te blijven”, zei hij recent in Humo.
En bij die consequentie hoort dus ook het koppelen van Open Vld aan de N-VA. Volgens De Gucht is de N-VA, als belangrijkste partij in de federale regering, nodig om hervormingen te kunnen doorvoeren. Bovendien heeft hij ook een persoonlijke band met minister van Brussel Cieltje Van Achter.
“Ik heb haar leren kennen als een heel pragmatische politica. Ze heeft een hart voor Brussel, haar kinderen gaan hier naar school en ze leunt meer aan bij Jan Peumans en Geert Bourgeois dan bij Theo Francken. Ik heb haar mijn woord gegeven en dat wil ik houden”, klinkt het.
Ahmed Laaouej
Voor Frédéric De Gucht is niet hij de schuldige, maar wel Brusselse PS-voorzitter Ahmed Laaouej. “Hij vindt de N-VA racistisch en anti-Brussels, maar dat is een drogreden. De PS wil de dingen zoveel mogelijk bij het oude laten, terwijl de N-VA en wij fors willen besparen en hervormen. Laaouej eist dat we de N-VA inruilen voor cd&v, maar dat weiger ik. De PS heeft niet het recht zich te bemoeien met de Nederlandstalige coalitie. Zoiets is nog nooit gebeurd. Hij gaat zijn boekje te buiten door de Vlaamse meerderheid af te wijzen”, legt hij uit.
Minderheidsregering?
Omdat alles nog steeds muurvast zit, duikt steeds vaker het idee van een minderheidsregering op. Vooral MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is daar fan van. Die minderheidsregering zou langs Franstalige zijde enkel bestaan uit MR en Les Engagés, en langs Nederlandstalige zijde uit Groen, Vooruit, Open Vld en N-VA. Die partijen zijn samen wel maar goed voor maar 38 van de 89 zetels. Dat is niet ideaal, aangezien er grote knopen moeten doorgehakt worden in Brussel en zo’n regering altijd steun bij andere partijen zou moeten zoeken.
De Gucht noemt een minderheidsregering toch “een interessant experiment”. “We klagen al jaren dat het parlement niks meer te zeggen heeft. Wel, in dit scenario zullen we zien welke parlementsleden bereid zijn de juiste beslissingen te nemen voor Brussel, los van partijdictaten”, besluit hij.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!