Fransen kopen minder sigaretten, maar roken niet minder

In Frankrijk gaat de prijs van een pakje sigaretten per 1 maart 2018 opnieuw de hoogte in. Vanaf dan zullen de meeste merken 8 euro per pakje gaan kosten. Dat is gemiddeld ruim 1,5 euro meer dan bij ons.

De Franse regering hoopt de prijs tegen 2020 verder op te drijven tot 10 euro. Verwacht wordt dan ook dat het grensverkeer tussen onze zuiderburen en ons land zal toenemen. De Europese Unie laat toe om 40 pakjes per persoon in te slaan wanneer de grens wordt overgestoken.

Sinds 2000 heeft Frankrijk de prijs voor sigaretten gevoelig opgedreven. Elke prijsstijging gaat volgens cijfers van het Observatoire français des drogues et des toxicomanies (OFDT) gepaard met een daling van de verkopen. 

Sigarettentoerisme neemt toe

Op onderstaande grafiek is te zien hoe de prijs sinds het jaar 2000 is gestegen met 75%, terwijl de verkopen ongeveer zijn gehalveerd. Maar volgens schattingen van hetzelfde OFDT gaan Fransen bij elke prijsstijging steeds vaker de grens over om zich te bevoorraden. Tussen 2004 en 2017 zou de aankoop van sigaretten door Fransen net over de landsgrenzen met 60% zijn toegenomen.

Wat kosten sigaretten in de verschillende EU-landen?

Met een gemiddelde prijs van 6 euro per pak zijn sigaretten in België nog altijd een pak duurder dan in landen als Polen, Litouwen en Bulgarije, waar 2,6 euro wordt betaald. Ook in Luxemburg (4,7 euro) en Duitsland (5,5 euro) ligt de prijs nog onder die van ons land. 

Australië

De duurste sigaretten ter wereld vindt men in Australië. Daar gaat een pak straks 27 euro kosten. Dat is meer dan 1 euro per sigaret.

Australië is een pionier in de strijd tegen roken en het land heeft daarbij significante successen weten te boeken. Amper 13% van de Australiërs rookt nog, een van de laagste percentages in de rijke landen. 

Roken in appartementsgebouwen is verboden en in de meeste publieke ruimtes geldt dat verbod zowel binnen als buiten.  Winkels mogen geen sigaretten in de toonbank leggen; alles moet verborgen worden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.