Franstalige mutualiteiten mengen zich nog eens in discussie over artsenquota

Voorlopig blijft elke communautaire storm over de artsenquota uit: binnen de Vivaldi-coalitie wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) nu een ‘responsabiliserend mechanisme’ opleggen aan de nieuwe afgestudeerde artsen: er zijn maar een beperkt aantal RIZIV-nummers die worden uitgedeeld.

  • Zo hoopt men een oude discussie op te lossen, waarbij het Franstalig onderwijs elk jaar te veel artsen laat afstuderen, waardoor er zeker bij de specialisten een overtal is, wat geld kost aan de sociale zekerheid. In Vlaanderen is men al veel langer erg streng over hoeveel dokters er kunnen afstuderen elk jaar.
  • Na protest vanuit Franstalig België, leek Vandenbroucke toch zijn zin te gaan krijgen. Maar nu moeien de leiders van de grootste Franstalige mutualiteiten zich: Jean-Pascal Labille van Solidaris en Elisabeth Degryse van de Mutualité chrétienne. Zij pleiten er in La Libre plots voor om het beperkt aantal RIZIV-nummers voor huisartsen op te heffen. Er dreigt in Wallonië en zeker in Brussel een tekort aan generalisten.
  • Daarmee gooien ze zich opnieuw in de oude communautaire discussie. Het argument van het tekort aan huisartsen werd daarbij al meermaals gemaakt. Alleen, in praktijk studeren er zelfs met een overtal aan Franstalige studenten niet meer huisartsen af: de meesten willen zich net specialiseren. Door meer RIZIV-nummers vrij te maken, hopen de mutualiteiten dat op te lossen. De vraag is of Vandenbroucke daarin meegaat.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20