De Fransen en Duitsers keren zich tegen de islam. Dat blijkt uit een enquête die de Franse krant Le Figaro publiceert op basis van cijfers die het onderzoeksbureau iFop verzamelde bij 1.008 Fransen en 989 Duitsers.
In vergelijking met 2010, toen aan deelnemers dezelfde vragen werden gesteld is een toegenomen animositeit tegenover de islam merkbaar. Vooral in Frankrijk kan ‘een globale verwerping’ van deze godsdienst worden vastgesteld, schrijft de krant. Toonde 33% van de Fransen zich in 1989 nog positief tegenover de bouw van moskeeën, dan is dat vandaag nog 13%. In datzelfde jaar keerde 31% van de Fransen zich tegen het dragen van een hoofddoek; vandaag… 63%.
De islam door de bril van Fransen en Duitsers
Ook in Duitsland worden vergelijkbare scores opgemeten, zij het een weinig minder uitgesproken. 43% van de Duitsers denkt dat de aanwezigheid van de moslimgemeenschap ‘eerder een bedreiging voor de Duitse identiteit’ vormt, dat is 3% meer dan in 2010. 49% van de Duitsers verzet zich tegen de bouw van moskeeën in hun land, in Frankrijk is dat 52%. 45% van de Duitsers wil liever geen hoofddoeken op straat zien, tegen 63% van de Fransen.
63% van de Fransen tenslotte vindt de invloed en de zichtbaarheid van de islam in het land te belangrijk. In Duitsland is dat net geen 50%.
Gebrekkige integratie blijft de hoofdoorzaak van de problematiek
In beide landen vindt men dat moslims zich onvoldoende integreren in de samenleving. De hoofdoorzaak daarvan is ‘omdat moslims zich niet wensen te integreren,’ aldus 67% van de Fransen en 60% van de Duitsers. Als tweede oorzaak worden door 45% van de Fransen en 48% van de Duitsers de ’te grote culturele verschillen’ genoemd.
Partie Socialiste
Opmerkelijk is dat nu ook Frans links zich tegen de islam keert. Vond 39% van de kiezers van de Partie Socialiste in 2010 dat de plaats van de islam in Frankrijk ’te belangrijk’ was, dan is dat nu 52%. Jérôme Fourquet van iFop geeft volgende duiding bij het onderzoek:
‘De verslechtering van het imago van de islam in Frankrijk is niet zozeer een gevolg van de aanslagen, ook al hebben deze de vijandigheid vergroot. Maar wat men observeert is een voortdurende verharding van de Franse maatschappij tegenover de islam. Die verharding was al merkbaar bij de kiezers van het Front National en een deel van rechts, maar we treden nu een nieuw tijdperk binnen, want ook bij het socialistische electoraat is die verharding nu een feit.’
[media-credit name=”© Le Figaro” align=”alignleft” width=”1042″][/media-credit]