Franse regering valt na motie van wantrouwen; einde regering Barnier


Key takeaways

  • Michel Barnier heeft artikel 49.3 in werking gesteld om de begroting van de sociale zekerheid voor 2025 goed te keuren.
  • Oppositiepartijen dienden moties van wantrouwen in, waarover werd gedebatteerd en gestemd in het parlement op 4 december.
  • De stemming leidde tot de val van de regering en president Macron werd op de hoogte gesteld van het aftreden.

Michel Barnier had op maandag 2 december artikel 49.3 van de Grondwet in werking gesteld om de begroting van de sociale zekerheid voor 2025 erdoor te drukken. Deze manoeuvre, die door veel analisten als riskant werd beschouwd, resulteerde in de goedkeuring van een motie van wantrouwen, waarna de regering moest aftreden. Dit melden diverse Franse bronnen.

De oppositiepartijen, waaronder Le Nouveau Front populaire (NPF), een coalitie van linkse groeperingen, en de Rassemblement national (RN), een extreem-rechtse partij, hadden moties van wantrouwen tegen de regering ingediend. Deze moties werden besproken en in stemming gebracht in het parlement op 4 december.

Ontslag van de regering

Na enkele uren van beraadslaging werd de stemming rond 20.40 uur afgesloten. De uitslag betekende het einde van de regering Barnier.

Impact van de motie van wantrouwen

Barnier was verplicht om het ontslag van zijn regering in te dienen bij president Emmanuel Macron. Dit historisch besluit vond plaats nadat Macron terugkeerde van een driedaags staatsbezoek aan Saoedi-Arabië. Hij arriveerde op het Élysée vlak voor de bekendmaking van de uitslag van de motie van wantrouwen, en markeerde daarmee een belangrijk moment in de Franse politiek.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.