Franse snelwegen worden vanaf 1 februari duurder

Op 1 februari gaan de toltarieven voor de Franse snelwegen weer omhoog. De voorbije jaren steeg de prijs met gemiddeld één procent, maar nu zou het om een stijging van 1,03 tot 2,04 procent gaan. De oorzaken zijn de inflatie en de vastgelegde contracten tussen de Franse overheid en de bedrijven die tol innen.

De Franse regering en de Société d’Autoroutes zijn tot een akkoord gekomen over de nieuwe toltarieven van de Franse snelwegen. Dat meldt de Franse krant le Journal du Dimanche op basis van een officieel document. De toltarieven gaan met 1,03 tot 2,04 procent omhoog. “Deze beslissing is niets nieuw”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Transport. “De contracten werden jaren geleden al vastgelegd.” De extra inkomens zullen ook gebruikt worden voor onvoorziene wegenwerken. Het Frans ministerie van Transport stelt de exacte prijzen donderdag voor aan de commissie van gebruikers. Die bestaat onder meer uit zo’n 40 miljoen chauffeurs.

Skivakantie

Heel wat wintervakantiegangers zijn nu al aan het vloeken. Maar is deze prijsstijging écht noodzakelijk? Blijkbaar wel. Dit jaar werd de inflatie in Frankrijk berekend op ongeveer 1,026 procent. Dat verklaart grotendeels de tolverhoging. Zo was het voorzien dat de tolprijzen sinds 2016 met 0,96 procent verhoogd zouden kunnen worden gedurende de komende drie jaren. 2018 is dus de laatste kans en daarom werd het zekere voor het onzekere genomen met een grotere prijsverhoging.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20